Γιάννης Καραδάκης: Οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή λένε “όχι” στα σχέδια Χατζηδάκη

Συνέντευξη με τον Γιάννη Καραδάκη, γενικό γραμματέα της Ένωσης Ιπτάμενων Συνοδών Φροντιστών, μέλος του ΕΚΑ

Στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων στην Ολυμπιακή να μπλοκάρουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της εταιρίας αναφέρεται μιλώντας στην "Αριστερά!" ο Γιάννης Καραδάκης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ιπτάμενων Συνοδών Φροντιστών, μέλος του ΕΚΑ, εκλεγμένος με το ΠΑΜΕ.

Πώς προχωράνε τα σχέδια της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή; Πώς τα πάει ο πλασιέ Χατζηδάκης στο έργο του;

Αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή. Ο σχεδιασμός είναι να πειστεί η ελληνική κοινωνία για το κλείσιμο της εταιρίας με την ιδιωτικοποίησή της και την εκχώρηση του δημόσιου πλούτου στο ιδιωτικό ξένο και εγχώριο μονοπώλιο.

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ευρώπη για τις αερομεταφορές μπροστά και στην όξυνση της οικονομικής κρίσης; Συνεχίζεται και πώς η παρέμβαση της ΕΕ στο θέμα της Ολυμπιακής;

Πάντοτε η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε τα μάτια της στραμμένα στο ζήτημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, διότι ήταν βασικός πυλώνας της πολιτικής που εδράζεται στην εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που μιλάει για απελευθέρωση των μεταφορών ευρύτερα. Ήταν διακαής πόθος τους να υλοποιηθεί αυτό και στο χώρο της Ολυμπιακής. Σήμερα προσπαθεί να το επιτύχει, , σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, ιδιωτικοποιώντας και διαλύοντας ουσιαστικά τον εθνικό αερομεταφορέα της Ελλάδας, που είναι η Ολυμπιακή.

Πώς διαφαίνεται το μέλλον των εργαζομένων, αν δεν χαλάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης;

Αυτό που είναι ξεκάθαρο πλέον και μετά την κατάθεση της τροπολογίας που αφορά την εκποίηση της Ολυμπιακής, την προηγούμενη Πέμπτη, είναι ότι μιλάμε για 8.000 απολύσεις. Δεν υπάρχει ούτε μία θέση εργασίας για το υπάρχον προσωπικό της εταιρίας. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο ότι εκχωρείται στον όποιο ιδιώτη επενδυτή βρεθεί να αγοράσει το σήμα και το ενεργητικό της εταιρίας. Αυτό που θα αντιμετωπίσουμε σαν εργαζόμενοι στην εταιρία είναι το φάσμα της ανεργίας, αφού το μόνο που προβλέπεται από τον κ. Χατζηδάκη είναι η ένταξή μας στο ταμείο ανεργίας.

Ποιο είναι το κλίμα ανάμεσα στις χιλιάδες των εργαζομένων της Ο.Α.; Πώς φαίνεται να αντιδρούν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς;

Οι εργαζόμενοι, αφού έχουν αντιμετωπίσει αυτή την επικοινωνιακή καταιγίδα, σιγά σιγά αρχίζουν και καταλαβαίνουν ποιο είναι το μέλλον τους, τι τους προδιαγράφει το λεγόμενο "σχέδιο Χατζηδάκη" και αρχίζουν να πυκνώνουν τις τάξεις των κινητοποιήσεων και τις μαζικές γενικές συνελεύσεις. Εκτιμούμε ότι οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα είναι στην κατεύθυνση ανατροπής αυτού του σχεδίου.

Στην τελευταία σας συγκέντρωση είδαμε να αποδοκιμάζεται ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί;

Οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής τα τελευταία 15 χρόνια έχουν υπάρξει θύματα και μάρτυρες μιας επίθεσης στα εργασιακά τους δικαιώματα υπό το προσωπείο των λεγόμενων εξυγιάνσεων, που επανειλημμένα προσπάθησε να κάνει στο χώρο μας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όπως καταλαβαίνουμε, λοιπόν, οι συνάδελφοι είναι συγκινησιακά –και λόγω των εμπειριών τους– φορτισμένοι όταν βλέπουν εκπροσώπους του κόμματος αυτού, διότι έχουμε πληρώσει με θυσίες τα αλλεπάλληλα σχέδια εξυγίανσης που εφάρμοσαν στην εταιρία. Συγκεκριμένα ο δικός μας χώρος, των συνοδών φροντιστών, υπήρξε θύμα της ρύθμισης Βερελή το 2003, όταν 260 συνάδελφοί μας απολύθηκαν και στάλθηκαν στο ΙΚΑ και οι υπόλοιποι χάσαμε όλες τις συλλογικές μας συμβάσεις και κάθε εργασιακό δικαίωμα, που οδήγησε στη μεγάλη απεργία των 76 ημερών.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει την Ο.Α. τελειωμένη και ζημιογόνα και το ξεπούλημα ως μονόδρομο. Τι απαντάτε εσείς;

Μόλις σήμερα, συντεταγμένα, συνδικαλιστές κάναμε παρέμβαση στο διοικητικό συμβούλιο της Ολυμπιακής, το οποίο –άκουσον, άκουσον!– σήμερα συνεδρίαζε για να δώσει εργολαβία σε κάποια εταιρία την έκδοση ισολογισμών για τα έτη από το 2003 μέχρι σήμερα. Αυτό και μόνο δείχνει ότι η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταφορών σχετικά με τη ζημιογόνα Ολυμπιακή στηρίζεται σε εκτιμήσεις και όχι σε απτά αποτελέσματα. Εμείς απαντάμε ότι αυτά τα στοιχεία που προσπαθούν να μαζέψουν δεν μπορούμε να τα κάνουμε αποδεκτά. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα χάσουμε 8.000 άνθρωποι τις δουλειές μας από εκτιμήσεις και όχι από διάφανα και καθαρά οικονομικά στοιχεία.

Ποια είναι η κατάσταση του συνδικαλισμού στην Ολυμπιακή; Πώς τοποθετούνται οι διάφορες δυνάμεις;

Στη χθεσινή σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων, σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων τάσσονται κατά του διαλόγου-παρωδία που έχει καλέσει ο υπουργός Χατζηδάκης. Όλοι είμαστε αντίθετοι στο σχεδιασμό που προβλέπει το κλείσιμο της εταιρίας και τις απολύσεις μας. Όμως πρέπει εδώ να σημειώσουμε και τις ευθύνες μας σαν συνδικαλιστικού κινήματος τα τελευταία χρόνια. Διότι οι προαναφερθείσες "εξυγιάνσεις" δεν θα είχαν πετύχει τα οικτρά για τους εργαζόμενους αποτελέσματα, αν δεν ήταν συμμέτοχες συγκεκριμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, οι οποίες έφεραν και το βάρος της αποδοχής των τότε σχεδίων εξυγίανσης.

Πώς βλέπετε την κατάσταση της Αριστεράς εντός Ο.Α. αλλά και την τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς κεντρικά για το θέμα;

Ο χώρος του ΠΑΜΕ, από τον οποίο προέρχομαι, έχει μια ξεκάθαρη θέση όσον αφορά τα ζητήματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής, στρατηγικά σχεδιασμένης στην ΕΕ, την οποία στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Δεν έχουμε αυταπάτες για ποιο λόγο, αυτή τη στιγμή, γίνεται αυτή η απόπειρα για τη διάλυση της εταιρίας και ξέρουμε ότι είναι ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Τριανταφύλλου