Σκάλα Λακωνίας: Να σωθεί ο Βασιλοπόταμος, της Α.Μ.

Στις 21/10 έγινε στη Σκάλα Λακωνίας διαδήλωση, πορεία και κλείσιμο για μία ώρα του επαρχιακού δρόμου από τους κατοίκους που αντιδρούν στη δημοπράτηση και κατασκευή του έργου μεταφοράς των νερών του Βασιλοπόταμου στην πεδιάδα Έλους και Ασωπού-Μολάων.

Το έργο αυτό χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό κ. Κοντό σαν "δυναμική απάντηση στα προβλήματα της πυρόπληκτης Λακωνίας" και "μεγάλο έργο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα".

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών όμως, που έχει συσταθεί εδώ και δύο χρόνια, και η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, έχουν εντελώς διαφορετική άποψη, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης:

"Είμαστε αντίθετοι στο έργο μεταφοράς νερού γιατί: Οποιαδήποτε μεταφορά νερού θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και ιδιαίτερα για τα αποθέματα νερού. Μια ληστρική εκμετάλλευση των λιγοστών πλέον επιφανειακών υδάτων (με δεδομένη την έντονη εκμετάλλευση των υπογείων) ακόμη και το χειμώνα, θα είναι καταστροφική για την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Είμαστε αντίθετοι στην κατασπατάληση τεράστιων οικονομικών πόρων για ένα έργο που από την τεχνική του μελέτη προκύπτει πως είναι αναποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης. Είμαστε αντίθετοι σε ένα έργο που εξαντλεί οικονομικά τους κατοίκους των περιοχών στους οποίους απευθύνεται, χωρίς να έχει το παραμικρό όφελος για αυτούς. Το παράδειγμα του Άργους τεκμηριώνει τη στάση μας: "Δεν υποχωρούμε – Δεν συμβιβαζόμαστε!"

Μετά την αγωνιστική κινητοποίηση ζητήσαμε τη γνώμη μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Παραθέτουμε τις απόψεις τους:

Μαρία Μαυρομματίδη:

Το έργο είναι φούσκα και δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης γιατί βασίζεται σε λάθος δεδομένα. Γίνεται για συγκεκριμένα συμφέροντα και διχάζει την τοπική κοινωνία.

Χρύσανθος Κωστάκης:

Πρωτόγνωρη η σημερινή διαδήλωση. Είμαστε ενάντια στο έργο, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και μαζεύουμε χρήματα για να προχωρήσουμε σε δικαστική προσφυγή. Σχεδιάζουμε επίσης ημερίδα με επιστήμονες για τη σωστή ενημέρωση των κατοίκων.

Δήμος Φούντας:

Παίρνοντας δύναμη από τη σημερινή κινητοποίηση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε ένα έργο ύποπτο, ανεφάρμοστο και καιροσκοπικό. Ενάντια στα συμφέροντα κυβέρνησης και μεγαλοεργολάβων, θα ματαιώσουμε το έργο και θα απαιτήσουμε την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα με ουσιαστικά έργα (μικρά φράγματα κατά μήκος του Ευρώτα, κλειστό αρδευτικό δίκτυο, κ.λπ.). Είμαστε δίπλα στους κατοίκους του Ασωπού που η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει, γιατί ενώ τους υπόσχεται λύση στο πρόβλημα της έλλειψης νερού, απλά θα τους καλέσει να πληρώσουν τεράστια ποσά με αμφίβολα αποτελέσματα.

Α.Μ.