Στέκι Παρέμβασης “Αντίκρυ”: Διπλή απόπειρα εμπρησμού, του Σ.Π.

Σε λιγότερο από μία βδομάδα, το στέκι παρέμβασης "Αντίκρυ" στο Γαλάτσι δέχθηκε δύο επιθέσεις εμπρησμού του χώρου του στην οδό Αγ. Γλυκερίας 20.

Η πρώτη έγινε στις 13/7. Μια μεγάλη ποσότητα πετρελαίου ρίχτηκε με επιμέλεια στην είσοδο των γραφείων του, έτσι ώστε να περάσει στον εσωτερικό χώρο. Ακολούθησε πυρκαγιά, η οποία ευτυχώς δεν επεκτάθηκε. Σύμφωνα με τις "ανεπίσημες εκτιμήσεις" του τοπικού αστυνομικού τμήματος, όπου και καταγγέλθηκε η απόπειρα εμπρησμού, η πρακτική και το είδος του εύφλεκτου υλικού που χρησιμοποιήθηκε, παραπέμπει στη δράση της φασιστικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή". Την πρώτη "ερασιτεχνική" απόπειρα ακολούθησε δεύτερη, καλύτερα σχεδιασμένη. Τα ξημερώματα της Δευτέρας 21/7, στο χώρο του "Αντίκρυ" τοποθετήθηκαν γκαζάκια και ακολούθησε πυρκαγιά. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει έκρηξη, να σπάσουν τα τζάμια της εξώπορτας, να καεί ελαφρά η πρόσοψη των γραφείων και να προκληθούν μικρές ζημιές στον πίνακα ανακοινώσεων και στις αφίσες που ήταν τοποθετημένες στα τζάμια. Το στέκι "Αντίκρυ" κατάγγειλε αμέσως το γεγονός στο σύνολο των συλλόγων και των φορέων που δραστηριοποιούνται στο Γαλάτσι και εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα καταγγελίας από το Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδρίαζε εκείνες τις μέρες. Στην πόλη μοιράστηκε ανακοίνωση, που μεταξύ άλλων σημείωνε: "Η παραπάνω ενέργεια τρομοκράτησης έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά θρασύδειλων αλλά και εγκληματικών ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη μας τον τελευταίο χρόνο. Πριν μερικούς μήνες, ομάδα νεοναζί, φορτωμένοι με στιλέτα, επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά σε νεολαίους μαθητές.

Το προηγούμενο καλοκαίρι, μετανάστης από το Πακιστάν, μικροπωλητής, δέχθηκε επίθεση από μια τέτοια συμμορία στο Γαλάτσι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Σε μια περίοδο που η ακρίβεια και η ανεργία πλήττουν τους εργαζόμενους και τους νέους, σε μια περίοδο που δυναμώνουν η αγανάκτηση και τα κινήματα αντίστασης, σε μια περίοδο που "αφυπνίζονται" οι συνειδήσεις του κόσμου σε σχέση με το περιβάλλον και αντιτίθενται στο ξεπούλημα ολόκληρων περιοχών πρασίνου στα επιχειρηματικά συμφέροντα, κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα ξενοφοβίας, ρατσισμού, φόβου και προληπτικής τρομοκρατίας. Φαίνεται ότι η δράση τοπικών κινήσεων, που δραστηριοποιούνται και παρεμβαίνουν για την επίλυση των τοπικών και γενικότερων προβλημάτων στην πόλη μας, γίνεται ενοχλητική για ορισμένους…" Για τις επόμενες μέρες έχει συγκληθεί ευρεία ανοικτή σύσκεψη πάνω από 30 φορέων και συλλόγων της πόλης, με στόχο να βγει ένα κοινό ψήφισμα καταγγελίας τέτοιων φασιστικών προκλήσεων, και θα ακολουθήσει πικετοφορία στην πόλη και μοίρασμα του ψηφίσματος. Είναι φανερό ότι τέτοιες ενέργειες "προληπτικής τρομοκρατίας", ιδιαίτερα ενάντια σε τοπικές κινήσεις που τολμούν να πουν τη γνώμη τους αλλά και να δράσουν δημόσια για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης και της χώρας, θα πληθύνουν στο διάστημα που ανοίγεται μπροστά μας. Η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων δεν είναι υπόθεση "αντιμαχόμενων μηχανισμών". Η μαζική καταδίκη, η απομόνωσή τους, η συνέχιση της δράσης είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να φράξει τη δράση των φασιστικών συμμοριών.

Σ.Π.