ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α’ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α., 04/09/2007

Σε παρουσία του στην τηλεόραση του 902, την Τρίτη 4/9/2007 στις 21:30, ο Γιώργος Παπαϊωάννου, υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στέλεχος της ΚΟΕ, τόνισε:

 

Γιώργος Παπαϊωάννου

Γιώργος Παπαϊωάννου

«Τα δύο μεγάλα κόμματα προσπαθούν να στρέψουν την προεκλογική συζήτηση σε επουσιώδη ζητήματα. Υπάρχει όμως ένα πολύ θετικό στοιχείο: Πολύς κόσμος έχει καταλάβει πού το πάει ο δικομματισμός και αποσπάται από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Εμείς λέμε ότι πάμε σε βρώμικες εκλογές. Το λέμε για τις ιστορίες των ασύμμετρων απειλών που ανακάλυψε η κυβέρνηση. Το λέμε για την πλειοδοσία στην καμένη γη. Το λέμε όμως και για τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις της δικαιοσύνης όπως αυτή του Άρειου Πάγου ενάντια στο ΔΗΚΚΙ και της απαγόρευσής του να συμμετάσχει σαν κόμμα στα ψηφοδέλτια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών; Είδαμε και στο ρεπορτάζ θέματα γύρω από την κατάργηση του οκταώρου, την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων, τη διεύρυνση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας. Αυτή –και όχι μόνο αυτή- είναι η ατζέντα του δικομματισμού, αυτή είναι η ατζέντα των δύο μεγάλων κομμάτων. Για αυτό έχει σημασία η αποδυνάμωση των δύο κομμάτων του νεοφιλελευθερισμού.

Για το ζήτημα των συνεργασιών: Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι η πολιτική του δικομματισμού, είναι συγκεκριμένη και δεδομένη. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να γίνει η αριστερά αιμοδότης του δικομματισμού. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να συνεργαστεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Για όσα λέει ο κ.Γκιώνης για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Έχω ήδη απαντήσει. Και δεν είναι δυνατόν να είμαι πιο κατηγορηματικός από όσο υπήρξα. Εσείς θέλετε με το ζόρι να βρείτε αντίπαλο στην αριστερά και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και να ξεχνάτε τον αντίπαλο που ήδη υπάρχει και είναι ο δικομματισμός. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι μια συμμαχία 9-10 κομμάτων και οργανώσεων. Μην τσιμπολογάτε επομένως δηλώσεις. Μην διαστρέφετε το τι λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μη θέλετε να τον εμφανίσετε με το ζόρι σαν σύμμαχο του δικομματισμού. Κάντε τον κόπο να δείτε τη διακήρυξή του.

Εμείς λέμε το εξής απλό: Μπορούμε πάνω στα πολιτικά ζητήματα που θα κριθούν την επόμενη περίοδο να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο της αριστεράς ή όχι;

Μιλάει ο κ.Γκιώνης για την φερεγγυότητα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φτάνει όμως μέχρι το 1992. Αν θέλετε να τα συζητήσουμε, να τα συζητήσουμε όλα. Και για το 1992, και για το 91 και για το 90 και για το 89.

Μιλήσατε για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Έτυχε να ήμουν τότε ναύτης στο αντιτορπιλικό Θεμιστοκλής. Δημόσια αντιστάθηκα στην πολεμική αποστολή του ΝΑΤΟ που συμμετείχε το πλοίο. Μάλιστα στη δημόσια αυτή δήλωση και αντίσταση, ήμουνα μαζί με συντρόφους του κου Γκιώνη.

Μίλησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ για συνέχεια των μεταρρυθμίσεων. Τις χαρακτήρισε τερατώδεις. Κάνοντας λάθος, είπε την αλήθεια. Η πολιτική αυτή έκαψε τη μισή χώρα. Και σήμερα η κυβέρνηση κάνει πολιτική πάνω στα αποκαΐδια. Εγώ ξέρω ότι κάθε εθνική τραγωδία έχει υπεύθυνους. Και οι υπεύθυνοι πρέπει να πληρώσουν.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Στην Αχαΐα δεν είχαν πάρει φράγκο, δεν είχε κηρυχτεί πυρόπληκτη η περιοχή. Και 15 μέρες πριν τις εκλογές, αναδρομικά και λόγω του φόβου για το πολιτικό κόστος, κάνανε παιχνίδι με τα τριχίλιαρα.

Άλλο παράδειγμα: Στη Χαλκιδική έβρεξε μισή ώρα και πνίγηκε ο τόπος. Ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο;

Όσο αφορά τα μέτρα που παίρνονται: Θα κερδίσουν πάλι οι ίδιοι. Θα κερδίσουν πάλι τα γνωστά μονοπώλια. Έρχονται δύσκολες μέρες για το λαό. Η ανασυγκρότηση θα σημαίνει διάλυση της παραγωγής, διάλυση της γεωργίας, διάλυση της ίδιας της ζωής.

Κλείνοντας: Καλούμε τον κόσμο να αντέξει. Όσοι λένε να μην ψηφιστεί ο δικομματισμός, να επιμείνουν, να αντέξουν, να γίνουν ακόμη περισσότεροι. Το στοίχημα στις εκλογές, είναι να ενισχυθεί η αριστερά. Να ενισχυθεί η ενωτική, ριζοσπαστική, κινηματική, αγωνιστική αριστερά. Η αριστερά που έχει διαλέξει αντίπαλο, στο πρόσωπο του δικομματισμού, στο πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Να ενισχυθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.»