Φυσικό αέριο: Δικαίωση των επιτροπών “Ακρίβεια-STOP”, του Νίκου Νούλα

Η γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη –έπειτα από έγγραφο αίτημα των επιτροπών “Ακρίβεια-STOP”– αναγνωρίζει την αυθαιρεσία της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών (ΡΑΕ, ΔΕΠΑ) και τις βαριές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά:

  • Από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να ασκήσει τους απαραίτητους ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα. Επίσης, να εισηγηθεί η ΡΑΕ την τροποποίηση των χορηγηθεισών αδειών από την αρμόδια υπουργό ώστε να υποχρεωθούν οι ΕΠΑ να δημοσιεύουν ανακοινώσιμα και διαφανή τιμολόγια σε συνάρτηση με τις τιμές των ανταγωνιστικών μορφών ενέργειας.
  • Από τις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας να ενημερώσουν άμεσα τους καταναλωτές τους σχετικά με τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου με έμφαση στο συσχετισμό κόστους σε σύγκριση με τις τιμές του πετρελαίου.
  • Από τη ΔΕΠΑ να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό και να αποσύρει άμεσα το παραπλανητικό έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό της.
  • Από το υπουργείο Ανάπτυξης να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του συγκριτικό πίνακα με το κόστος φυσικού αερίου ανά ΕΠΑ και σε σχέση με τις ανταγωνιστικές μορφές ενέργειας.

Οι επιτροπές “Ακρίβεια-STOP” έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας αποκατάσταση του δικαίου, και στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, από τον οποίο ζητούν πολιτική παρέμβαση.

Η δράση των επιτροπών “Ακρίβεια-STOP” συνεχίζεται μέσα από διάφορες κινηματικές μορφές όπως κινητοποιήσεις στην ΕΠΑ, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και στην ΕΤ3, παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο και στο κέντρο της πόλης, συλλογή υπογραφών. Επίσης, βασικό στοιχείο της δράσης των επιτροπών είναι η νομική οδός. Πέρα από την επιστολή στο Συνήγορο του Πολίτη για την οποία έγινε λόγος στην αρχή και τις επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Ανάπτυξης, έχει ενημερωθεί και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ενώ αν δεν υπάρξει πολιτική παρέμβαση οι επιτροπές δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Νίκος Νούλας