ΠΑΤΡΑ: Revolt Festival 2009

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας διοργάνωσε το 1ο Revolt Festival, στο Κάστρο της Πάτρας, στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου. Ένα φεστιβάλ που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αποτελεί υποθήκη για τις επόμενες διοργανώσεις στην Πάτρα. Σκοπός του φεστιβάλ ήταν να δώσει τον λόγο σε κινήματα πόλης και σωματεία, να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις για την Αριστερά και τον τρόπο δράσης της αλλά και να επικοινωνήσουμε με την τοπική κοινωνία μέσω του πολιτισμού και της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Συνολικά περίπου 2.500 άνθρωποι βρέθηκαν το διήμερο στο φεστιβάλ, παρακολουθώντας ενδιαφέρουσες, επίκαιρες συζητήσεις αλλά και συναυλίες. Στο χώρο των κεντρικών συζητήσεων υπήρχαν εκθέσεις φωτογραφίας για τα εργατικά “ατυχήματα”, αλλά και από τα κινήματα της νεολαίας και διάφορα κινήματα απ’ όλο τον κόσμο (Γαλλία, Νεπάλ κ.ά.). Υπήρχαν περίπτερα και αντιπροσωπείες από πολιτικές οργανώσεις και νεολαίες, από κινήματα πόλης όπως η Κίνηση Πολιτών Πάτρας Ενάντια στις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας, καθώς και από την Κίνηση για τα Δικαιώματα των Μεταναστών. Τα μέλη των κινήσεων συμμετείχαν ενεργά στο φεστιβάλ. Στον χώρο λειτουργούσε και υπαίθριο βιβλιοπωλείο.

Στην κεντρική εκδήλωση της πρώτης μέρας, με θέμα τον λαό της κρίσης και ομιλητές τον συντονιστή της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Θεωνά, την πρόεδρο του σωματείου της ΜΙΣΚΟ, Ντίνα Πεταλά, και τον νομαρχιακό σύμβουλο Βασίλη Χατζηλάμπρου, συζητήθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των σωματείων και δημιουργίας μετώπου των εργαζομένων. Στη συζήτηση συμμετείχαν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι σωματείων της Πάτρας που έδωσαν αγώνες για τη διατήρηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων (FRIGOGLASS, ίδρυμα αποασυλοποίησης ΙΡΙΣ, ΠΕΑΣΓΕ, Intracom, αλλά και από τα σωματεία των ταχυμεταφορών, του επισιτισμού, των σεκιούριτι κ.ά.). Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για τη νεολαία και τον πολιτισμό. Στις συναυλίες που ακολούθησαν συμμετείχαν μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα, και τη βραδιά έκλεισαν οι Χαΐνηδες, κερδίζοντας το θερμότατο χειροκρότημα των θεατών.

Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ η κεντρική εκδήλωση είχε θέμα της την Αριστερά και την αντίσταση του λαού. Ομιλητές ήταν η Νάντια Βαλαβάνη, ο Χρίστος Καραμάνος και ο Κώστας Παπαδάκης. Τέθηκαν ζητήματα σχετικά με την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα αντανακλαστικά της Αριστεράς. Είχε προηγηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα κινήματα πόλης και το περιβάλλον, με κεντρικούς ομιλητές τον Χάρη Κωνσταντάτο, τον Κώστα Καρακώστα και τον Χρήστο Πατούχα.

Ακολούθησαν συναυλίες πατρινών νεανικών συγκροτημάτων καθώς και των Rose Bleed, των νικητών του φετινού Schoolwave. Έπειτα τη σκυτάλη πήρε ο απολαυστικός Πάνος Μουζουράκης με τη μπάντα του. Παράλληλα, στο χώρο του Κάστρου είχε στηθεί ρεμπέτικο γλέντι από λαϊκή κομπανία που αρχικά παρουσίασε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο σε κείμενα του Τσιφόρου.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως και τις δύο ημέρες είχαν στηθεί τραπεζάκια της μαθητικής οργάνωσης της ΚΟΕ, των Αριστερών Σχημάτων, της Ένωσης Εργαζομένων και της τοπικής παράταξης Αριστερά στην Αυτοδιοίκηση. Επίσης αποδέχθηκαν την πρόσκληση και βρέθηκαν με τραπεζάκια στο φεστιβάλ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Νεολαία Συνασπισμού.

Το Revolt Festival 2009 ήταν ένα σημαντικό πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός που αποδεικνύει τη δυνατότητα της Αριστεράς για τη δημιουργία γεγονότων που θα φέρουν τον κόσμο πιο κοντά σε αυτήν, θα του προσφέρουν βήμα έκφρασης και αφορμές για προβληματισμό, καθώς και επαφή με τον πολιτισμό. Η επιτυχία του φεστιβάλ αποτελεί δεσμευτικό παράγοντα για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και πιο ολοκληρωμένες διοργανώσεις στο μέλλον.

Βασίλης Κυπραίος


 

Δηλώσεις

“Ήταν ένα σημαντικό διήμερο, γιατί ήταν ίσως η πρώτη φορά που συνευρέθηκαν κινήσεις πολιτών με διαφορετικές πολιτικές αναλύσεις και στόχους και κάθισαν στο ίδιο τραπέζι. Ταυτόχρονα, ήταν απ’ τα λίγα διήμερα που δεν θεωρούν την τέχνη εμπόρευμα. Ευχαριστούμε.”

Βαλάντης Τσιάλης,
Κίνηση Πολιτών Πάτρας Ενάντια στις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας

“Ένα διήμερο χαράς, δημιουργίας, έκφρασης, αγωνίας και προβληματισμού για τους αγώνες που χρειάζεται να γίνουν ώστε να βγουν κερδισμένοι οι πολίτες δίνοντας δυναμικό παρών με προοδευτικές πρωτοβουλίες σε συνδικάτα, σε χώρους δουλειάς, στο περιβάλλον, στην υγεία.”

Νίκη Λέφα,
Κίνηση Πολιτών Πάτρας Ενάντια στις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας