Να ηττηθεί η αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική, από www.dikaioma.gr

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 13/3 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 19/3

Σχεδόν εν κρυπτώ πέρασε την περασμένη Πέμπτη το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό από την κυβερνητική επιτροπή. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση διαλέγοντας να κινηθεί σε σκληρή γραμμή. Παρά τις διαβεβαιώσεις για "ήπια μέτρα" αυξάνει τα όρια ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά και μειώνει τις πρόωρες και επικουρικές συντάξεις. Κυρίως όμως, προσανατολίζεται στην αφαίμαξη των αποθεματικών και τη διάλυση των ταμείων μέσω της ενοποίησης κλάδων υγείας και κλάδων σύνταξης. Για μια ακόμα φορά δίνεται ένα γερό χτύπημα στις παροχές και τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αδιαφορεί απροκάλυπτα για την εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων και του κράτους, για το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων, για την γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της μαύρης εργασίας που ευθύνονται για το έλλειμμα των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος. Φορτώνονται έτσι αποκλειστικά στην κοινωνία τα βάρη μιας μακρόχρονης πολιτικής παροχών στο μεγάλο κεφάλαιο και την επιχειρηματικότητα. Βέβαια έξω από κάθε ρύθμιση βρίσκονται βουλευτές, στρατιωτικοί, αστυνομικοί και γενικώς η αφρόκρεμα των "εργαζόμενων". Είναι οι κρίσιμοι κρίκοι με την βοήθεια των οποίων φιλοδοξεί να επιβάλλει το έργο της.

Είναι φαινομενικά άξιο απορίας το γεγονός ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας κινείται σε γραμμή σύγκρουσης με όλη την κοινωνία. Η πλήρης διάλυση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ προφανώς ανοίγει το δρόμο στη ΝΔ για να συνεχίσει στο δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων, αφού δεν αισθάνεται καμία πίεση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η οριακή πλειοψηφία των 151+1 βουλευτών θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για την κυβέρνηση αν στοιχειωδώς η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεγε μία γραμμή έστω και εικονικής αντιπαράθεσης. Όμως ακόμα και σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη ΝΔ η συναίνεση αποτελεί τη βασική επιλογή μεταξύ των δυνάμεων του δικομματισμού. Την ίδια στιγμή η επιτάχυνση του αντιλαϊκού μεταρρυθμιστικού

Για μια ακόμη φορά η πραγματική αντιπολίτευση θα γίνει στους δρόμους. Και μπορεί να γίνει μ’ επιτυχία. Το τελευταίο δίμηνο με όλο και μεγαλύτερη σταθερότητα οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν στους δρόμους. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις σε τράπεζες, ΔΕΗ, λιμάνια, μέσα μεταφοράς. Η επόμενη απεργία που θα προκηρύξει η ΓΣΕΕ για τα μέσα Μάρτη πρέπει και μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο χτύπημα απέναντι στην πιο αντεργατική, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων. Να αναδείξει τα συμφέροντα και τα αιτήματα της πραγματικής πλειοψηφίας κόντρα στις μεταρρυθμίσεις της κυβερνητικής μειοψηφίας. Είναι καιρός για κινήματα, είναι καιρός για απεργίες, διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις. Μαζικά κι ενωτικά, όλοι στους δρόμους!

πηγή: dikaioma.gr