ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ

Αυθαιρέτως

Το ενάμιση λεπτό του Νίκου Μπογιόπουλου

Ο εκλεκτός δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη και υποψήφιος επικρατείας του ΚΚΕ νομίζει ότι μπορεί να τα βγάζει πέρα –και επιθετικά– απέναντι στους αντιπάλους του. «Μου φτάνει ενάμιση λεπτό για να αποδείξω ότι τα τελευταία 20 χρόνια και τα κόμματα που κυβέρνησαν άνοιξαν το δρόμο στο κεφάλαιο». Το πήρε το ενάμιση λεπτό και άρχισε να θυμίζει γνωστά και σωστά πράγματα: πως από τις καλύτερες μέρες που υπόσχονταν το ΠΑΣΟΚ ήρθε το πάγωμα των μισθών (1985), πως μετά το επιτέλους τέλος του Α. Παπανδρέου το 1992 και όταν ο Μητσοτάκης έπεσε, το ΠΑΣΟΚ αντί να βάλει τέλος συνέχισε τη λιτότητα, πως ο εκσυγχρονισμός του Σημίτη και η μεταρρύθμιση της ΝΔ συνέχισαν τα ίδια και χειρότερα. Τι ωραία ιστορία. Τι αλματάκια. Ξέχασε ο πολύς και φέρελπις δημοσιογράφος το ‘89-90, που δεν ήταν μόνα τους τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως ξεχνά πως το μάτι δεν έκλεισε μόνο ο ΣΥΝ προς το ΠΑΣΟΚ ή και αντίστροφα, αλλά και το ΚΚΕ προς τη ΝΔ και αντίστροφα, και μάλιστα μέχρι πολύ πρόσφατα. Κατά τ’ άλλα, εξυπνάδες του στιλ «ποιος ψάλτης κρατά τον τόνο, ο δεξιός ή ο αριστερός» δεν συγκαλύπτουν τις πραγματικές πολιτικές, ούτε διαγράφουν την πραγματική ιστορία.

Όταν είναι μαζί μας είναι καλοί, όταν πάνε με τους άλλους σκάρτοι…

Όπως είναι γνωστό το ΔΗΚΚΙ αποφάσισε να συνεργαστεί και να πάρει μέρος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αντικειμενικά πρόκειται για μια διεύρυνση της συσπείρωσης αντινεοφιλελεύθερων αριστερών δυνάμεων, και μάλιστα μια διεύρυνση σε κόσμο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ και το σοσιαλιστικό χώρο. Πρόκειται λοιπόν για μια επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ (που θα εμποδίσει ένα δυναμικό να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, στο βαθμό που υπάρχει μια έκφραση του χώρου του ΔΗΚΚΙ), αλλά ενόχλησε σφόδρα το ΚΚΕ, που μέχρι τώρα είχε πολλές εκλογικές συνεργασίες με το ΔΗΚΚΙ. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ αναφέρονται τα ακόλουθα, που δηλώνουν μεγάλο εκνευρισμό: «Τελικά η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ με δική της ευθύνη υπέκυψε σε δολώματα και πειρασμούς για ανταλλάγματα που ακόμα και στην περίπτωση που εξασφαλιστούν, το φέρνουν πολύ κοντά στον κίνδυνο να δώσει προεκλογικά και μετεκλογικά αντιπαροχές…»

Άλλη μια ηχηρή ένδειξη της επιτυχίας του ΚΚΕ στην οικοδόμηση του μετώπου γύρω από τον εαυτό του…

Πολλή ενότητα ενέσκυψε…

Η Αριστερά τα κατάφερε να παρουσιάζει τουλάχιστον 6 ψηφοδέλτια στις προσεχείς εκλογές. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι όλοι –πλην ΚΚΕ– θέλουν να παρουσιάζουν τα ψηφοδέλτιά τους σαν «ενωτικά». Το μεν ΜΕΡΑ πρόσθεσε το «ενωτική κίνηση» πριν το τίτλο ΜΕΡΑ (Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς), το δε νέο ψηφοδέλτιο που παρουσιάζεται ονομάζεται Ενωτική Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Τσακωμός για το ποιος θα καρπωθεί περισσότερα στο χώρο των ΕΑΑΚ και συμμαχίες χωρίς πολλές αρχές ανάμεσα σε μικρές οργανώσεις… Φυσικά τίποτα δεν εμποδίζει όλες τις παραλλαγές των «ενωτικών» ψηφοδελτίων να συκοφαντούν όπου βρεθούν και όπου σταθούν το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κι αυτό μια στάση…