Στον απόηχο του πολέμου στην Ν.Οσετία και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, του Ερρίκου Φινάλη

Γιατί πρέπει να κλείσει τώρα η Σούδα, της Ρούλας Μουτσέλου

Η πρόσφατη νομιμοποίηση του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, η αναχώρηση από τη βάση πλοίων για τη Γεωργία, η νέα επίθεση Αμερικανών σε ανυποψίαστο Χανιώτη και η διεξαγωγή, τελευταία, πλήθους στρατιωτικών ασκήσεων, υπενθυμίζουν την πρόσδεση της Ελλάδας στο αμερικανικό αντιτρομοκρατικό άρμα, αλλά και την απόλυτη ταύτιση του δικομματισμού με κάθε παραχώρηση που απαιτούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Συνεπείς στη γραμμή της υποτέλειας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επικύρωσαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το μνημόνιο για το "Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής" στη Σούδα. Δίπλα στο πλέγμα αμερικανονατοϊκών μονάδων που κατακλύζουν την περιοχή, το ΝΑΤΟϊκό αυτό Κέντρο λειτουργεί χωρίς έγκριση για περισσότερο από ένα χρόνο. Η ίδρυσή του αποτελεί τμήμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ που αποφασίστηκε το 2003 για να αντιμετωπιστούν οι "σύγχρονες απειλές". Υπάγεται στη Συμμαχική Διοίκηση Μετατροπής στις ΗΠΑ, που αποτελεί ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο αλλά διοικείται από το αμερικανό ΓΕΕΘΑ και χαρακτηρίζεται επίσημα "στρατηγείο για την ασφάλεια των ΗΠΑ". Το κόστος κατασκευής, που έφτασε τα 15 εκατομμύρια ευρώ, επιβάρυνε αποκλειστικά την Ελλάδα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υποστήριζε πως η οικονομία δεν αντέχει ούτε ένα ευρώ αύξηση. Αποστολή του Κέντρου είναι η εκπαίδευση στρατιωτικών του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των θαλασσών και την αντιμετώπιση "ασύμμετρων απειλών", με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα "τρομοκρατίας". Θα εκπαιδεύει, δηλαδή, τα μέλη του ΝΑΤΟϊκού στόλου, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος των θαλάσσιων περασμάτων, που στα πλαίσια της μετατροπής του ΝΑΤΟ σε "ενεργειακό χωροφύλακα" έχουν τεράστια σημασία για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Η ιδιαίτερη γεωστρατηγική της θέση έχει μετατρέψει τη Σούδα σε κρίσιμο ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η μία μετά την άλλη και παρά την καθολική λαϊκή αντίθεση, επεκτείνουν την αποικιοκρατική συμφωνία εγκατάστασης των βάσεων, παραχωρώντας στους δολοφόνους των λαών κάθε διευκόλυνση. Ως και πληροφορίες για ανάμειξη της Σούδας στις πτήσεις της CIA που απήγαγαν "ύποπτους τρομοκράτες", και καταγγελίες για τη χρήση της ως "Γκουαντανάμο της Μεσογείου" έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς, αλλά ποιος θα ελέγξει τι, σε ένα χώρο που θεωρείται σχεδόν αμερικανικό έδαφος;

Από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο ως την "Καταιγίδα της Ερήμου", από τα Βαλκάνια ως το Αφγανιστάν και τον πόλεμο στο Ιράκ, η Σούδα συμμετείχε με κάθε τρόπο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Πέρα από τη στρατιωτική χρήση της βάσης, η παρουσία της στα Χανιά ανοίγει και μια σειρά άλλα ζητήματα. Οι συχνές επιθέσεις ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών σε πολίτες, που μένουν ατιμώρητες λόγω της ετεροδικίας, και η σκέψη οι χώροι του πρώην ψυχιατρείου να χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία αμερικανών στρατιωτών που επιστρέφουν από το Ιράκ, είναι μερικά από αυτά. Κανείς "αρμόδιος" δεν γνωρίζει τι επικίνδυνα όπλα υπάρχουν στο άβατο της βάσης, ή αν έχει πυρηνικά, καθώς προσπάθειες να ελεγχθεί ανάμεσα στα άλλα και η παράνομη μεταφορά πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων έχουν εμποδιστεί. Σίγουρο είναι πάντως –σύμφωνα με επιστήμονες– πως ο ελλιμενισμός πυρηνοκίνητων υποβρυχίων απειλεί με ατυχήματα, ενώ το πέρασμά τους, όπως και η μη περισυλλογή των βλημάτων που χρησιμοποιούνται στις ασκήσεις, μολύνει το περιβάλλον και έχει ολέθριες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων. Μόλις πριν δύο μήνες βρέθηκε στη βάση πυρηνοκίνητο υποβρύχιο με σοβαρή βλάβη και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις κανείς δεν ξέρει τι άφησε πίσω του φεύγοντας. Είναι τυχαίο γεγονός ότι η αύξηση κρουσμάτων καρκίνου –σύμφωνα με ανεπίσημες μελέτες, γιατί επίσημες δεν γίνονται– είναι ιδιαίτερα μεγάλη στο νομό Χανίων;

Το σύνθημα της μεταπολίτευσης "Έξω οι βάσεις του θανάτου", όπως αναφέρεται και σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, παραμένει όσο ποτέ επίκαιρο. Η παρουσία των βάσεων πρέπει να μπει στο στόχαστρο των λαϊκών μαζών. Μόνο ο παλλαϊκός αγώνας, οι μαζικές και ενωτικές κινητοποιήσεις του κόσμου, οι διαδικασίες συμμετοχής πλατιού κόσμου στο αντιβασικό κίνημα μπορούν, και σ’ αυτό το ζήτημα, να αλλάξουν τα πράγματα.

Ρούλα Μουτσέλου

Η λειτουργία της Σούδας:
Ορμητήριο Θανάτου

1967 και 1973, Αραβοϊσραηλινοί πόλεμοι

 • Ανεφοδιασμός αμερικανικών πολεμικών πλοίων

1974, Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

 • Αποπροσανατολισμός ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών που κατευθύνονταν στην Κύπρο

1986, Βομβαρδισμός της Λιβύης

 • Θέση σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας

1991, Πόλεμος στον Κόλπο

 • Δηλώσεις Μπους: "Από τις 2 Αυγούστου η Σούδα συντήρησε 97 πλοία, φορτοεκφόρτωσε 13.000 τόνους, εξυπηρέτησε 31.000 πτήσεις και τροφοδότησε αεροσκάφη με 4.500 λίβρες υγρών καυσίμων. Λειτούργησε 24 ώρες το 24ωρο με εξουθενωτικούς ρυθμούς, 300-400% πιο γρήγορα από τους κανονικούς"

1999, Διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας

 • Υποστήριξη των ΝΑΤΟϊκών εναέριων και θαλάσσιων πολεμικών επιχειρήσεων

2001, Εισβολή στο Αφγανιστάν

 • 67 ελλιμενισμοί και 3 επισκευές-συντηρήσεις πλοίων στη ναυτική βάση, 575 πτήσεις και 155 ανεφοδιασμοί στην αεροπορική βάση

2003, Εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ

 • Φεβρουάριος: Ελλιμενίζονται-ανεφοδιάζονται 80 πλοία, 8 πυρηνοκίνητα υποβρύχια και αεροπλανοφόρα
 • Γενάρης – Απρίλης: Πραγματοποιούνται 1.406 πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών
 • Απρίλης – Μάης: 5.270 πολεμικά αεροσκάφη. Καθημερινές απογειώσεις 25 κατασκοπευτικών. Ελλιμενίζονται-ανεφοδιάζονται 200 πλοία, 16 υποβρύχια

2006, Ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο

 • Λειτουργία ως "ομπρέλα προστασίας" του Ισραήλ

2008, Πόλεμος στον Καύκασο

 • ΝΑΤΟϊκά πλοία σπεύδουν από τη Σούδα, όπου σταθμεύουν, στη Μαύρη Θάλασσα

Είπαν για τη Σούδα

1973 – Διοικητής της Βάσης Γουρνών, Ηράκλειο

 • "Η Κρήτη είναι το 51ο αστέρι της αστερόεσσας".

Χένρι Κίσινγκερ

 • "Μπορεί ν’ αποχωρήσουμε από πολλά σημεία του πλανήτη, όμως από την Κρήτη δεν πρόκειται να φύγουμε ούτε με πόλεμο".

1974 – Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

 • "Οι ΗΠΑ κρατούν τη θέση τους στη Μέση Ανατολή, επειδή έχουν το ένα πόδι στο Ισραήλ και το άλλο στην Κρήτη"

2003 – Γ. Παπαντωνίου, Υπουργός ΠΑΣΟΚ

 • "Η απόφαση για εγκατάσταση του Κέντρου Αποτροπής στη Σούδα αποτελεί μεγάλη νίκη για την Ελλάδα… μέσα από τη Σούδα, η Ελλάδα θα αποκτήσει εμπειρία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα στη Μεσόγειο".

2001 – Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

 • "Σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, από την 11η Σεπτεμβρίου οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, οι οποίες περιλαμβάνουν και ελληνικές ναυτικές δυνάμεις, ελέγχουν τις θάλασσες… μέχρι σήμερα, πάνω από 35.000 πλοία ελέγχθηκαν στη Μεσόγειο".

Ανώτατη πηγή της αμερικανικής αποστολής στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

 • "Κατά πάσα πιθανότητα δεν έχετε καταλάβει πόσο πολύ βοηθήσατε στον πόλεμο του Ιράκ… Μακάρι να έρθει η στιγμή που η Ελλάδα θα δρα έτσι χωρίς να θέλει να το κρύβει από την κοινή γνώμη της".