Θριάσιο SΟS: Αντιστεκόμαστε, Συντονιζόμαστε, Διεκδικούμε, του Ν.Τ.

Την Κυριακή 15/3 στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα με θέμα: “Θριάσιο SΟS: Αντιστεκόμαστε – Συντονιζόμαστε – Διεκδικούμε”. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν 28 εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών, εταίρων του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και όχι μόνο, καθώς και πολλοί ενεργοί πολίτες που πήραν μέρος σε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση γύρω από τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Θριασίου και πώς αυτά επηρεάζουν όλη την Αττική. Στόχοι της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των συλλογικοτήτων που προσκλήθηκαν σε αυτή, αλλά κυρίως η επικοινωνία της πλούσιας εμπειρίας των κινημάτων γύρω από τα θέματα της υπεράσπισης του περιβάλλοντος, η ανάδειξη της σημασίας του προβλήματος του Θριασίου και ο συντονισμός στην κατεύθυνση των κοινών δράσεων σχετικά με αυτό το θέμα. Στις συζητήσεις που διεξήχθησαν βασικοί άξονες ήταν η ταξική διάσταση του προβλήματος, η ακαταλληλότητα του νομικού πλέγματος σχετικά με την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των δημόσιων – ελεύθερων χώρων, η εμφάνιση των κινημάτων ενεργών πολιτών ως αντίμετρο στη θέσπιση της αγοράς ως διαχειριστή των δημόσιων αγαθών, η αναγκαιότητα κινηματικής έκφρασης των αιτημάτων, και ο συντονισμός των εστιών αντίστασης κάθε κλίμακας, όπου κι αν δημιουργούνται. Κοινός τόπος ήταν η θέληση για συντονισμό και κοινή δράση για κοινωνικό έλεγχο στον προγραμματισμό και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, καθώς και η παραδοχή του οριακού σημείου στο οποίο έχει περιέλθει το Θριάσιο, απειλώντας ολόκληρη την Αττική. Η επέκταση των ΕΛ.ΠΕ. (πρώην Petrola), η δημιουργία νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στη Χαλυβουργική, η δημιουργία χώρου απόθεσης και επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων στη θέση Μελετάνι της Μάνδρας, η γιγάντωση του λιμανιού της Ελευσίνας, η παραμονή και η συνέχιση της λειτουργίας του ΤΙΤΑΝ, είναι τα κύρια (αλλά όχι τα μοναδικά) ανοιχτά μέτωπα. Το επόμενο διάστημα είναι αναγκαίο όλοι και όλες, εντός και εκτός Θριασίου, να αγωνιστούμε προκειμένου να αποτρέψουμε το βιολογικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό μας μαρασμό. Προχωρώντας στα επόμενα βήματα αυτού του αγώνα, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών της Ελευσίνας θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 23/3, ώρα 8 μμ, στο Πυρουνάκειο Λύκειο στην Ελευσίνα. Βασικό θέμα της συνέλευσης θα είναι το Πρόγραμμα Δράσης, όπου μεταξύ άλλων (και στο πνεύμα όσων τέθηκαν στην ημερίδα) θα συζητηθούν προτάσεις για σειρά εκδηλώσεων σε κοινωνικούς χώρους διαφόρων περιοχών της Αθήνας, αλλά και η διοργάνωση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας και της Ελευσίνας.

Ν.Τ.


Για τα 2 χρόνια της Ανοιχτής Πόλης

Με μεγάλη εκδήλωση στο κυριολεκτικά κατάμεστο θέατρο Διάνα γιορτάστηκαν στις 17/3 τα δύο χρόνια της πλούσιας αγωνιστικής δράσης της δημοτικής κίνησης της Αθήνας “Ανοιχτή Πόλη”. Στην ενθουσιώδη εκδήλωση μίλησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ρ. Αξελός και Ε. Πορτάλιου, καθώς και ο Χρίστος Καραμάνος. Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε καταχειροκροτούμενος:

“Σήμερα η μάχη για το δημόσιο χώρο δεν είναι πια μάχη τοπική. Είναι μάχη κεντρική. Και αφορά εξίσου το περιβάλλον, τα κοινωνικά δικαιώματα, την υγεία, την παιδεία, την εργασία. Απέναντί μας βρίσκονται ξεκάθαρα η λογική του κέρδους, οι μεγάλες επιχειρήσεις, η διαπλοκή τους με τα κέντρα πολιτικής εξουσίας.”