Θεσσαλονίκη: Ξεπουλάνε το νερό, του Αποστόλη Χαραλαμπίδη

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ, συνεχίζοντας το ξεπούλημα νευραλγικών κοινωφελών τομέων. Το μεγάλο σκάνδαλο της πώλησης του νερού, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, θα επιδιωχθεί να ολοκληρωθεί αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές. Υποψήφιος αγοραστής η πολυεθνική γαλλικών συμφερόντων SUEZ, η οποία, όπου ανέλαβε τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, από τη Βρετανία ως τις Φιλιππίνες και από τη Νιγηρία ως τη Γαλλία, κατόρθωσε να αυξήσει τα τιμολόγια έως και 150%, άφησε τα δίκτυα στο έλεος του χρόνου, αδιαφόρησε για την οικονομία του νερού δημιουργώντας τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, υποβάθμισε την ποιότητα του νερού σκορπώντας αρρώστιες. Πρώτιστο μέλημά τους ήταν το κέρδος (βλ. εφημερίδα “Αριστερά!”, τ. 265, ανακοίνωση της Νομαρχιακής Κίνησης Θεσσαλονίκης Αριστερά!).

Και το νερό πωλείται, λοιπόν, και γίνεται ολοφάνερο και στους πλέον δύσπιστους ότι αυτοί που μας κυβερνούν δεν διστάζουν να παραδώσουν τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο, αδιαφορώντας ακόμα και για τα πιο στοιχειώδη δικαιώματά μας. Το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε την ΕΥΑΘ στο χρηματιστήριο, η ΝΔ την παραδίδει πλήρως στους ιδιώτες. Από εδώ και πέρα το κρίσιμο είναι κατά πόσο θα αναπτυχθεί μια πλατιά κίνηση, ώστε να μπει φρένο στην ιδιωτικοποίηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από πέρυσι βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΥΑΘ καταγγέλλοντας τις διώξεις που τους ασκήθηκαν από τη διοίκηση στην προσπάθεια να τους τρομοκρατήσουν, ώστε να μην αντισταθούν στα σχέδια για την απαξίωση των δικαιωμάτων τους αλλά και για την αντίστασή τους στο ξεπούλημα του κοινωφελούς οργανισμού. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν ενημερωτικά υλικά με στόχο να γνωρίσουν οι κάτοικοι της πόλης τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στην κίνηση “Το νερό δεν πωλείται” και θα γίνει άμεσα πλατιά σύσκεψη με φορείς, σχήματα και κινήσεις της πόλης για να προγραμματιστούν οι επόμενες δράσεις. Στις 27/5 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και συναυλία στην πλατεία Ναβαρίνου.

Η Αριστερά, στις σημερινές συνθήκες, είναι χρήσιμη όταν συμβάλλει στην οργάνωση και την αντίσταση του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Αποστόλης Χαραλαμπίδης,
μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης