Στον απόηχο του πολέμου στην Ν.Οσετία και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, του Ερρίκου Φινάλη

"Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα: Όχι μπίζνες με τη Ρωσία!"

Το θράσος των ΗΠΑ δεν έχει όρια: η είδηση επικύρωσης, και από τη Ρωσία, της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream εκνεύρισε τόσο τους Αμερικάνους που δεν μπόρεσαν να τηρήσουν ούτε τα διπλωματικά προσχήματα. Έτσι, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα σε μια… απολαυστική συνέντευξή του στην "Καθημερινή" είπε:

Πριν από μερικά χρόνια η χώρα σας αποφάσισε ότι ο αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (TGI) αποτελούσε την κορυφαία στρατηγική της προτεραιότητα. Άλλαξε άποψη πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, όταν αποφάσισε να προχωρήσει ταυτόχρονα και με τον αγωγό South Stream. […] Εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει τη δική της επιλογή για το εάν επιθυμεί να εμβαθύνει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Αλλά η γενική θέση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι πως τώρα δεν είναι η στιγμή για business as usual με τη Ρωσία. Η απόφαση να προχωρήσει κάποιος στην εμβάθυνση προηγούμενων δεσμεύσεων θα υπονοούσε ότι συνεχίζεται κανονικά η συνεργασία με τη Ρωσία, όταν όλοι στην ευρωατλαντική κοινότητα στέλνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι τώρα δεν είναι η ώρα για συνέχιση της συνεργασίας με τη Ρωσία. […] Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να εμβαθύνει την εξάρτησή της από την Gazprom, αυτή είναι δική της στρατηγική απόφαση. Εμείς απλά περιμένουμε από όλους τους συμμάχους μας να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Λίγες μέρες μετά από αυτή την απροκάλυπτη και απειλητική παρέμβαση του Μπράιζα, ακολούθησε και συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια με τον πρέσβη των ΗΠΑ Σπέκχαρντ, που απαίτησε περαιτέρω διευκρινίσεις για τις μπίζνες με τη Ρωσία! Ο κύριος πρέσβης τόνισε την "επιθυμία των ΗΠΑ για απεξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο" και πρότεινε "να δοθεί βάρος στον αγωγό TGI" αντί για τον South Stream!

Σε μια χώρα που δεν είναι μπανανία, οιοσδήποτε εκπρόσωπος μιας κυρίαρχης κυβέρνησης θα έστελνε στον αγύριστο όποιον ξένο παράγοντα απειλεί δημόσια και υπαγορεύει τόσο απροκάλυπτα ποια πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί. Αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή προσπαθεί να ικανοποιήσει "και τον αστυφύλαξ και τον χωροφύλαξ", παραπαίοντας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την (εξίσου παραπαίουσα) Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα δεν τολμά να γυρίσει την πλάτη στη Ρωσία. Όχι, η Ελλάδα δεν είναι κλασική μπανανία… ίσως να μοιάζει περισσότερο με οίκο ανοχής, στον οποίο κάθε πελάτης φέρνει και τον αγωγό του! Η δε… διαχειρίστρια του "οίκου", πανικόβλητη, προσπαθεί να διαβεβαιώσει τον καθένα ξεχωριστά ότι του κράτησε το καλύτερο κομμάτι…