ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΑΛΑΝΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ Β’ ΑΘΗΝΑΣ, 12/09/2007

Σε παρουσία του στην τηλεόραση της ΝΕΤ, σήμερα Τετάρτη 12/09/2007 στις 23:15, ο Νίκος Γαλάνης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Αθήνας και στέλεχος της ΚΟΕ, τόνισε:

 

Νίκος Γαλάνης

Νίκος Γαλάνης

«Αυτό που παίζεται στις 16 του Σεπτέμβρη δεν είναι αυτοδυναμία ή όχι. Είναι ισχυρή κοινωνία ή όχι. Αυτό είναι μετρήσιμο και θα σημάνει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Ένας δείκτης είναι αν η αριστερά θα ανέβει. Δεν φτάνει μόνο αυτό. Ο βασικός δείκτης είναι αν ο δικομματισμός θα πέσει. Ένας μειωμένος δικομματισμός θα σήμαινε ότι δεν υπάρχει ο φόβος απέναντι στους κυβερνώντες. Ότι οι ίδιες οι κυβερνήσεις θα είναι λιγότερο αλαζονικές απέναντι στον συνταξιούχο, στον εργαζόμενο των 400 ευρώ, στον φοιτητή με τα πράσινα παπούτσια.

Λέει ο κ.Ανδρουλάκης για τον Συνασπισμό. Εδώ δεν είναι ο Συνασπισμός, είναι ο Σύριζα. Αλλά αφού πιάνετε το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ να σας πω: Πέρυσι με την κυπριακή τραγωδία του αεροπλάνου Ήλιος, ο Αλαβάνος έκανε πρόταση στον κ.Παπανδρέου να μην ιδιωτικοποιηθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία, ώστε να μην μπαίνει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια. Ακόμη περιμένουμε απάντηση. Αντικειμενικά οι πόρτες και τα παράθυρα για συνεργασίες έχουν κλείσει. Από την ίδια την πραγματικότητα. Τρεισήμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφώνησε σε τίποτα με το ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του ΚΚΕ.

Πρώτο λάθος: Το ΚΚΕ ψάχνει τον αντίπαλό του στα αριστερά του. Και κάνει λάθος. Ο αντίπαλος είναι στο Μαξίμου, στη Ρηγίλλης, είναι ο δικομματισμός.

Δεύτερο λάθος: Όσο δεν ενωνόμαστε στη βάση των προβλημάτων και των αγώνων που γεννιούνται από τα κινήματα αυτά, τόσο μειώνεται η δυνατότητα για μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση. Από την άποψη αυτή αυτή η πολιτική του ΚΚΕ είναι αντιδραστική, δεν βοηθά τον εργαζόμενο και το λαϊκό κίνημα.

Τρίτο λάθος: Το ΚΚΕ λέει ότι παλεύει ενάντια στα μονοπώλια και κρατά για τον εαυτό του το μονοπώλιο της αριστεροφροσύνης. Μοιράζει πιστοποιητικά. Επιμένουμε ότι εμείς θα προσέχουμε περισσότερο όσα μας ενώνουν και όχι όσα μας χωρίζουν.

Τέταρτο λάθος: Αν το ΚΚΕ επιμένει ότι παλεύει ενάντια στον δικομματισμό θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί. Θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί στην υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και παραλιών, στον αγώνα των φοιτητών ενάντια στον νόμο πλαίσιο πέρυσι το καλοκαίρι.

Πέμπτο λάθος: Το ΚΚΕ μας αντιμετωπίζει σαν να είμαστε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Και κάνει τη συνειδητή λαθροχειρία να ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Συνασπισμό. Και από εκεί οι λαθραίες καταγγελίες για τις συνεργασίες στο συνδικαλιστικό κίνημα ή στην αυτοδιοίκηση. Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαρατεθείτε επιτέλους κ.Παφίλη;

Λέτε και ξαναλέτε κ.Παφίλη για το Μάαστριχτ. Η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρή και αναφέρει για την Ευρώπη του κεφαλαίου, το Σύμφωνο Σταθερότητας, τη στρατηγική της Λισαβόνας κλπ. Σε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενάντια. Όσον αφορά το Μάαστριχτ, αν ο κ.Παφίλης θέλει να έχει επιλεκτική μνήμη, να του θυμίσω το κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ λίγα μόλις χρόνια πριν το Μάαστριχτ που άνοιγε το δρόμο για την ΕΟΚ και το 1992. Περισσότερα για αυτό θα ξέρει ο τότε σύντροφος του κ.Παφίλη, ο κ.Ανδρουλάκης. Αλλά αν χρειάζεται να γυρνάμε 10 και 15 και 20 χρόνια πίσω, τότε να τα θυμόμαστε όλα, όχι όσα μας βολεύουν».