Εκλογές στο σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων

Να ενωθούμε για να δράσουμε αποτελεσματικά

συνεντευξη

Άκης Καλούδης
Ελένη Σωτηρίου

Ο Άκης Καλούδης και η Ελένη Σωτηρίου, μέλη της Ένωσης Εργαζομένων, μίλησαν στην "Αριστερά!" για τις εκλογές στο σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων (Εργατικό Κέντρο Αθήνας, από 12 ως και 18 Μαρτίου 2008) και τη συμμετοχή της Ένωσης Εργαζομένων.

Η Ένωση Εργαζομένων με τη συμμετοχή της σ’ αυτές τις εκλογές τι επιδιώκει;

ΕΣ: Την περίοδο των εκλογών ο κόσμος που έχει επαφή με το σωματείο, είναι μέλος του σωματείου κ.λπ. έχει περισσότερο τα αυτιά του ανοιχτά, έχει μεγαλύτερη διάθεση για κουβέντα, θέλει να ρωτήσει, να μάθει, να ενημερωθεί. Άρα είναι μια ευκαιρία να επικοινωνήσουμε, να πούμε την άποψή μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι στους χώρους δουλειάς και για το τι μπορεί ν’ αλλάξει. Είναι μία ευκαιρία επίσης να δοκιμάσουμε τις απόψεις μας με εργαζόμενους που μπορεί να μην έχουν κάποια ιδιαίτερη πολιτική ή κομματική συγκρότηση, παρ’ όλα αυτά βιώνουν στο χώρο δουλειάς τους πάρα πολλά προβλήματα τα οποία είναι κοινά.

Ποιο είναι το στίγμα που θέλετε να δώσετε σε αυτές τις εκλογές;

ΑΚ: Είναι ευκαιρία, κι αυτός είναι ένας από τους στόχους, να συμμετέχει σε κάθε διαδικασία του σωματείου όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος και ν’ αποτελέσει ο καθένας έναν συνδικαλιστή, έναν φορέα άποψης, γνώσης, πληροφόρησης σε σχέση με τους συναδέλφους του, μέσα κι έξω από το σωματείο. Ο στόχος είναι να πάμε σε όσο το δυνατό περισσότερους εργαζόμενους και κυρίως νέους, που δεν έχουν εικόνα για το τι σημαίνει συνδικαλισμός ή έχουν κακή άποψη για το τι είναι ο συνδικαλισμός με βάση εικόνες που μεταφέρονται απ’ τις προηγούμενες γενιές. Που πιστεύουν ότι ο συνδικαλισμός είναι για τους λίγους, για τους "επίσημους εκπροσώπους", όπου όλοι ψηφίζουν για ν’ αποφασίσουν οι λίγοι.

ΕΣ: Ο στόχος, με απλά λόγια, είναι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους που καταργούνται (όπως το 8ωρο που δεν υπάρχει, οι μισθοί που είναι στάσιμοι, η δημόσια ασφάλιση που σε λίγο δεν θα υπάρχει κ.λπ.). Είναι να τους καλέσουμε να ενωθούν ή να ενωθούμε –να το πω διαφορετικά– με σκοπό να δράσουμε. Επιπλέον, να υπάρχουν εκείνες οι πρωτοβουλίες και εκείνες οι κινήσεις που να αποδείξουν στην πράξη ότι υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες να φύγουμε απ’ αυτή την κατάσταση και απ’ αυτό το τέλμα. Η νεοφιλελεύθερη επίθεση συνεχίζεται και εμείς "απλά" περιμένουμε τα χειρότερα… Χρειάζονται πρωτοβουλίες που θα αγκαλιάσουν μεγάλα κομμάτια των εργαζόμενων, και των ιδιωτικών στην προκειμένη περίπτωση. Σ’ αυτό μπορούν να συνεννοηθούν, να συντονιστούν και να κινηθούν από κοινού όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στο σωματείο. Κάτι τέτοιο θα δώσει ένα κλίμα και μία ώθηση και στον κόσμο ο οποίος είναι γραμμένος στο σωματείο και συνήθως η πολιτική του πράξη ξεκινάει και τελειώνει τη μέρα των εκλογών που είναι κάθε δύο χρόνια.

ΑΚ: Εγώ θα έλεγα επιπλέον ότι θα πρέπει να μην απαντάμε στον κατακερματισμό που επιβάλλει η εργοδοσία με ακόμη μεγαλύτερο κατακερματισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων. Να είμαστε σωματείο όλων των ιδιωτικών υπαλλήλων και κόντρα στη λογική που υπάρχει στην "Αγωνιστική Ενότητα" – την παράταξη που αντιπροσωπεύει το ΠΑΜΕ και δημιουργεί τα μικρά-μικρά σωματεία, μικρά-μικρά μαγαζάκια που μπορεί να ελέγχει.

Γιατί να υποστηρίξει κάποιος στις εκλογές που έρχονται την Ένωση Εργαζομένων;

ΕΣ: Ο ένας λόγος είναι ότι η Ένωση Εργαζομένων έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την επικοινωνία και το συντονισμό εργαζόμενων και με ζητήματα όπως το ασφαλιστικό. Ένας δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι είμαστε μία συλλογικότητα πλατιά, και εννοώ ότι δεν θέτουμε κομματικά προαπαιτούμενα για να συναντηθούμε, να συναποφασίσουμε και να κινηθούμε με άλλους εργαζόμενους, δεν ζητάμε δηλαδή πιστοποιητικά κομματικών φρονημάτων… Ένας τρίτος λόγος, και όχι τρίτος σε σημασία, είναι το ότι καλούμε τον κόσμο να οργανωθεί και να δράσει ή να δράσουμε μαζί. Δεν ζητάμε ανθρώπους οι οποίοι απλά θα μας υποστηρίξουν σε μια εκλογική διαδικασία. Ζητάμε δηλαδή ενεργητική συμμετοχή, ενεργητική στάση.

ΑΚ: Μέσα από τις εκλογές θέλουμε να δυναμώσουμε, να ισχυροποιηθούμε. Είναι κάτι το οποίο θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε και κατά την επόμενη περίοδο να παρεμβαίνουμε και να παίρνουμε πρωτοβουλίες που αφορούν εργαζόμενους και κυρίως, νέους.

ΕΣ: Το δυνάμωμα μας, λοιπόν, έχει σχέση και με ψήφους, γιατί ενωμένοι και περισσότεροι σημαίνει και πιο δυνατοί.

ΑΚ: Ένα μέλος του σωματείου μπορεί να επιλέξει να ψηφίσει την Ένωση Εργαζομένων αντί κάποιων άλλων παρατάξεων που συμμετέχουν, με δεδομένο το ότι δεν περιχαρακώνεται, ότι έχει στόχο την αλληλεγγύη και, κάτι που πάντα θεωρούσα σημαντικό, το να μάθουμε ότι σηκώνοντας το κεφάλι μας ψηλά κερδίζουμε την αξιοπρέπεια που όλοι μας νοιώθουμε να θίγεται, μαθαίνουμε από την ίδια μας τη δράση κι όχι από ορισμένους φωστήρες.

Τη συνέντευξη πήρε ο Νίκος Ταυρής


Οι κούριερ απεργούν στις 13 Μάρτη

Στις 13 Μάρτη απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, απαιτώντας ένσημα βαρέα-ανθυγιεινά και ενιαία ειδικότητα για όλους όσοι εργάζονται με μηχανάκι.

Έχουμε δίκιο, ενώνουμε τις φωνές μας. Απέναντι σε αυτούς που με μεγάλη ευκολία αποχαρακτηρίζουν βαρέα-ανθυγιεινά επαγγέλματα, διεκδικούμε ακριβώς το αντίθετο: να διευρυνθεί η λίστα και να χωράει όλους όσοι εργαζόμαστε πάνω στο μηχανάκι.

Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο μας (Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου) στις 13 Μάρτη να δείξουμε ότι ο κλάδος με τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας και τα χαμηλότερα μεροκάματα, οργανώνεται, αγωνίζεται και διεκδικεί.

Απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο άγαλμα της Αθηνάς στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η Ένωση Εργαζομένων συμμετέχει και στηρίζει την απεργία και καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να έρθουν σε επαφή μαζί της καθώς και με το σωματείο (Σκυλίτση 10, Εξάρχεια, τηλέφωνο: 210-8822277) για το συντονισμό και την οργάνωση μιας μαζικής απεργιακής κινητοποίησης.