Νάντια Βαλαβάνη: “Οι όροι της επόμενης μέρας”

Συνέντευξη με τη Νάντια Βαλαβάνη,
υποψήφια βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Β’ Αθήνας

Πώς πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές; Ποιο είναι το κλίμα; Τι εισπράττετε από την επαφή σας με τον κόσμο;

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, οι οποίες από πολλές πλευρές έχουν χαρακτηριστεί σαν οι πιο κρίσιμες μετά τη μεταπολίτευση. Ίσως αυτό είναι υπερβολικό. Είναι, όμως, βέβαιο ότι οι εκλογές αυτές γίνονται στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο περιβάλλον της οικονομικής και της γενικότερης κοινωνικής κρίσης. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, αν κι έχουν ήδη διαμορφωθεί οι όροι γι’ αυτό, θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη ζωή των εργαζομένων αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις. Μιλάμε, δηλαδή, για δύσκολες εκλογές, που για το ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε, είναι ακόμα πιο δύσκολες. Τα πράγματα δεν είναι όπως στις εκλογές του 2007. Δεν υπάρχει ακόμη η ίδια διαθεσιμότητα και στράτευση. Υπάρχει μια διάχυτη αμηχανία. Όμως, όλα αυτά συνυπάρχουν με μια έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις, για το ΣΥΡΙΖΑ, για το ρόλο της Αριστεράς στις συνθήκες που διαμορφώνονται. Στο μικρό διάστημα που απομένει ως τις 4 Οκτώβρη, θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή και, ακόμη περισσότερη, για να εκλεγούν βουλευτές που θα υπερασπίσουν αποφασιστικά το παρόν και το μέλλον του ενωτικού εγχειρήματός μας.

Ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα της επόμενης μέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Τα ζητήματα που αφορούν το ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική του έχουν ήδη τεθεί πολύ πριν απ’ την προκήρυξη των εκλογών. Είναι φανερό ότι, μετά τις εκλογές και ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης, που έχει προγραμματιστεί και που δεν θα περιοριστεί μόνο σε οργανωτικά θέματα, όλα αυτά θα μπουν στην ημερήσια διάταξη. Το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι η ίδια η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Θα προχωρήσει μπροστά, μέσα από τη λύση των πολιτικών και οργανωτικών του προβλημάτων, που ακυρώνουν τη δυναμική και την προοπτική του, ή θα παραμείνει στη σημερινή κατάσταση, που δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά. Κομβικό ζήτημα εδώ είναι ο ρόλος που θα πρέπει και μπορεί να παίξει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα δεν είναι ακόμη διαμορφωμένο. Η διαμόρφωσή του θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός Βουλής ή αν στη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κυριαρχούν δυνάμεις που δεν ενδιαφέρονται για το εγχείρημα, τα πράγματα θα είναι ακόμα δυσκολότερα. Άρα, από τώρα διαμορφώνουμε τις συνθήκες της επόμενης μέρας.

Τελικά, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τη χαμένη του αξιοπιστία και πώς;

Θα έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει και μπορεί να ξανακερδίσει την αξιοπιστία του. Αν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά, η κατάσταση για την Αριστερά και οι αρνητικές συνέπειες για όλο το κίνημα θα έχουν οριστικό χαρακτήρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, για να μπορέσει να συγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάστηκαν πολύ μεγάλες, επίπονες και πολύχρονες προσπάθειες. Όμως, αυτό που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι, πριν απ’ όλα, η επίλυση των πολιτικών ζητημάτων, της πολιτικής προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η σταθερή προσήλωση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός δυνατού, μαζικού κινήματος των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των γυναικών, που θα είναι ικανό να οργανώνει αγώνες και να έχει άμεση παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις είναι μια βασική προϋπόθεση για να δεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πλατιές μάζες των εργαζομένων και να αποτελέσει την πολιτική τους έκφραση. Εξίσου σημαντική προϋπόθεση είναι να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ καθαρή γραμμή στο θέμα της κεντροαριστεράς. Και, βέβαια, σοβαρό προαπαιτούμενο είναι να προχωρήσει η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ: Να έχει ουσιαστικό και αποφασιστικό λόγο ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, όλα αυτά μένουν για μετά τις εκλογές και θα επηρεαστούν από το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα.