Νέα από Κολομβία, Κουρδιστάν, Ασία, Περού – 20/10/2008

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Αιματηρές συγκρούσεις εξελίχθηκαν στην ανατολική Κολομβία από τη Δευτέρα 13/10 έως την Παρασκευή 17/10 μεταξύ χιλιάδων ιθαγενών και ακτημόνων χωρικών, από τη μια, και των δυνάμεων καταστολής από την άλλη. Οι κυβερνητικές δυνάμεις (πάνω από 1.000 άντρες των ΜΑΤ αλλά και στρατιωτικές μονάδες όπως η 3η και η 29η Ταξιαρχία του τακτικού στρατού) επιτέθηκαν αρχικά με δακρυγόνα στους 10.000 διαδηλωτές, που έχουν καταλάβει τον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο. Μπροστά στην άοπλη αλλά αποφασιστική αντίσταση που συνάντησαν, συνέχισαν με πυροβόλα όπλα. Υπάρχουν τουλάχιστον 3 νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες, οι περισσότεροι από πραγματικά πυρά. Οι ιθαγενείς απαιτούν να τους επιστραφεί η γη τους και να τιμωρηθούν οι στρατιωτικοί και οι παρακρατικοί που πέρυσι δολοφόνησαν 17 ηγετικά στελέχη του κινήματος στην περιοχή.

ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ: Δεκάδες Κούρδοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν σε συγκρούσεις με την τουρκική αστυνομία και μονάδες του στρατού την Παρασκευή 17/10. Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και σε πολλές πόλεις του Κουρδιστάν όταν έγιναν γνωστές ειδήσεις για κακομεταχείριση του ηγέτη τους Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται πάντα σε πλήρη απομόνωση στο νησί Ιμραλί. Στο Ντιγιάρμπακιρ 5.000 Κούρδοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Στη μικρή κουρδική πόλη Γιουκσέκοβα, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν, συγκεντρώθηκαν 3-4 χιλιάδες από τα γύρω χωριά και έστησαν οδοφράγματα για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις καταστολής. Στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασαν συγκρούσεις στη γειτονιά Ουμρανίγιε. Χιλιάδες διαδήλωσαν και στις πόλεις Μερσίνα, Σανλιούρφα, Βαν και Βάρτο.

ΑΣΙΑ: Μια συμμαχία 24 μη κυβερνητικών και λαϊκών οργανώσεων από 16 χώρες της Ασίας πραγματοποίησε κινητοποιήσεις στις οποίες πήραν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι την 16η Οκτωβρίου, την οποία κήρυξαν «Ημέρα Χωρίς Τροφή». Στόχος της καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίηση των διεθνών και κρατικών οργανισμών και των ΜΜΕ για τη διατροφική κρίση, και η καταδίκη των εγκληματικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Στην Ινδία πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της καμπάνιας δεκάδες διαδηλώσεις, στις οποίες συνολικά συμμετείχαν 600.000 άνθρωποι. Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις του Νεπάλ, μετά από πρόσκληση μετωπικών οργανώσεων χωρικών και γυναικών. Επίσης μεγάλες κινητοποιήσεις έγιναν στη Μανίλα και άλλες πόλεις των Φιλιππίνων, στο Πακιστάν, στη Σρι Λάνκα, στη Μαλαισία, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ινδονησία.

ΠΕΡΟΥ: Ο κυβερνητικός στρατός, που πραγματοποιεί εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις Άνδεις εναντίον των ανασυντασσόμενων μαοϊκών ανταρτών, υπέστη σοβαρό πλήγμα την Πέμπτη 9/10. Μονάδα ανταρτών του Κ.Κ. Περού (γνωστό και ως «Φωτεινό Μονοπάτι») επιτέθηκε σε στρατιωτική φάλαγγα και, στην πολύωρη μάχη που ακολούθησε, 12 στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους και 11 τραυματίστηκαν. Επίσης άγνωστος αριθμός στρατιωτών αγνοείται – πιθανά αιχμαλωτίστηκαν από τους αντάρτες. Μία εβδομάδα αργότερα, σε άλλη σύγκρουση, σκοτώθηκαν δύο στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν 5. Ταυτόχρονα ανακαλύφθηκαν στο Αγιακούτσο τα πτώματα 5 χωρικών, περιλαμβανομένης μιας εγκύου και δύο ανήλικων, που είχαν «εξαφανιστεί» στις 14/9 στη διάρκεια των στρατιωτικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων. Οι 5 δολοφονημένοι θεωρούνταν ύποπτοι για συμμετοχή στις «Λαϊκές Επιτροπές», μετωπική οργάνωση των Περουβιανών μαοϊκών.