Για το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Σύσκεψης, 13/10/2008

Η εμφάνιση της Ρένας Δούρου στην εκπομπή του Γ. Πολίτη στη ΝΕΤ με θέμα την κρίση (13.10.2008) δημιούργησε πολλά προβλήματα και φέρνει με ένταση στην επιφάνεια το ζήτημα της σοβαρής και πλουραλιστικής εκπροσώπησης  του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ.

Λέμε πρώτα απ’ όλα σοβαρής, γιατί όσοι παρουσιάζονται πρέπει στοιχειωδώς να έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν μια δύναμη της Αριστεράς σε ένα σοβαρό θέμα. Και βεβαίως να θέλουν να προβάλουν τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ό,τι θέλουν οι ίδιοι.

Δεύτερον, δεν είναι προσωπική υπόθεση η δημόσια εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μπορεί να προκύπτει από την προτίμηση του κάθε δημοσιογράφου για το ποιον ή ποιαν θα καλεί στην εκπομπή του -και αυτό ισχύει ειδικά για τα κρατικά κανάλια.

Τρίτον, επειδή το περιβάλλον «μυρίζει» εκλογές, διάφορα στελέχη θεωρούν προσωπική τους υπόθεση την ιδιαίτερη προσωπική προβολή τους και φροντίζουν για αυτή. Αρκετές δε φορές αυτό συνδυάζεται με αδιαφορία για το γενικό πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέταρτον, η Ρ. Δούρου στη συγκεκριμένη εκπομπή με όσα είπε γενικά για το θέμα των συνεργασιών εξέθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσίασε –λαθεμένα– τα 6 σημεία του Αλ. Αλαβάνου σαν πρόταση γενικότερης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ (ενώ δεν είναι) και «ξέχασε» να τονίσει την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν πεδία προγραμματικής σύγκλισης, μια και είναι προσανατολισμένο στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Εν συνεχεία έδειξε προθυμία να εξεταστεί μια πρόταση 10 σημείων, που της αντιπρόταξε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, για να αναφωνήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης «βγάλαμε είδηση για συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ», χωρίς μάλιστα η Ρ. Δούρου καν να αντιδράσει.

Πέμπτον, δεν μπορεί να διακηρύσσουμε και να κάνουμε τόση προσπάθεια για να πείσουμε ευρύτερο προοδευτικό κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα καθαρό πολιτικό στίγμα ενάντια στο δικομματισμό και το νεοφιλελευθερισμό (και την κεντροαριστερά) και να βγαίνουν στα παράθυρα διάφορα στελέχη του ΣΥΝ και να δημιουργούν τόσα και τέτοια προβλήματα.

Με τον τρόπο αυτό πλήττεται η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, πλήττεται η συλλογική προσπάθεια, πλήττεται το ευρύτερο δυναμικό που συσπειρώνεται στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, πλήττεται κυρίως η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρύτερο κόσμο της Αριστεράς.

Γι’ αυτό θεωρούμε αναγκαίο να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Σύσκεψης αμέσως, χωρίς άλλη χρονοτριβή, χωρίς άλλες καθυστερήσεις – και ο ΣΥΝ έχει τη βασική ευθύνη και το βασικό καθήκον γι’ αυτό. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η μέχρι τώρα κατάσταση, δεν πρέπει να συνεχιστεί η δημόσια εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εκφράσουν το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει επιτέλους να υπάρξει σοβαρή και πλουραλιστική δημόσια εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σε αυτό το ενημερωτικό σημείωμα της ΚΟΕ απάντησε αρθρογράφος της εφημερίδας Αυγή στο φύλλο της 16/10/08.

 

Ακολούθησε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΟΕ που κλείνει τη συζήτηση και το οποίο παραθέτουμε πιο κάτω:

 

Διαβάσαμε τη δημοσίευση ενημερωτικού σημειώματος (και όχι δελτίο τύπου) της ΚΟΕ στην Αυγή της 16/10/08 και την απάντηση του συντάκτη της εφημερίδας. Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε σε τέτοιου ύφους διάλογο, μας δημιουργήθηκαν ωστόσο οι εξής απορίες:

Πρώτον, η ΚΟΕ δεν καταγγέλλει κανέναν και δεν ασχολείται με την αξιολόγηση κανενός, διεκδικεί όμως να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Γραφείο Τύπου και την πλουραλιστική εκπροσώπηση. Για αυτό το πραγματικό πρόβλημα ο συντάκτης δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη;

Δεύτερον, κατά τη συνέντευξή του ο Α.Τσίπρας στη City Press δήλωσε επίσης ότι «Έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο προεκλογικής», κάτι που ο αρθρογράφος προτιμά να μην αναφέρει. Δεν είναι γνωστό ότι στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα συζητηθεί παρουσία των Α.Αλαβάνου και Α.Τσίπρα το θέμα αυτό, και έχει υπάρξει πλαίσιο συμφωνίας;

Τρίτον, εξακολουθεί να υπάρχει τόση ικανοποίηση από την εμφάνιση της συντρόφισσας Ρ.Δούρου, όπως τουλάχιστον εννοεί ο συντάκτης σας Α.Παπαδόπουλος;