Tρίτη 31/3, κέντρο της Αθήνας

Την Τρίτη 31/3, δυο κινητοποιήσεις έγιναν στο κέντρο της Αθήνας: η μία από τους εργαζόμενους του Λαναρά και η άλλη από τους κτηνοτρόφους. Η κρίση εξαπλώνεται και αυτό φαίνεται καθημερινά. Tο δείχνουν όχι μόνο οι εκατοντάδες απολύσεις, αλλά και οι πολλοί μικροί αγώνες που δίνονται καθημερινά σε όλη τη χώρα.


Λαναράς: Αντίσκηνα έξω από το Υπουργείο Οικονομικών

Φώτης Yφαντίδης, αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Λαναρά στο Νομό Πέλλας

Το πρώτο πράγμα που απαιτούμε είναι το υπουργείο να μας πει ότι θα κρατήσει το λόγο του, ώστε να τα ξαναπούμε. Από τη στιγμή που είναι αφερέγγυο, τι να συζητήσουμε παραπέρα; Εδώ και δέκα μήνες μας δουλεύει. Εμείς έχουμε ένα και μόνο αίτημα: να ξαναδουλέψουν τα εργοστάσια. Και είμαστε αποφασισμένοι μέχρι και Πάσχα να κάνουμε εδώ, για να ικανοποιηθεί το αίτημά μας.

Aποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να βρεθεί λύση στο ζήτημα των κλωστηρίων Λαναρά δηλώνουν οι εργαζόμενοι, που από τη Δευτέρα 30/3 έχουν στήσει αντίσκηνα έξω από το υπουργείο Οικονομίας στο Σύνταγμα και επιδιώκουν συνάντηση με τον Γ. Παπαθανασίου. Οι εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία προγραμματίζουν πορεία προς τις τράπεζες που θα χρηματοδοτούσαν το σχέδιο διάσωσης των κλωστηρίων Λαναρά.

Οι εργαζόμενοι της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» έχουν υποστεί απίστευτη κοροϊδία από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, τόσο από την προηγούμενη όσο και απ’ τη σημερινή. Ο κ. Παπαθανασίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στις 5 Φεβρουαρίου, είχε δεσμευτεί ότι θα εκταμιεύσει άμεσα τα χρήματα που προβλέπονταν από το επιχειρησιακό σχέδιο. Δύο μήνες μετά δεν έχει γίνει τίποτα, ενώ ο υπουργός αρνείται να συζητήσει με τους εκπροσώπους των σωματείων.

Οι εργαζόμενοι είναι εξαθλιωμένοι, απογοητευμένοι και αντιμετωπίζουν το μέλλον της ανεργίας. Αυτή την στιγμή στη Νάουσα η ανεργία ξεπερνάει το 52% και αν χάσουν τη δουλειά τους ακόμα 200 εργαζόμενοι θα φτάσει το 75%. Aντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Κομοτηνή, όπου διακυβεύονται 425 θέσεις• γύρω στις 4.000 συνολικά είναι οι θέσεις εργασίας, αυτές λοιπόν οι 425 σημαίνουν αύξηση της ανεργίας κατά 10%.


 

Κτηνοτρόφοι: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω»

Στις 31/3 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πανελλαδική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων για να δοθεί επιτέλους λύση στα χρόνια και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Oι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου ο υπουργός κ. Χατζηγάκης αποχώρησε από τη συνάντησή τους χωρίς να δώσει καμία λύση στα προβλήματά τους. Δεκάδες κτηνοτρόφοι με τις οικογένειές τους προσπάθησαν να περικυκλώσουν το αυτοκίνητο του υπουργού για να τον εμποδίσουν να φύγει. Mόλις πλησίασαν το υπουργικό αυτοκίνητο, επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στήνοντας τείχος γύρω του, όμως κάποιοι κτηνοτρόφοι, ανάμεσά τους και άνθρωποι πιο ηλικιωμένοι, έφτασαν μέχρι την πόρτα του υπουργικού τζιπ• ο κ. Χατζηγάκης πρόλαβε να την κλείσει και τελικά αποχώρησε με τη συνδρομή των αστυνομικών. Στη συνέχεια οι κτηνοτρόφοι πλημμύρισαν τον δρόμο έξω από το υπουργείο με γάλα καταγγέλλοντας καρτέλ στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, κι έπειτα πορεύτηκαν προς τη Bουλή.


 

Συνέντευξη με τον Kυριάκο Mπίστα, κτηνοτρόφο και μέλος του Δικτύου Aγροτών και Kτηνοτρόφων

Tι σας έδειξε η σημερινή κινητοποίηση;

Σήμερα ο υπουργός απέδειξε ότι ούτε ενδιαφέρεται για τους κτηνοτρόφους, ούτε καμία σχέση θέλει να έχει μαζί μας. Aκόμα και από τα ψίχουλα που έδωσε στους αγρότες στις τελευταίες κινητοποιήσεις, οι κτηνοτρόφοι έμειναν απ’ έξω, και συνεχίζουν να μένουν απ’ έξω. Το πρόβλημα της κτηνοτροφίας είναι πάρα πολύ σοβαρό, χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι οδηγούνται στο βίαιο ξεριζωμό από τη γη τους, από τη δουλειά τους, από την παραγωγή τους. Eίναι ένα σχέδιο που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, με βάση την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Με εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο κατέβηκε ανενόχλητος ο υπουργός, νομίζοντας ότι δεν θ’ αντιμετωπίσει καμία αντίδραση. Tο ότι οι κτηνοτρόφοι πέσανε μπροστά στο αμάξι να τον σταματήσουν, να τον αναγκάσουν να δεσμευτεί μπροστά τους, σημαίνει ότι έχουν φτάσει στο απροχώρητο και είναι σε διάθεση για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Αυτές θα γίνουν πάρα πολύ σύντομα, το θέμα είναι τι ρόλο θα παίξει σ’ αυτές η Aριστερά, ώστε να ‘ναι πολύ πιο οργανωμένες, συντονισμένες και ριζοσπαστικές. Να αφήνουμε τον κόσμο να εκφραστεί και να μην τον μαζεύουμε.

Τι διεκδικείτε άμεσα;

Ένα βασικό ζήτημα είναι τα καρτέλ του γάλακτος και πώς θα τα χτυπήσουμε, κάτι που θα γίνει μόνο αν δοθεί μια καλύτερη τιμή στο γάλα, ένα εγγυημένο εισόδημα στους κτηνοτρόφους, ώστε να καθοριστούν πλέον οι τιμές αγοράς και πώλησης. Eπιπλέον, είναι βασικό να επιδοτηθούν οι κτηνοτρόφοι με κάποια χρήματα ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος παραγωγής, να ενισχυθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, να ενταχθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι σε σχέδια βελτίωσης ώστε όλοι να μπορούν να παραμείνουν στη δουλειά τους. Όλα τα αιτήματα είναι βγαλμένα από την πραγματικότητά μας, την καθημερινότητά μας, και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σ’ αυτά.