ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α., 04/09/2007

Σε παρουσία του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, την Τρίτη 4/9/2007, στις 19:00, ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στέλεχος της ΚΟΕ Βασίλης Χατζηλάμπρου, τόνισε για το θέμα του ασφαλιστικού:

 

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Βασίλης Χατζηλάμπρου

«Πρώτον: Τα δύο μεγάλα κόμματα έγιναν σοφότερα από τη διαχείριση του ασφαλιστικού και από αυτή τη σοφία τους οι εργαζόμενοι έγιναν φτωχότεροι. Ο ένας με τις φούσκες του χρηματιστηρίου, ο άλλος με τα ομόλογα, έκαναν τα ταμεία φτωχότερα, έκαναν τον εργαζόμενο κόσμο φτωχότερο.

Είμαι εργαζόμενος εικοσιτρία χρόνια στο νοσοκομείο της Πάτρας. Θα έπαιρνα σύνταξη στα εικοσιπέντε χρόνια. Με τον νόμο Σιούφα φορτώθηκα δέκα ακόμη χρόνια και με τον νόμο Ρέππα άλλα δύο χρόνια. Επομένως τον δικομματισμό στην ασφάλιση, τον έχω νιώσει στο πετσί μου.

Όλα αυτά τα χρόνια οι εισφορές αυξήθηκαν ενώ υπάρχει εισφοροδιαφυγή τουλάχιστον 4,5 δις ευρώ ετησίως – σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ. Έκαναν τα αποθεματικά σουρωτήρι και μετά μας λένε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο. Στην πραγματικότητα το σύστημα λειτουργεί σαν αναδιανεμητικός οργανισμός υπέρ του κεφαλαίου.

 

Δεύτερον: Τα συμφέροντα των εργαζόμενων είναι στην άλλη όχθη από όσους σχεδιάζουν τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Άρα χρειάζεται επαγρύπνηση, χρειάζεται αγώνας από τον εργαζόμενο λαό. Πρώτα από όλα και πριν από όλα για την επιστροφή των κλεμμένων από το χρηματιστήριο, την επιστροφή των κλεμμένων από τα ομόλογα. Και δεν χωράει κανένας κοινωνικός διάλογος. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι και ήταν ενάντια στον κοινωνικό διάλογο, όσο δεν επιστρέφονται τα κλεμμένα.

 

Τρίτον: Έτσι όπως οργανώνεται η προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες, αλλά και έτσι όπως μεθοδεύεται η προεκλογική σιωπή ή ασάφεια για την κοινωνική ασφάλιση, καταλαβαίνουμε ότι θα υπάρξει λύση σοκ. Το αίτημα και από τους δύο μεγάλους του δικομματισμού για ισχυρή κυβέρνηση σημαίνει λύση σοκ για το ασφαλιστικό στο όνομα του να λυθεί το πρόβλημα για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ολόκληρες κοινωνικές κατηγορίες ειδικά νέων εργαζομένων, που δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Αυτό αφορά και όλους τους τετραωρίτες, τους μερικά απασχολούμενους κλπ. Αυτοί οι άνθρωποι δύσκολα θα δουν σύνταξη με το υπάρχον σύστημα ασφάλισης, πόσο μάλλον με όσα σχεδιάζουν μετεκλογικά.

Το φτωχότερο 20% του ελληνικού λαού, θα είναι αυτό που θα αιμοδοτήσει εκ νέου το ασφαλιστικό. Η άνιση κοινωνία που έφτιαξε και παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ, έγινε ακόμη πιο άνιση, εκρηκτικά πιο άνιση από τη ΝΔ.

Τέλος η εμπειρία μου από την ευαισθησία τους έρχεται από την καμένη Αιγιάλεια: Δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δεν κήρυξαν ούτε έναν πυρόπληκτο από τις φωτιές στα τέλη Ιούλη. Και 15 μέρες πριν τις εκλογές έρεαν τα τσεκ για τα καμένα…»