Η “ζαρντινιέρα” της Πάτρας, της Κατερίνας Παγουλάτου

24 χρονών; Σαπίστε τον!

“Εμείς γαμάμε και δέρνουμε. Εμείς είμαστε το κράτος”… Με την “υπόκρουση” αυτών και άλλων παρόμοιων φράσεων ο 24χρονος φοιτητής Ανδρέας Χρυσικός ξυλοκοπήθηκε άγρια το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας από δύο αστυνομικούς με πολιτικά στην Πάτρα.

Το έγκλημά του; Στεκόταν μαζί με άλλα τρία άτομα σε μικρή απόσταση από το χώρο όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και των μεταναστών. Άλλο ένα “μεμονωμένο” περιστατικό αστυνομικής βίας εναντίον ενός νέου ανθρώπου…

Κρανιοεγκεφαλική κάκωση, κάκωση τριτημορίου στέρνου, κάκωση αυχενικής μοίρας είναι τα αποτελέσματα της “περιποίησης” της οποίας έτυχε ο 24χρονος φοιτητής.

Για την αστυνομία βέβαια όχι απλώς “δεν υπάρχει θέμα”, αλλά ο νεαρός φοιτητής κατηγορείται από πάνω ότι επιτέθηκε σε έναν από τους ασφαλίτες και του “έσκισε το μπουφάν”!

Ακόμη και ο τρόπος της επίθεσης που δέχθηκε ο Ανδρέας Χρυσικός παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές: ξαφνικά ένας άνδρας με πολιτικά βγήκε από τις διμοιρίες των ΜΑΤ, που βρίσκονταν στην περιοχή, και άρχισε να τον χτυπά φωνάζοντας “Αυτός είναι. Αυτό είναι το μ*. Σκοτώστε τον!”.

Στη συνέχεια, και με τη βοήθεια ενός ακόμη άνδρα, έσυραν τον φοιτητή και τον πέταξαν μέσα σε ένα λευκό βαν με πινακίδες της ελληνικής αστυνομίας, όπου συνεχίστηκε ο άγριος ξυλοδαρμός του.

“Εσείς οι αριστεροί φταίτε για όλα”, “Αν ήσασταν στη ναζιστική Γερμανία θα βλέπατε τι θα παθαίνατε”, “Μια χούντα σας χρειάζεται” – αυτές είναι μερικές από τις φράσεις που “συνόδευσαν” το γρονθοκόπημα του Ανδρέα Χρυσικού, σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε κατά αγνώστων.

Άλλο ένα “τυχαίο” και “μεμονωμένο” περιστατικό αστυνομικής βίας; Άλλη μια υπόθεση “ζαρντινιέρας”; Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τον άγριο ξυλοδαρμό του Ανδρέα Χρυσικού είναι πολλά.

Το θέμα, πέρα από το ποινικό μέρος, είναι “πρώτιστα πολιτικό και βαθύτατα κοινωνικό”, όπως δήλωσε και η μητέρα του νεαρού φοιτητή και πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Κατερίνα Γατοπούλου.

Κατερίνα Παγουλάτου