Μπερλουσκονική “δημοκρατία”

Βίαιη επίθεση της αστυνομίας του Μπερλουσκόνι σε κινητοποίηση ενάντια στη “Σύνοδο των Πανεπιστημίων του G8”: δεν μας έφτανε το… κανονικό G8, τώρα έχουμε και πανεπιστημιακό! Μέσα, οι κύριοι πρυτάνεις απεργάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του Μπαρόζο τη διάλυση αυτού που έχει απομείνει από την πάλαι ποτέ δημόσια, δωρεάν και ανοιχτή σε όλους εκπαίδευση. Προστατευμένοι (τι κατάντια για “δασκάλους”!) από τα ΜΑΤ, που χτυπούν και συλλαμβάνουν φοιτητές, Έλληνες και Ιταλούς: τουλάχιστον στην ευρωκαταστολή δεν υπάρχουν διακρίσεις, είμαστε όλοι ίσοι!

Επεισοδιακή ήταν η συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΚΟΕ στις κινητοποιήσεις που οργάνωσε το ιταλικό φοιτητικό “Ανώμαλο Κύμα” ενάντια στη Σύνοδο των Πανεπιστημίων των κρατών του G8 στο Τορίνο, από τις 17 ως τις 19 Μαΐου. Στη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας το πρωί της Δευτέρας, 18 Μαΐου, η αστυνομία του Μπερλουσκόνι επιτέθηκε αναίτια στη φοιτητική συγκέντρωση και συνέλαβε, μεταξύ άλλων, δύο στελέχη της νεολαίας της ΚΟΕ. Αλλά ας αφήσουμε καλύτερα να μας μιλήσουν για όλα αυτά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι: ο Βασίλης, που σπουδάζει στην Ιατρική Ηρακλείου Κρήτης και είναι εκπρόσωπος της Αριστερής Ενότητας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου του, και η Μάντυ, που αποφοίτησε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Καταρχάς, πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτό το τριήμερο εκδηλώσεων στο Τορίνο.

Βασίλης: Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από το “Ανώμαλο Κύμα” σαν διαμαρτυρία ενάντια στη Σύνοδο των Πανεπιστημίων του G8. Στην ουσία επρόκειτο για ένα αντι-G8, με συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Ιταλία αλλά και από την Ελλάδα, τη Γαλλία και το ισπανικό κράτος.

Μάντυ: Συμμετείχαν επίσης και αρκετοί αριστεροί πανεπιστημιακοί, που αντιτίθενται στις “μεταρρυθμίσεις” του Μπερλουσκόνι. Τις κινητοποιήσεις υποστήριξαν εξάλλου και τα συνδικάτα βάσης, όπως το RdB.

Ήταν η πρώτη σας επαφή με το “Ανώμαλο Κύμα”, που τους προηγούμενους μήνες πρωτοστάτησε σε μια πραγματικά μαζική πανεκπαιδευτική διαμαρτυρία. Τι εντυπώσεις σας άφησε;

Μάντυ: Είναι πολύ ζωντανό κίνημα. Σήμερα βέβαια δεν υπάρχει η τεράστια μαζικότητα που υπήρχε όταν πρωτοξεκίνησε το “Κύμα” με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Είναι όμως αρκετά ζωντανό, και συνυπάρχουν σ’ αυτό διαφορετικές, αν και συχνά συγκεχυμένες, αντιλήψεις.

Βασίλης: Το θετικό είναι ότι ξεκίνησε σαν κίνημα ενάντια στη “μεταρρύθμιση” στην παιδεία, αλλά τώρα έχει αποκτήσει κι άλλα χαρακτηριστικά, όπως ο αγώνας ενάντια στην κρίση.

Ποιο ήταν το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων;

Μάντυ: Υπήρχαν καταλήψεις σε δύο πανεπιστήμια στο Τορίνο, και το πρόγραμμα είχε δύο πτυχές: ακτιβίστικες δράσεις, και συζητήσεις το απόγευμα για τα φοιτητικά κινήματα στην Ευρώπη, αλλά και για άλλα θέματα.

Πώς κατέληξε σε συγκρούσεις και συλλήψεις η κινητοποίηση που έγινε τη Δευτέρα το πρωί;

Βασίλης: Η δράση αποσκοπούσε στο μπλοκάρισμα των δρόμων μπροστά από το κάστρο όπου θα γινόταν το G8, ώστε να μην περάσουν οι σύνεδροι. Υπήρχαν τρεις μεγάλες ομάδες ακτιβιστών που μετακινούνταν συνέχεια, εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση των οχημάτων. Κάποια στιγμή ορισμένοι πέταξαν στα ΜΑΤ μπαλόνια με νερό, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν κι άρχισαν τις συλλήψεις.

Μάντυ: Οι συλλήψεις ήταν βίαιες, ιδίως του Βασίλη. Άρχισαν να τον χτυπούν με τα γκλομπ ενώ τον είχαν ήδη ακινητοποιήσει και δεν αντιστεκόταν. Όταν όμως συνειδητοποίησαν ότι είμαστε “ξένοι” σταμάτησαν. Μας μετέφεραν στη DIGOS, δηλαδή την αντιτρομοκρατική αστυνομία… Εμείς αρνηθήκαμε να υπογράψουμε οποιοδήποτε έγγραφο, αφού ήταν στα ιταλικά, και τελικά, μετά από περίπου 3 ώρες, μας άφησαν να φύγουμε.

Βασίλης: Για την ακρίβεια, μας μετέφεραν σε μια πλατεία όπου βρισκόταν σε εξέλιξη κινητοποίηση για την απελευθέρωσή μας. Μας “παρέδωσαν” στη συγκέντρωση με αντάλλαγμα να σταματήσει το μπλοκάρισμα ενός κεντρικού δρόμου από τους συντρόφους του “Κύματος”, αλλά και άλλων οργανώσεων που έσπευσαν στη διαμαρτυρία, όπως το Δίκτυο των Κομμουνιστών και τα συνδικάτα βάσης RdB.

Μάντυ: Θέλω να πω ότι η άμεση, έμπρακτη αλληλεγγύη ήταν πραγματικά συγκινητική, αλλά και αποτελεσματική. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι την αναχώρησή μας οι σύντροφοι του Δικτύου των Κομμουνιστών ήταν συνεχώς δίπλα μας!

Τι κάνατε μετά την απελευθέρωσή σας;

Μάντυ: Συναντηθήκαμε με έναν σύντροφο δικηγόρο από το Δίκτυο των Κομμουνιστών, και άλλον έναν δικηγόρο του κινήματος. Μας συνόδευσαν σε νοσοκομείο, όπου πιστοποιήθηκε η κακομεταχείριση από την αστυνομία. Έπειτα ήρθαν σε επαφή με την DIGOS, κι έτσι μάθαμε ότι μας έχει απαγγελθεί η κατηγορία της “αντίστασης κατά της αρχής”.

Βασίλης: Αυτή η κατηγορία βέβαια δεν στέκει με τίποτα, γι’ αυτό άλλωστε μας άφησαν να φύγουμε χωρίς κανένα περιοριστικό όρο. Πάντως θα χρειαστεί καιρός ώσπου να αποφασίσει ο ανακριτής εάν ευσταθεί ή όχι και αν θα παραπεμφθεί στα δικαστήρια ή θα παραγραφεί.

Μάντυ: Εμείς πάντως συνεχίσαμε! Το βράδυ της Δευτέρας ο Βασίλης μίλησε σε εκδήλωση για το Δεκέμβρη, και την επόμενη μέρα πήραμε μέρος στην κεντρική διαδήλωση ενάντια στο G8, που είχε μεγάλη συμμετοχή. Όμως οι σύντροφοι από το συνδικάτο RdB και από το Δίκτυο των Κομμουνιστών, που είχαν αναλάβει την… περιφρούρησή μας, όταν έφτασε η πορεία στο κτίριο όπου γινόταν το G8 και υπήρξαν κάποια μικροεπεισόδια, μας απομάκρυναν, δεδομένου ότι είχαν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον μας.

Πώς θα αποτιμούσατε αυτή την πρωτοβουλία;

Βασίλης: Η σύλληψή μας δεν μας επέτρεψε να συμμετάσχουμε ενεργά στις συζητήσεις και συναντήσεις μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ. Όμως το σίγουρο είναι ότι πρωτοβουλίες σαν αυτή που πήρε το “Ανώμαλο Κύμα” μπορούν να βοηθήσουν στο συντονισμό των εκπαιδευτικών κινημάτων και πέρα από το εθνικό επίπεδο, ενάντια στις “μεταρρυθμίσεις” και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιβάλλεται παντού.

Μάντυ: Να προσθέσω ότι αυτή η αντισύνοδος ήταν θετική και για έναν ακόμη λόγο. Πέρα από τα ζητήματα της παιδείας, προωθούσε και το σύνθημα “Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους”, που ενώνει όχι μόνο τους φοιτητές, αλλά και όλα τα κινήματα ενάντια στην κρίση.