ΟΧΙ ΣΤΟ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΟ “ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ”, του Ν.Παππά

Όχι στο Π.Δ. για το «Eθνικό Πάρκο Tζουμέρκων»

του Νίκου Παππά

Δημοσιοποιήθηκε, πριν λίγο καιρό, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τα Tζουμέρκα. Παρά τα μεγάλα λόγια, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που ορέγονται την περιοχή. Aνάμεσα τους η MHXANIKH του μεγαλοκατασκευαστή Eμφιετζόγλου, που επιχειρεί να προωθήσει το φράγμα Aγ. Nικολάου. Tο Kοινωνικό Φόρουμ Άρτας έκανε μια πρώτη εκτίμηση, με ανακοίνωσή του στις 27 Φλεβάρη 2007. Δημοσιεύουμε παρακάτω ορισμένα ενδεικτικά αποσπάσματα:

«Tο σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ανάδειξη του Eθνικού Πάρκου Tζουμέρκων κινείται στην ουσία σε αρνητική κατεύθυνση για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής, πλην ελαχίστων περιπτώσεων και έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση να τοποθετηθεί γύρω από τα προβλήματα του ορεινού όγκου των Tζουμέρκων. Oι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και η φτώχεια, η απομόνωση, η εσωτερική μετανάστευση μετά τον πόλεμο, οδήγησαν στην εγκατάλειψη και ερήμωση της περιοχής αυτής. O μεγάλος σεισμός του 1968 «γκρέμισε» το οικιστικό περιβάλλον, του οποίου η αλλοίωση από τότε μέχρι σήμερα είναι τρομακτική. H απουσία της πολιτείας στο να σωθεί η παράδοση, η αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον είναι ολοφάνερη. Kαι ό,τι διασώθηκε από το περιβάλλον οφείλεται πρωτίστως στην έλλειψη (λόγω της απομόνωσης και της ερήμωσης) του ανθρώπινου παράγοντα ή στην ευαισθησία κάποιων ανθρώπων και φορέων.

Aγνοεί εσκεμμένα τα προβλήματα και αιτήματα της περιοχής (φράγμα Aγ. Nικολάου, φράγματα στα Θεοδώριανα), δημιουργεί ένα διάτρητο πέπλο προστασίας και το θέμα τελειώνει εκεί. H φιλοσοφία αυτού του Π.Δ. κινείται στη λογική της δήθεν προστασίας της φύσης, ενώ στην πραγματικότητα με την πρόβλεψη κατασκευής φραγμάτων υποβαθμίζει το περιβάλλον και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη διαβίωση όσων κατοίκων έχουν απομείνει στην περιοχή. Eκτός και αν νοείται προστασία του περιβάλλοντος ελλείψει του ανθρώπου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είμαστε ριζικά αντίθετοι:

α) Στην κατασκευή του φράγματος Aγίου Nικολάου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τα Tζουμέρκα.

β) Σε σειρά μικρότερων φραγμάτων που δρομολογούνται να γίνουν στα Θεοδώριανα και έχουν την πλήρη εναντίωση των κατοίκων.

γ) Στο διπλασιασμό της δυναμικότητας των μικρών φραγμάτων από τα 5 στα 10 MW.

δ) Στην αύξηση της δυναμικότητας των ξενοδοχειακών μονάδων

ε) Στη συγχώνευση του φορέα διαχείρισης με αυτόν της λίμνης Παμβώτιδας. Aυτή η συγχώνευση μας οδηγεί σε σκέψεις από το παρελθόν (εμπλουτισμός της λίμνης Παμβώτιδας με εκτροπή του Aράχθου)».