ΚΑΒΑΛΑ: 2ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΚΟΕ

Το 2ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΚΟΕ με σύνθημα “Μπροστά στην κρίση, ξεσηκωμός η λύση!” που έγινε στις 17-19 Σεπτέμβρη στη Καβάλα πέτυχε το στόχο να αποτελέσει ένα ανοιχτό και αρκετά διαφορετικό και πρωτόγνωρο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για την Καβάλα. Αν και ο καιρός δεν ήταν πάντα σύμμαχος, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και δράσεων παρακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι, στηρίζοντας την προσπάθεια και αναγνωρίζοντας τον ανοιχτό αλλά πολιτικό της χαρακτήρα. Οι δύο πρώτες μέρες χαρακτηρίστηκαν από την μαζική προσέλευση εκατοντάδων νεολαίων αλλά και αρκετών μεγαλύτερων στις συναυλίες των μαθητικών και νεολαιίστικων γκρουπ που έδωσαν ρέστα επί σκηνής. Εκατοντάδες συμμετείχαν στη μαθητική δημοσκόπηση για το σημερινό σχολείο, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν σύντομα στο μπλογκ της ΚΟΕ Καβάλας (koe-kavalas.blogspot.com). Για την τρίτη και τελευταία μέρα, το πρόγραμμα επιφύλαξε εκπλήξεις στους επισκέπτες. Η πρώτη έκπληξη ήταν η μαγευτική αφήγηση του δάσκαλου και παραμυθά Δ. Προύσαλη, με ιστορίες γεμάτες λαϊκή σοφία και διαχρονικά μηνύματα. Η δεύτερη έκπληξη ήταν το θεατρικό της σκηνοθέτριας Έλενας Πατρικίου με την ευγενική συμμετοχή των συνεργατών της χορευτών Παναγιώτη Ανδρονικίδη και Ειρήνης Κουρούβανη και πενταμελούς ομάδας από ερασιτέχνες ηθοποιούς, φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΙ Καβάλας. “Ουτ’ ορφανό, ούτε φτωχόν, ούτ’ απ’ τα ξένα ξένον…”, το δρώμενο που αφορούσε τα εργατικά “ατυχήματα” κατάφερε να συγκινήσει αλλά και να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες του φεστιβάλ, θεατρόφιλους και μη.

Η συζήτηση για την “πράσινη ανάπτυξη” με συμμετοχή του Θοδωρή Δρίτσα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και μελών της τοπικής επιτροπής ενάντια στην εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων, κατόρθωσε να αναδείξει τον ουτοπικό χαρακτήρα της “πράσινης” πρότασης για έξοδο από την κρίση που προβάλλεται από το νεοφιλελευθερισμό. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γνωστά πολιτικά μουσικά ακούσματα από τους Θ. Βαλσαμίδη, Θ. Θεοδωρίδη και Θ. Κατάκαλο (Ανοιχτά Παράθυρα) με τη συμμετοχή του Αργύρη Μπακιρτζή.

Η πετυχημένη διοργάνωση του φεστιβάλ δείχνει ότι, όταν η Αριστερά τολμά να ξεπεράσει τον εαυτό της και να κινηθεί με ανοιχτή και ενωτική λογική, μπορεί να δώσει ζωή σε πλούσια πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα που συγκινούν και δίνουν ελπίδες. Ταυτόχρονα, βάζει ψηλά τον πήχη για το επόμενο!

Πάνος Λεονταράκης