“Δώστε μας πίσω τους ήρωές μας!”, του Γ.Τ.

Το 1997, οι κουβανικές αρχές παρέδωσαν στο FBI έναν ογκώδη φάκελο με συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις για την εμπλοκή αντικαθεστωτικών που ζουν στο Μαϊάμι στην ανατίναξη αεροσκάφους των κουβανικών αερογραμμών και σε αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις σε τουριστικές εγκαταστάσεις της Κούβας. Το FBI, αντί να εξαρθρώσει το τρομοκρατικό δίκτυο των αντικαθεστωτικών, χρησιμοποίησε τα στοιχεία για να φτάσει στους Κουβανούς που βρίσκονταν στις ΗΠΑ και αποκάλυψαν τη συνομωσία. Έτσι, το 1998 συνελήφθησαν οι Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Αντόνιο Γκερέρο, Ρενέ Γκονσάλες και Φερνάντο Γκονσάλες. Οι τρεις πρώτοι καταδικάστηκαν σε ισόβια, και οι άλλοι δύο σε 20 και 15 χρόνια κάθειρξης αντίστοιχα, με 26 συνολικά κατηγορίες περί “κατασκοπείας” κ.λπ.

Πριν από λίγους μήνες η αμερικανική κυβέρνηση, κάτω από την πίεση του κινήματος αλληλεγγύης και διεθνών οργανώσεων νομικών, αναγκάστηκε να αποδεχθεί ότι “δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ισόβια κάθειρξη επειδή οι κατηγορούμενοι δεν απέκτησαν ούτε μετέδωσαν ποτέ άκρως απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες”. Κι έτσι, στις 13 Οκτώβρη το δικαστήριο μείωσε τα ισόβια του Γκερέρο σε 21 χρόνια και 10 μήνες φυλάκισης, ενώ ανέβαλε τη συζήτηση για τους άλλους δύο καταδικασμένους σε ισόβια. Η μείωση της ποινής του Γκερέρο αποτελεί στην ουσία παραδοχή του χαρακτήρα της αρχικής δίκης ως παρωδίας δικαιοσύνης, και συνενοχής των ΗΠΑ και των αντικαθεστωτικών οργανώσεων – οργανώσεις που είναι υπεύθυνες για 3.478 θανάτους και 2.099 τραυματισμούς πολιτών σε επιθέσεις, βομβιστικές και άλλες!

Οι πέντε Κουβανοί διείσδυσαν σε τουλάχιστον τέσσερις αντικαθεστωτικές οργανώσεις που εδρεύουν στο Μαϊάμι και ενισχύονται από τη CIA (την ομάδα “Άλφα 66”, τους “Κομάντος F4”, το “Εθνικό Αμερικανοκουβανικό Ίδρυμα” και τους “Αδελφούς Σωτηρίας”) και αποκάλυψαν τις τρομοκρατικές τους δραστηριότητες. Όμως φαίνεται ότι όταν η τρομοκρατία ασκείται ενάντια σε ένα περήφανο νησί που τολμά να μην υποκύπτει στις ΗΠΑ, μπορεί να επιβραβεύεται από τους ηγέτες του ελεύθερου κόσμου. Και μάλιστα διακομματικά: οι πέντε συνελήφθησαν επί Κλίντον, καταδικάστηκαν επί Μπους και παραμένουν φυλακισμένοι επί Ομπάμα. Ο οποίος επιπλέον κάνει τον κουφό στην πρόταση του Κουβανού προέδρου Ραούλ Κάστρο: “Ευχαρίστως να στείλουμε στις ΗΠΑ τους αντικαθεστωτικούς που βρίσκονται στις κουβανικές φυλακές. Αλλά δώστε μας πίσω τους πέντε ήρωές μας!”

Γ.Τ.