Γερμανοί αντιφασίστες στην Ελλάδα, της βουλευτού Gesine Letzsch

Ομάδα Γερμανών αντιφασιστών ήρθε στην Ελλάδα στα πλαίσια ενός προγράμματος άμεσης επαφής και γνωριμίας με πρακτικές και συνέπειες του ακροδεξιού εξτρεμισμού. Η ομάδα αυτή αποτελείτε από την βουλευτίνα του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Gesine Letzsch και δύο συνεργατών της, καθώς και –και εδώ είναι το ενδιαφέρον– 14 νέων αντιφασιστών (ηλικίας από 15 έως 30 χρόνων, από διαφορετικές περιοχές της Γερμανίας) που έδειξαν ενδιαφέρον και πήραν μέρος σε ένα αντιφασιστικό διαγωνισμό. Η ομάδα των Γερμανών αντιφασιστών φιλοξενήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και επισκέφθηκε μια σειρά μαρτυρικές πόλεις (Δίστομο, Καλάβρυτα, Νίκαια, Καισαριανή κ.λπ.). Επίσης έδωσε μια σειρά από συνεντεύξεις τύπου και πραγματοποίησε συναντήσεις με πολιτικά κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ).

Παραθέτουμε στη συνέχεια τη δήλωση της βουλευτίνας Gesine Letzsch για το σκοπό του ταξιδιού στην Ελλάδα.

Ο αγώνας ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό και την εχθρότητα απέναντι στους ξένους είναι ένα από τα κύρια θέματα της δικής μου πολιτικής δραστηριότητας και του δικού μου κόμματος της Αριστεράς.

Για το λόγο αυτό, πριν από πέντε χρόνια προκήρυξα έναν αντιφασιστικό διαγωνισμό σ’ όλη τη Γερμανία, με σκοπό να ενθαρρύνω νεαρούς ανθρώπους να προβάλλουν ενεργή και αποτελεσματική αντίσταση εναντίον νεοφασιστικών δραστηριοτήτων, και να εκφράσω έπαινο για την έως τώρα ενασχόληση με το θέμα αυτό.

Όσοι από τους νέους κερδίσουν στο διαγωνισμό, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, ταξιδεύουν στην Ευρώπη σε μέρη όπου έχει διεξαχθεί αντιφασιστικός αγώνας, για να γνωρίσουν άμεσα, πώς άνθρωποι στο παρελθόν έχουν αποδυθεί με θάρρος και αλληλεγγύη και με θυσία της ζωής τους στον αγώνα για Ελευθερία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη.

Το φρόνημά τους οφείλει να είναι πρότυπο για τη δική μας αποφασιστική, δυναμική και συλλογική παρέμβαση στην Ευρώπη ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό και την εχθρότητα απέναντι στους ξένους. Στην προσπάθεια αυτή οφείλουν οι νέοι να μάθουν από πρώτο χέρι την ιστορία, να διδαχθούν τα συμβάντα από ανθρώπους που τα έχουν βιώσει στον τόπο τους.

Πρόκειται για μένα για μία εμπειρία από το παρελθόν που χρησιμεύει στη σημερινή μας αποφασιστική δράση ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό, ο οποίος αναβιώνει στις μέρες μας.

Με αφορμή την πρόσκληση και την αποφασιστική υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, επισκεπτόμαστε αυτή τη χρονιά την Ελλάδα. Μια χώρα που για την οικουμένη αποτελεί τη μήτρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και στην οποία τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα διέπραξαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανείπωτες, θηριώδεις πράξεις ενάντια στο λαό.

Τα Καλάβρυτα και το Δίστομο, όπως και η Νίκαια και Καισαριανή, τα οποία θα επισκεφθούμε, είναι αντιπροσωπευτικά για πολλούς τόπους στην Ελλάδα όπου έλαβαν χώρα σφαγές, εκτελέσεις και βασανισμοί. Θέλουμε με τον τρόπο αυτό να σηματοδοτήσουμε τη συμφιλίωση ανάμεσα σε νεαρούς Γερμανούς και Έλληνες.

Γνωρίζουμε τι απερίγραπτο πόνο προξένησαν οι Γερμανοί φασίστες στον άμαχο πληθυσμό, και αγωνιζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια για την οικονομική αποζημίωση των θυμάτων, παρόλο που έχουμε συνείδηση ότι μια τέτοια ενέργειά μας δεν ελαττώνει ούτε στο ελάχιστο τον πόνο ή την ενοχή.

Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να μην ξεκινήσει ποτέ πια ούτε πόλεμος ούτε φασισμός από το γερμανικό έδαφος.