ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Α’ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!, 05/06/2007

Όλα δείχνουν πως αυτή η εκλογική αναμέτρηση από εκεί που ξεκίνησε σαν κίνηση αιφνιδιασμού της κυβέρνησης Καραμανλή ώστε να ξεμπερδέψει εύκολα και γρήγορα, μπορεί να μετατραπεί σε μαζική αποδοκιμασία του δικομματισμού.

Γιώργος Παπαϊωάννου

Γιώργος Παπαϊωάννου

Η πιο θετική εξέλιξη είναι η εμφάνιση μιας μαζικής δυσαρέσκειας που αναζητά στέγη σε μια αριστερή πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το πιο ενωτικό και ελπιδοφόρο εγχείρημα της αριστεράς την τελευταία δεκαετία, μπορεί να γίνει ο βασικός εκφραστής αυτής της πολιτικής.

Ο φόβος των κυβερνώντων και τα εκβιαστικά διλήμματα του δικομματισμού και των δημοσιογράφων που τον υπηρετούν, για το ενδεχόμενο έλλειψης αυτοδυναμίας και ακυβερνησίας, δεν πρέπει να γίνει φόβος των πολιτών. Φαίνεται πως δεν μπορούν οι από πάνω να κυβερνούν όπως πριν. Να παλέψουμε λοιπόν για να μην θέλουν και οι κυβερνώμενοι να κυβερνώνται όπως πριν. Η εκστρατεία δυσφήμισης της αριστεράς, αυτή η παράλογη απαίτηση να αποτελεί η αριστερά τον αιμοδότη της αστικής πολιτικής, πρέπει να χρεοκοπήσει.

Η αριστερά δεν μπορεί να φτύνει τον εαυτό της. Το σημερινό ευνοϊκό ρεύμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε σημείο εκκίνησης τους ανυποχώρητους αγώνες της προηγούμενης περιόδου. Είχε σημείο αναφοράς τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές του συναινετικού δικομματισμού, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αναθεώρηση του Συντάγματος, τις υποκλοπές, την καταστολή, την καταστροφή της φύσης, την καταπάτηση των ελεύθερων χώρων.

Η αριστερά δεν μπορεί παρά να θυμίζει ότι υπάρχει πολιτική που ευνοεί το κεφάλαιο, και πολιτική που ευνοεί το λαό. Υπάρχει πολιτική που βάζει πάνω από τον άνθρωπο τα κέρδη, και πολιτική που υπερασπίζεται τα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα. Αυτές οι δύο διαμετρικά αντίθετες πολιτικές δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Αυτή τη μικρή αλήθεια «ξεχνιέται» από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Θα είμαστε παρόντες και όρθιοι, μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη, αλλά και μετά τις εκλογές, με τους αγώνες και τα κινήματα, να τους θυμίζουμε αυτή την αλήθεια. Καλούμε τον κόσμο να αντέξει. Όσοι λένε να μην ψηφιστεί ο δικομματισμός, να επιμείνουν, να αντέξουν, να γίνουν ακόμη περισσότεροι. Το στοίχημα στις εκλογές, είναι να ενισχυθεί η αριστερά. Να ενισχυθεί η ενωτική, ριζοσπαστική, κινηματική, αγωνιστική αριστερά. Η αριστερά που έχει διαλέξει αντίπαλο, στο πρόσωπο του δικομματισμού, στο πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Παπαϊωάννου, στέλεχος της ΚΟΕ, υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ