Επιτροπές Ακρίβεια-STOP: Συνεχίζεται ο αγώνας για το φυσικό αέριο, των Aλέκου Φωτόπουλου, Nίκου Tαυρή

Συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό την δραστηριότητα τους οι Επιτροπές «Ακρίβεια-STOP». Το προηγούμενο διάστημα δεκάδες μέλη των επιτροπών διαμαρτυρήθηκαν σε πολλά σούπερ μάρκετ όλης της χώρας για την ακρίβεια. Ιδιαίτερη διάσταση έχει πάρει ο αγώνας για τις τιμές του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη. Οι Επιτροπές «Ακρίβεια-STOP» Θεσσαλονίκης πρωταγωνιστούν και οργανώνουν αυτή τη μάχη μαζί με εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το τεύχος της εφημερίδας φιλοξενούμε ρεπορτάζ για τον αγώνα των τιμών του φυσικού αερίου στην Θεσσαλονίκη.

Mέλη των Eπιτροπών « Aκρίβεια – STOP» μιλούν στην «Aριστερά!»

Όλγα Σακαλλή

Η κινητοποίηση των επιτροπών «Ακρίβεια – STOP» είναι πολύ σημαντική. Υπάρχει φοβερός καταιγισμός ακρίβειας, ο κόσμος έχει αγανακτήσει και είναι σημαντικές οι συλλογικές αντιστάσεις και μακάρι η σημερινή συγκέντρωση να είχε περισσότερο κόσμο. Χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση κόσμου στις επιτροπές «Ακρίβεια – STOP» με πολύ περισσότερες υπογραφές και συνελεύσεις και πρέπει να οργανωθούν πολλές τοπικές συλλογικές αντιστάσεις.

Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Πραγματοποιούμε σήμερα αυτή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να ζητήσουμε εξηγήσεις από τον υπουργό Mακεδονίας-Θράκης Σ. Καλαφάτη. Αλλά συναντήσαμε κλειστές πόρτες, ο υπουργός είχε σύσκεψη… Αμάν πια, ας αφήσουν τα παραμύθια για συσκέψεις και ας ασχοληθούν με τα προβλήματα του λαού! Γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου υπάρχει γενικά μια ένοχη σιωπή. Ακόμα και κάποια τηλεοπτικά μέσα και εφημερίδες αποκρύπτουν τη δράση των επιτροπών και σιωπούν για ένα πρόβλημα που αφορά πάνω από εκατό χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης. Κυκλοφορεί ευρέως στην πόλη, χωρίς να μπορούμε να το διασταυρώσουμε, ότι υπάρχουν τοπικοί παράγοντες και βουλευτές των δύο κομμάτων οι οποίοι είναι μέτοχοι στην ΕΠΑ… Το δημόσιο είναι ο πιο μεγάλος κλέφτης! Πίσω από την ΕΠΑ βρίσκονται ιδιώτες –ιταλικά συμφέροντα– αλλά και η ΔΕΠΑ που σε μεγάλο ποσοστό είναι δημόσια. Άρα, ας σταματήσει το δημόσιο να κάνει τον ανήξερο γιατί εμείς ξέρουμε ότι δουλεύουν για την προώθηση των συμφερόντων των μεγαλοκαρχαριών. Όταν, μάλιστα, αναγκάζονται να δώσουν κάτι στον απλό λαό σκυλιάζουν να του το πάρουν πίσω διπλό! Έδωσαν λοιπόν επίδομα θέρμανσης –κάτι ψίχουλα, με τα χίλια ζόρια και με τεράστια καθυστέρηση–, και τα παίρνουν πίσω διπλά με την κλεψιά της ΕΠΑ! Να τονίσουμε ότι εκτός απ’ την οικιακή κατανάλωση, μεγάλες επιβαρύνσεις προέκυψαν και για τα δημόσια κτίρια, και ειδικά τα σχολεία, με λογαριασμούς επιβαρυμένους κατά έξι-επτά χιλιάδες ευρώ! Και φυσικά αυτά τα χρήματα αφαιρούνται από τη συντήρηση των σχολείων. Συνεχίζουμε μέχρι να πραγματοποιηθούν τα αιτήματά μας, γιατί η τιμή του φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τις δεσμεύσεις της ΕΠΑ, παρά τις εξαγγελίες για μείωση της τιμής.

Ειρήνη Πισσινίδου

Αυτό που πρέπει να ξέρουμε όλοι, είναι πως όταν οι κυβερνώντες δεν μπορούν να δώσουν ένα κράτος δικαίου, δεν πρέπει να υποτιμούν την νοημοσύνη μας και να μας περνάν για βλάκες. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συσπειρωθούμε, και δεν χρειάζονται κόμματα, αλλά χρειάζεται μόνοι μας, γείτονας με τον γείτονα να οργανωθούμε, γιατί εκτός απ’ την δύναμη που έχουμε, έχουμε και παλάμες και παλάμες σημαίνει φάσκελα! Για το θέμα του φυσικού αερίου έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια, απλώς ο κόσμος δεν είναι ακόμα ενημερωμένος. Πιστεύω θα μαζευτούμε γιατί, κακά τα ψέματα, όλος ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Κάποια στιγμή αρχίζει σπίθα τη σπίθα και μεγαλώνει η φωτιά και δεν είναι μόνο για το αέριο, είναι γενικά για την ακρίβεια.

Παύλος Κατικαρίδης

Η ακρίβεια καλπάζει και για να τη σταματήσουμε θέλει αγώνα, χωρίς αγώνα δεν γίνεται τίποτα. Έχουν καβαλήσει το καλάμι αυτοί οι μεγάλοι, το κεφάλαιο καβάλησε το καλάμι. Όλα γίνονται υπέρ του κεφαλαίου, υπέρ του μεσαίου και του τελευταίου δεν γίνεται τίποτα. Για το θέμα του φυσικού αερίου μας είχαν υποσχεθεί τιμή 20% κάτω απ’ την τιμή του πετρελαίου και μας το πουλάνε πολύ ακριβότερα.

Αναστασία Δάκου

Δεν ερχόμουν σε συγκεντρώσεις, είναι η τρίτη φορά που έρχομαι γιατί με ενδιαφέρει άμεσα. Έχω αέριο και πληρώνω πάρα πολλά χρήματα. Είναι καινούργια οικοδομή και βάλαμε αέριο για πιο φτηνά. Στις ευρωεκλογές να δείξουμε την άρνησή μας.

Μαριάννα Μπρεκάση, επικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης Θεσσαλονίκης «Αριστερά!»

Σήμερα έχουν περάσει από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδες πολίτες, και υπάρχουν πάνω από εκατό χιλιάδες που έχουν τεράστιο πρόβλημα. Eίναι αναγκαία η ενεργοποίηση όλων μας μέσα από τις συνελεύσεις και τη συλλογή υπογραφών – οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι η διέξοδος που έχουμε σαν πολίτες μπροστά στα αδιέξοδα που μας δημιουργεί η πολιτική που φέρνει φτώχεια για τους πολλούς. Με τις σημερινές αποφάσεις οι επιτροπές «Ακρίβεια – STOP» ανοίγουν το ζήτημα του πανάκριβου φυσικού αερίου θέτοντας, εκτός από τη διάσταση της εξαπάτησης και εκμετάλλευσης χιλιάδων πολιτών-καταναλωτών, και την κοινωνική διάσταση, καθώς πολλά δημόσια κτίρια πληρώνουν χρυσή τη θέρμανση με φυσικό αέριο. Ρωτάω λοιπόν: τι κάνει ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης; ο Δήμαρχος; οι τοπικοί παράγοντες; ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης; Πού είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Ε, λοιπόν πραγματικά ως εδώ, ας πάρουν οι πολίτες την κατάσταση στα χέρια τους και στο πλευρό τους θα έχουν μόνο τις δυνάμεις που πραγματικά νοιάζονται, με ανιδιοτέλεια.


30 Μαρτίου:
Συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης

Στις 30/3 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με πολλούς πολίτες να απαιτούν από τον υπουργό Σταύρο Καλαφάτη να λογοδοτήσει για την ένοχη απραξία του. Η περίφραξη του υπουργείου γέμισε από τα πανό των επιτροπών: «Ακύρωση των συμβάσεων του δημοσίου με την ΕΠΑ – Φτηνό φυσικό αέριο», «Φτηνό φυσικό αέριο – Όλοι στη συνέλευση πολιτών», «H ΕΠΑ θησαυρίζει κι εμάς μας ξεζουμίζει», «ΕΠΑ ετοιμάσου και για άλλες ήττες – Tη δύναμη στα χέρια τους έχουν οι πολίτες». Aκόμα στο χώρο κρεμάστηκαν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί, ενώ μικροφωνική ενημέρωνε τον κόσμο για τη διαμαρτυρία και τα αιτήματα των επιτροπών. Όταν επιδιώχτηκε να επιδοθεί το ψήφισμα της διαμαρτυρίας στον υπουργό, οι πολίτες βρήκαν μπροστά τους δυνάμεις της αστυνομίας και κάποια υπάλληλο του υπουργείου η οποία δήλωσε σε έντονο ύφος ότι ο υπουργός βρίσκεται σε δείπνο. «Μας δουλεύετε, αίσχος» φώναζαν εξαγριωμένοι οι πολίτες και ένας σχολίασε καυστικά: «Ο Καλαφάτης πάει στις εφτά για δείπνο και στις εννιά για ύπνο, έλεος με την κοροϊδία». Στη συνέλευση εκατοντάδων πολιτών που ακολούθησε, η οργή αλλά και η αποφασιστικότητα ξεχείλιζαν. Oι παρευρισκόμενοι πολίτες προμηθεύονταν αφίσες και αυτοκόλλητα των επιτροπών «Ακρίβεια-STOP» για να κολλήσουν στη γειτονιά τους. Οι αποφάσεις της συνέλευσης ήταν η συνέχιση της συλλογής υπογραφών με στόχο τις 10.000, η συλλογή υπογραφών από γονείς και κηδεμόνες των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε σχολεία που θερμαίνονται με φυσικό αέριο και το κάλεσμα του εισαγγελέα για αυτεπάγγελτη δίωξη, η συγκρότηση επιτροπών σε συνοικιακό επίπεδο, το εκ νέου κάλεσμα προς τον υπουργό για συνάντηση με τις επιτροπές «Aκρίβεια-STOP» και οι εξορμήσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Το θέμα της συμπαιγνίας ΕΠΑ και κράτους έχει πάρει ευρύτερες διαστάσεις και κανείς πια δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Αλλά η δράση των επιτροπών αποτελεί και ένα παράδειγμα. Μέσα στον καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων η κινητοποίηση πολιτών και οι νίκες με βάση συγκεκριμένους στόχους οφείλουν να παραδειγματίσουν διάφορες πλευρές της πολιτικής και κοινωνικής Aριστεράς…

Kείμενα – Επιμέλεια – Pεπορτάζ: Aλέκος Φωτόπουλος, Nίκος Tαυρής


Eπισκεφθείτε την ιστοσελίδα των
Eπιτροπών «Aκρίβεια-STOP»
http://www.akribeia-stop.gr


Κείμενο υπογραφών των Επιτροπών «Ακρίβεια-STOP»
για αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη κατά παντός υπευθύνου

Προς

1. ΕΠΑ Θεσσαλονίκης 2. ΔΕΠΑ 3. ΔΕΣΦΑ ΑΕ 4. ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) 5. Κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης

Μέσω των επιτροπών «Ακρίβεια – SΤΟΡ», οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία θερμαίνονται με φυσικό αέριο, διαμαρτυρόμαστε για τη μεθοδευμένη εξαπάτηση, που αφορά τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου στην πόλη μας. Προκειμένου να θερμανθούν τα σχολεία με φυσικό αέριο δαπανήθηκαν μεγαλύτερα κονδύλια από αυτά που χρειάζονταν, σε σχέση με τη θέρμανση πετρελαίου. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθούν άλλες ανάγκες και ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία της πόλης μας.[…]

Επειδή όλα όσα διαφήμιζαν και υπόσχονταν αποδείχτηκαν αναληθή, παραβιάζοντας κατάφωρα τις διατάξεις του νόμου περί αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού παραπλανήθηκε και εξαπατήθηκε το καταναλωτικό κοινό. Σύμφωνα δε με το νόμο, πέραν των ποινικών κυρώσεων, προβλέπεται και αποκατάσταση της ζημίας που προκλήθηκε στους καταναλωτές από τις ανακριβείς δηλώσεις τους.

Επειδή σύμφωνα με τον Νόμο 3428/2005 περί απελευθέρωσης αγοράς του φυσικού αερίου, η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Aρχή Eνέργειας) είναι υποχρεωμένη να ελέγχει την άσκηση των δραστηριοτήτων όλων των διαχειριστών συστημάτων φυσικού αερίου, προκειμένου να προστατεύεται ο καταναλωτής και να τηρείται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, με δυνατότητα να επιβάλλει σε αυτούς ακόμα και την τροποποίηση των όρων των συμβάσεών τους, πράξεις τις οποίες δεν έκανε έως σήμερα, παρά τη δημόσια κατακραυγή.

Για όλους αυτούς τους λόγους διεκδικούμε – απαιτούμε:

1. Άμεση μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, ώστε το κόστος να είναι μικρότερο τουλάχιστον κατά 20% από αυτό του πετρελαίου θέρμανσης.

2. Επιστροφή των χρημάτων που εισπράχτηκαν αθέμιτα από το καταναλωτικό κοινό και ειδικότερα από τα σχολικά συγκροτήματα. Ακύρωση των συμβάσεων της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ με τις ΕΠΑ. Η διαχείριση του φυσικού αερίου να γίνεται αποκλειστικά από το υπουργείο Ανάπτυξης.

3. Τήρηση των διατάξεων του νόμου από όλους τους φορείς που διαχειρίζονται το φυσικό αέριο και επιβολή όλων των νόμιμων κυρώσεων.

4. Αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου.

Σε περίπτωση που τα ανωτέρω αιτήματά μας δεν γίνουν άμεσα αποδεκτά, σας δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε διακοπή – καταγγελία των συμβάσεων παροχής φυσικού αερίου που έχουμε υπογράψει με την εταιρία σας.


10 Μαρτίου:
Παρέμβαση στο ΚΕΠ

Οι επιτροπές «Ακρίβεια – STOP» έχουν ήδη σημαντικές επιτυχίες στις δράσεις τους ενάντια στη «συνεργασία» ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Δημοσίου που επιβάλλει πανάκριβο φυσικό αέριο για το λαό. Η πρώτη κινητοποίηση των επιτροπών για το φυσικό αέριο έγινε έξω από το Κέντρο «Εξυπηρέτησης» Πελατών Κεντρικής Θεσσαλονίκης στις 10/3. Μετά από αυτή τη δράση, το υπουργείο Ανάπτυξης παραδέχτηκε την αισχροκέρδεια της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ανακοίνωσε μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τον Απρίλιο. Παρά τον εμπαιγμό της εν λόγω απόφασης –η μειωμένη τιμή δεν ήταν ούτε προσεγγιστικά στα ύψη που είχαν υποσχεθεί εξαπατώντας το λαό, και η κατανάλωση, η ανάγκη για φυσικό αέριο πέφτει κατακόρυφα το καλοκαίρι–, αυτή έδειξε τον πανικό των υπευθύνων των ΕΠΑ και ΔΕΠΑ μπροστά στη λαϊκή οργή. Ήταν μια πρώτη μεγάλη επιτυχία των επιτροπών στον αγώνα για φτηνό φυσικό αέριο.


23 και 24 Μαρτίου:
Συγκέντρωση στην ΕΠΑ και την ΕΤ3

Ακολούθησε νέα μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση στην ΕΠΑ στις 23/3. Μετά τη συγκέντρωση έγινε συνέλευση πολιτών από την οποία προέκυψε η ενεργοποίηση εκατοντάδων για συλλογή υπογραφών, για μοίρασμα των φυλλαδίων και για ενημέρωση του κόσμου. Την επόμενη μέρα, σε εφαρμογή της απόφασης της συνέλευσης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο κτίριο της ΕΤ3. Περίπου εκατό πολίτες απαίτησαν να γίνει πραγματικός διάλογος για το φυσικό αέριο με συμμετοχή εκτός του εκπροσώπου της εταιρίας και εκπροσώπου των επιτροπών. Δυστυχώς η κρατική ΕΤ3 αλλιώς εννοεί το διάλογο και απλώς έκανε και αυτή σιγόντο στην προπαγανδιστική καμπάνια που ξεκίνησε η θορυβημένη ΕΠΑ για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Όλες τις επόμενες μέρες εκατοντάδες πολίτες αλώνιζαν την πόλη και τα διαμερίσματα για να ενημερώσουν και να καλέσουν σε δράση.