“Φροντίστε τους πρόσφυγες”, της Κατερίνας Παγουλάτου

Οι αντιδράσεις ανέστειλαν προσωρινά την αστυνομική επιχείρηση

Σε προσωρινή αναστολή της επιχείρησης κατεδάφισης του καταυλισμού των μεταναστών στην Πάτρα προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, παρά το γεγονός ότι στις 30/1 έληξε η διορία που είχαν δώσει στους μετανάστες για να εκκενώσουν το χώρο. Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από τις αντιδράσεις φορέων και οργανώσεων, αλλά και από τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα από την επιστολή επτά Πατρινών συγγραφέων που δημοσίευσε η "Ελευθεροτυπία". Δεν πρέπει όμως να θεωρείται τελεσίδικη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία προετοιμάζεται για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης της επιχείρησης, ενώ προβληματίζεται για τον τρόπο που αυτή θα υλοποιηθεί ώστε να μην οξυνθούν οι αντιδράσεις. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση, ενώ αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δηλώνουν ότι "η υπηρεσία δεν ανακοινώνει πότε κάνει επιχειρήσεις"…

"Σκούπα στου Μαξίμου τον οχετό και όχι στων προσφύγων τον καταυλισμό"

Στο μεταξύ, μαζικότατη ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 29/1 με πρωτοβουλία της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, μία ημέρα πριν λήξει το τελεσίγραφο της αστυνομίας για την κατεδάφιση του καταυλισμού. Στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των μεταναστών, οι οποίοι συμμετείχαν κατά εκατοντάδες. Κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ με συνθήματα όπως "Θέλουμε βοήθεια" και "Ίσα δικαιώματα", οι μετανάστες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κίνησης και διαδήλωσαν μαζί με κατοίκους της Πάτρας σε μία από τις πιο μαζικές πορείες που έχουν γίνει στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, οι αντιδράσεις για την αστυνομική επιχείρηση ενεργοποίησαν τους αρμόδιους φορείς αναφορικά με τους ανήλικους μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό. Έτσι, την 1η Φεβρουαρίου κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας βρέθηκε στην Πάτρα έπειτα από την αίτηση του αρμόδιου εισαγγελέα που, σύμφωνα με το νόμο, οφείλει να αναλάβει χρέη κηδεμόνα για τους ανήλικους μετανάστες. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα, παρουσία όλων των τοπικών φορέων, αποφασίστηκε η παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους 136 ασυνόδευτους ανήλικους που κατέγραψε η Κοινωνική Υπηρεσία του Ερυθρού Σταυρού, καθώς και η διανομή υπνόσακων μέχρι να ανευρεθούν κατάλληλα καταλύματα. Μάλιστα, από τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων που έγιναν στους ανήλικους προέκυψε ότι η απόλυτη πλειοψηφία είναι καλά στην υγεία τους, με μοναδική εξαίρεση κάποια κρούσματα ψώρας, ασθένεια που, όπως διαβεβαίωσαν οι θεράποντες γιατροί, αντιμετωπίζεται εύκολα και δεν εμπνέει ανησυχία. Το συγκεκριμένο γεγονός αξίζει να αναφερθεί γιατί καταρρίπτει το βομβαρδισμό παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που δέχονται όλο αυτό διάστημα οι κάτοικοι της Πάτρας για τον "κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών που μεταφέρουν οι μετανάστες".

"Φροντίστε τους, όχι μαζεύτε τους"

Την ίδια στιγμή, οι τοπικοί φορείς συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από τα αστυνομικά μέτρα, αποποιούμενοι τις ευθύνες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στα ψηφίσματα που εξέδωσαν το δημοτικό και το νομαρχιακό συμβούλιο, οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αρνήθηκαν να καταγγείλουν την αστυνομική επιχείρηση, ενώ ζητούν από την κυβέρνηση να μεταφέρει τους πρόσφυγες σε "σταθμούς φιλοξενίας" σε άλλες περιοχές της χώρας και να κατεδαφίσει τον καταυλισμό.

Μάλιστα, ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου στις 5/2, όταν ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Αριστερά στην Αυτοδιοίκηση" Βασίλης Χατζηλάμπρου –που έφερε το θέμα προς συζήτηση– έθεσε θέμα ευθυνών της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατέθεσε μια σειρά προτάσεων που η νομαρχία μαζί με τους υπόλοιπους φορείς θα πρέπει να διεκδικήσει από την κυβέρνηση. Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε τη ρύθμιση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου για όσους το επιθυμούν, καθώς και την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων προκειμένου οι μετανάστες να προωθηθούν στις χώρες που επιθυμούν.

"Δεν μπορεί η Ευρώπη να αρνείται να δεχτεί τις συνέπειες των επεμβάσεών της στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή αλλού" σημείωσε ο Β. Χατζηλάμπρου, για να συνεχίσει: "Δεν μπορεί η θέση του νομαρχιακού συμβουλίου να είναι “μαζεύτε τους πρόσφυγες”, αλλά “φροντίστε τους πρόσφυγες”". Τέλος, όσον αφορά τη δημιουργία σταθμού φιλοξενίας, οι τοπικοί φορείς αρνούνται και να το συζητήσουν, επικαλούμενοι δήθεν "νομιμοποίηση του προβλήματος" και προτάσσοντας το επιχείρημα ότι "η Πάτρα δεν είναι πύλη εισόδου στη χώρα". Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποδεικνύουν έγγραφα που προσκόμισε ο Β. Χατζηλάμπρου, οι μέχρι σήμερα ενέργειες παραβιάζουν ακόμη και το σχετικό, ελλιπές αλλά υπαρκτό, νομικό πλαίσιο.

Μια πόλη στα δυο

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της απάθειας της πολιτείας μπροστά στο πρόβλημα που γεννά η προσπάθεια επιβίωσης χιλιάδων μεταναστών στην παραλιακή ζώνη έχει "μοιράσει" τους κατοίκους της Πάτρας. Η κυβέρνηση –με τη συναίνεση των τοπικών φορέων– φαίνεται να "βλέπει" τη λύση στην εφαρμογή των μέτρων υψίστης ασφαλείας για τους λιμένες (ISPS) που θα αρχίσει το Μάρτιο. Όμως ούτε τα προβλήματα των περιοίκων θα λυθούν ούτε οι μετανάστες θα "εξαφανιστούν" με την αστυνομοκρατία και την κατασταλτική πολιτική. Μια πραγματική λύση θα πρέπει να διαπνέεται από ανθρωπιά, διαφάνεια και δημοκρατία, και φυσικά προϋποθέτει την ενεργητική και συλλογική συμμετοχή των μεταναστών και των περιοίκων στη λήψη αποφάσεων.

Κατερίνα Παγουλάτου