ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16, 19/11/2006

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και ένα πλήθος από δημοσιογράφους και διαμορφωτές της κοινής γνώμης έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι το άρθρο 16 στο Σύνταγμα πρέπει να αλλάξει. Μετά από ένα πρωτοφανές φοιτητικό κίνημα και εν μέσω του απεργιακού αγώνα των δασκάλων, το ΠΑΣΟΚ «πρότεινε» και η ΝΔ «αποδέχτηκε» να αναβληθεί η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τον Γενάρη.

Αλήθεια τι είδους αντιπολίτευση είναι αυτή που κάνει το ΠΑΣΟΚ στην πιο σκληρή, αντιλαϊκή κυβέρνηση των τελευταίων ετών; Πόσο δύσκολα αισθάνεται η κυβέρνηση και ο Καραμανλής όταν ξέρει ότι σε κάθε νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση, το ΠΑΣΟΚ θα του συμπαρασταθεί; Η πρόταση για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι η κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων που θέλουν να επιβάλουν οι δυνάμεις της αγοράς στην παιδεία. Αποτελεί για δεκαετίες πρόταση της ΝΔ, και εδώ και χρόνια αποτελεί διακαή πόθο του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Πρόσφατα πανεπιστημιακοί – πραιτοριανοί της κυβέρνησης υπέγραψαν και ένα κείμενο που υποστηρίζει τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακυρώνοντας τον ρόλο τους ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Τι λέει μεταξύ άλλων το άρθρο 16, που ο δικομματισμός θέλει να αλλάξει;

…H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες, η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του κράτους.

…H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων…

…Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια…

…H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση…

…Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί. Tο υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό τους επιτελεί επίσης δημόσιο λειτούργημα…

…H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται…

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι αναλυτές και οι προπαγανδιστές του νεοφιλελευθερισμού, θέλουν να αποσυρθεί το κράτος από την ανώτατη εκπαίδευση. Θέλουν να ιδρυθούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Τι μας λένε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

Λένε ότι με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα βελτιωθούν και τα δημόσια, διότι θα υπάρξει ανταγωνισμός.

Λένε ότι αντί να φεύγει κάποιος στο εξωτερικό και να σπαταλάει τα λεφτά του στα ξένα, να μείνει στην Ελλάδα και να τα σπαταλήσει στα ελληνικά ιδιωτικά Παν/μια.

Λένε ότι το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι δευτερεύον και περιθωριακό μπροστά στο ζήτημα της αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης γενικά.

Τι δεν μας λένε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

Δεν μας λένε ότι εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συστηματικά και συνειδητά υποχρηματοδοτούν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ για να παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης, ανεπάρκειας, κατάρρευσης. Προετοιμάζουν έτσι πελατεία δεκάδων χιλιάδων νέων για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Δεν μας λένε ότι η βάση του 10 και η εσκεμμένη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, έχει σκοπό να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη πελατεία για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Δεν μας λένε ότι όταν το ίδιο το κράτος είναι εχθρός των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καταδικάζοντάς τα στη φτώχεια και στην εμπορευματοποίηση, τότε ο ανταγωνισμός δεν τα βελτιώνει, αλλά τα καταδικάζει. Ποιος τολμά να υποστηρίξει ότι τα δημόσια ΙΕΚ -για παράδειγμα- βελτιώθηκαν επειδή υπάρχουν και ιδιωτικά ΙΕΚ;

Δεν μας λένε ότι αν εκχωρηθούν «υπηρεσίες εκπαίδευσης» στην αγορά, τότε καμιά ποιότητα δεν μπορεί να κατοχυρωθεί γιατί υπέρτατος σκοπός κάθε επιχειρηματία (είτε αυτός δραστηριοποιείται στο εμπόριο, είτε στην εκπαίδευση) είναι το κέρδος.

Δεν μας λένε ότι το σημερινό Σύνταγμα τους εμποδίζει να «πανεπιστημιοποιήσουν» εμπορικές επιχειρήσεις που πουλούν «υπηρεσίες εκπαίδευσης», και για αυτό θέλουν να το αλλάξουν.

Δεν μας λένε ότι το σημερινό Σύνταγμα, παρότι είναι δικό τους δημιούργημα εξέφραζε και εκφράζει τη θέληση της κοινωνίας που δεν αποδέχτηκε ποτέ ότι η παιδεία είναι εμπόρευμα προς πώληση.

Δεν μας λένε ότι η κυβέρνηση έδωσε υποσχέσεις  στο ιδιωτικό κεφάλαιο ότι μπορεί να θησαυρίσει γρήγορα, εύκολα και ανέξοδα. Με την «ανωτατοποίηση» των διαφόρων ιδιωτικών σχολών κακιάς ώρας που με 2-3 αίθουσες, και καμιά δεκαριά κακοπληρωμένους καθηγητές, εγγράφουν εκατοντάδες αποφοίτους που δεν πέρασαν στα Παν/μια, και οι ιδιοκτήτες τα χοντροκονομάνε.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν τους πολλούς φτωχότερους και τους λίγους πλουσιότερους

Όταν η κρατική δαπάνη για την παιδεία χρόνο τον χρόνο μειώνεται για να φτάσει στον φετινό προϋπολογισμό του 2007 στο εξευτελιστικό 3,49% του ΑΕΠ, ενώ ο Καραμανλής δήλωνε στις 20/3/2004 στις προγραμματικές του δηλώσεις: «Βασική μας δέσμευση είναι η αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 5%». Όσο λιγότερα δίνει το κράτος, τόσο πιο πολύ υποβαθμίζεται το δημόσιο σχολείο, το δημόσιο Παν/μιο. Γίνεται φανερό ότι το κράτος «αποσύρεται» από τομείς ευθύνης και αρμοδιότητάς του.

Όταν ένα μέρος της δαπάνης που θα έπρεπε να κάνει το κράτος πάει κατευθείαν στην τσέπη του ιδιωτικού κεφαλαίου. Δύο τομείς που προς το παρόν προσφέρονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, είναι η δαπάνη για τα σχολικά βιβλία, που πάει στους εκδοτικούς οίκους, και η κατασκευή σχολικών μονάδων, που πάει στο ιδιωτικό κατασκευαστικό κεφάλαιο. Η συνέχεια είναι εφιαλτική και δεν αφορά μόνο αυτούς τους τομείς.

Όταν όσα ξοδεύει το κράτος για την παιδεία, άλλα τόσα ξοδεύει η ελληνική οικογένεια σαν ιδιωτική δαπάνη για την παιδεία. Από φροντιστήρια και ιδιαίτερα, μέχρι ενοίκια φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο: Θα ιδρυθούν ιδιωτικά Παν/μια. Θα απαξιώνονται συνεχώς μέσω της υποχρηματοδότησης τα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ. Θα πετιούνται έξω από τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση πολλοί υποψήφιοι λόγω της βάσης του 10. Θα αχρηστεύονται οι τίτλοι σπουδών των πρώην ΤΕΕ, νυν ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ. Δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι και μαθητές, κάθε χρόνο, θα αναζητούν εξαγοράσιμους τίτλους σπουδών.

Το Υπουργείο Παιδείας εδώ και τρία χρόνια, δεν κάνει άλλο από το να πασχίζει να δημιουργήσει πελατεία για το ιδιωτικό κεφάλαιο που θα πουλάει «μόρφωση» και «τίτλους σπουδών».

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΑΓΩΝΑ

ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16

Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ