Έφυγε για πάντα η συντρόφισσα Μάχα Νασάρ, 11/10/2008

Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου έφυγε για πάντα η συντρόφισσα Μάχα Νασάρ, πρόεδρος της Ένωσης Επιτροπών Παλαιστινίων Γυναικών. Η Μάχα γεννήθηκε το 1954 από γονείς πρόσφυγες. Ήταν από τα πρώτα μέλη του Λαϊκού Μετώπου στο πανεπιστήμιο και σε ηλικία 20 χρονών εκλέχθηκε πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης. Εργάστηκε αρχικά σαν καθηγήτρια φυσικής, αλλά σύντομα εγκατέλειψε την καριέρα της και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στον αγώνα. "Φιλοξενήθηκε" επανειλημμένα στα μπουντρούμια των ισραηλινών φυλακών, βασανίστηκε, αλλά δεν λύγισε ούτε στιγμή. Το 1980 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση της Ένωσης Επιτροπών Παλαιστινίων Γυναικών, της οποίας έγινε πρόεδρος το 1994. Συνέβαλε στην ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου Γυναικών το 1987 και πήρε ενεργά μέρος τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη Ιντιφάντα. Ήταν παντρεμένη και άφησε πίσω της τέσσερα παιδιά.

Η συντρόφισσα Μάχα είχε συμμετάσχει ενεργητικά στις δραστηριότητες του Αντιιμπεριαλιστικού Χώρου στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ της Αθήνας, το 2006, και απέκτησε ιδιαίτερους συντροφικούς δεσμούς με την ΚΟΕ. Τη θυμόμαστε να μιλά με πάθος στην Αντιιμπεριαλιστική Συνέλευση και στις διάφορες εκδηλώσεις, να πορεύεται μαζί μας στη μεγάλη διαδήλωση, να συμβάλλει καθοριστικά, με τη μεγάλη πείρα και τον αγωνιστικό ενθουσιασμό της, στη δουλειά μας μέσα στο 4ο ΕΚΦ. Όσοι τη γνώρισαν καλύτερα μιλούν γι’ αυτήν με αγάπη και σεβασμό, τονίζοντας την απλότητα και τη γνήσια συντροφικότητα που την χαρακτήριζαν, αλλά πάνω απ’ όλα την αφοσίωσή της στην Παλαιστινιακή υπόθεση. Η συντρόφισσα Μάχα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σύσφιξη των άμεσων δεσμών της ΚΟΕ με την Παλαιστινιακή Αριστερά.

Στο τελευταίο ταξίδι εκπροσώπων της ΚΟΕ στην Παλαιστίνη φέτος το Πάσχα, η συντρόφισσα Μάχα, αν και ήταν ήδη πολύ άρρωστη, υποδέχθηκε εγκάρδια την αντιπροσωπεία της ΚΟΕ στο σπίτι της. Θυμόταν με τα μικρά τους ονόματα όλους όσους είχε γνωρίσει στην Αθήνα και ρωτούσε τι κάνουν, ήθελε να μάθει για τη δουλειά και την πρόοδο της ΚΟΕ στην Ελλάδα. Η οργάνωσή μας απεύθυνε συλλυπητήριο μήνυμα στην Ένωση Επιτροπών Παλαιστινίων Γυναικών, με την παράκληση να μεταβιβαστεί στην οικογένεια και σε όλους τους συντρόφους της. Σε αυτό τονίζεται, μεταξύ άλλων:

«Η Μάχα δεν είναι πια ανάμεσά μας… κι όμως, θα είναι πάντα εδώ, στη μνήμη μας και στους αγώνες μας! Θα ζει, επειδή ήταν ένα φωτεινό παράδειγμα αποφασιστικού αγώνα και αφοσίωσης στην υπόθεση της Παλαιστίνης και της γυναικείας απελευθέρωσης. Θα ζει, επειδή ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, που ποτέ δεν συμβιβάστηκε απέναντι στον εχθρό. Έζησε τη ζωή της όπως της άξιζε, θέτοντάς την στην υπηρεσία του Παλαιστινιακού Λαού και της Επανάστασης. Αφήνει πίσω της μια κληρονομιά θυσίας και αγώνα. Όμως ξέρουμε ότι χιλιάδες και χιλιάδες νέων αγωνιστών θα τιμήσουν τη μνήμη της με τον τρόπο που η Μάχα πάντα προτιμούσε: όχι στα λόγια, αλλά έμπρακτα, γεμίζοντας το μεγάλο κενό που δημιούργησε ο θάνατός της. Τιμάμε τη Μάχα με το σύνθημα του Αντιιμπεριαλιστικού Χώρου, στην επιτυχία του οποίου συνέβαλε καθοριστικά: Ενότητα – Αντίσταση – Νίκη!»

[σύντομο βίντεο από την κηδεία της Μάχα:
http://www.youtube.com/watch?v=jcW3h25Lojs]