ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ: ΤΟΝΙ ΟΝΟΥΑ, 27 ΧΡΟΝΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ

Ένας ακόμη θρίαμβος του νόμου: Τόνι Όνουα, 27 χρονών, χωρίς χαρτιά

«Ωχ, Αστυνομία», ήταν η τελευταία του φράση, είπαν κάποιοι απ’ τους 12 αυτόπτες μάρτυρες. Λίγο αργότερα βρέθηκε νεκρός στο έδαφος, πεσμένος από το πρώτο όροφο ενός καταστήματος στο οποίο είχε καταφύγει για να γλιτώσει τη σύλληψη από αστυνομική περίπολο.

«Έπεσε με φόρα από τον πρώτο όροφο πάνω σε μια τέντα που βρισκόταν από κάτω, και στη συνέχεια κατέληξε με το κεφάλι στο έδαφος», διαπίστωσαν οι ιατροδικαστές.

«Ούτε αστυνομικός έλεγχος ούτε καταδίωξη υπήρξαν. Φοβήθηκε και έπεσε στο κενό», επισήμανε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Μπαμιατζής. Μάλιστα…

Δύο μήνες μετά τις αποκαλύψεις για τους απάνθρωπους βασανισμούς μεταναστών στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, ο φανατικός θαυμαστής του Σαρκοζί στη χώρα Β. Πολύδωρας πρόσθεσε ένα ακόμα κατόρθωμα στο βιογραφικό του. Έδειξε πόσο μετράει για τον ίδιο και την ΕΛΑΣ η ζωή των ξένων μεταναστών στη χώρα.

Ανέδειξε τις συνθήκες που ζουν εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες: χωρίς χαρτιά, χωρίς φωνή, χωρίς δικαιώματα, στα χέρια σύγχρονων δουλεμπόρων. Με μόνιμη την απειλή εξευτελισμού, φυλάκισης, απέλασης, αποτελούν εκείνο το κομμάτι της εργατικής τάξης που κάνει την πιο βρώμικη δουλειά, για να αυξάνει τα κέρδη του επιχειρηματικού κόσμου.

Ανέδειξε το ρατσισμό της κυβέρνησης και της κρατικής μηχανής, την καλλιέργεια ξενοφοβίας για να συντηρείται το καθεστώς ομηρίας, το φόρτωμα της εγκληματικότητας στους ξένους εργαζόμενους για να δικαιολογούνται τα πογκρόμ που εξαπολύονται κάθε τόσο, για να συντηρείται η εικόνα της τάξης και της ασφάλειας που εγγυάται η κυβέρνηση.

Ανέδειξε το όργια εκμετάλλευσης σε βάρος των ξένων μεταναστών. Δεν θα υπήρχε αγροτική παραγωγή χωρίς Αλβανούς παλιότερα, χωρίς Ινδούς και λοιπούς Ασιάτες τώρα. Δεν θα υπήρχε οικοδομή, δεν θα υπήρχε όλη η σαβουροδουλειά στα εργοστάσια αν δεν υπήρχε αυτή η στρατιά να προσφέρει την εργατική της δύναμη.

«Ναι. Πουλάμε CD για να ζήσουμε», φώναξε ένας φίλος του Τόνι Ονούα πάνω από το πτώμα του. Είναι παράλογο; Και όμως, δεκάδες Νιγηριανοί μικροπωλητές CD βρίσκονται στη φυλακή γι’ αυτό το αδίκημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της νιγηριανής κοινότητας Άμπε Λοάλ. Πολλοί περιμένουν να δικαστούν. Κανένας όμως από αυτούς που τους τα προμηθεύουν. Αντιμετωπίζουν εξοντωτικές ποινές, με πολυετείς καθείρξεις και χρηματικά πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα πρόσφατος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε αυτόν που συλλαμβάνεται να κατέχει μικρή ποσότητα τέτοιων cd να πληρώσει τα χρήματα που έχουν χάσει οι πολυεθνικές και να παραμείνει ελεύθερος.

Όσοι δεν μπορούν να το κάνουν, όσοι δεν μπορούν να συμμορφωθούν, μπορούν απλά να εκσφενδονίζονται από τους ορόφους.