Δημήτρης Στρατούλης: “Αναγκαίος ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ”

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Στρατούλη,
υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝ), Β’ Αθήνας

Πώς εκτιμάτε το μετεκλογικό τοπίο;

Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές, είτε αυτοδύναμη του ΠΑΣΟΚ είτε αυτοδύναμη της ΝΔ είτε συνεργασίας των δυο τους, θα εφαρμόσει σκληρές αντικοινωνικές πολιτικές. Κι αυτό, γιατί η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε επιτήρηση από την ΕΕ, που πιέζει για τέτοιες πολιτικές, λόγω του ισχύοντος Συμφώνου Σταθερότητας, που από κοινού τα δύο αυτά κόμματα έχουν ψηφίσει, εγκρίνοντας στη Βουλή τη συνταγματική Συνθήκη της Λισαβόνας, που το περιλαμβάνει.

Τι εγγυήσεις δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές;

Υπήρξαν περίοδοι, την τελευταία πενταετία, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μοναδική πραγματική αντιπολίτευση στη χώρα (άρθρο 16, αντιασφαλιστικός νόμος Πετραλιά, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.). Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες για τους μισθούς και την κοινωνική ασφάλιση, για να μην ξεπουληθούν σε ιδιώτες οι δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΤΕ, Ολυμπιακή, ΟΣΕ, λιμάνια κ.λπ.). Για να παρθούν μέτρα για την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις και την ακρίβεια, για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε επίσης πολιτικά τους αγώνες της νεολαίας ενάντια στην ανεργία και την εργασιακή επισφάλεια, για τη δημόσια παιδεία και τα δικαιώματά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα έδωσε και κέρδισε πολλές μάχες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο αντιπολίτευση μπορεί να κάνει; Δεν έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό από το δικομματισμό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί τη δημιουργία μιας ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τα θύματα της οικονομικής κρίσης. Επίσης, μια εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση χωρίς να φορτωθούν τα βάρη της οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι επαγγελματίες και με τρόπο που δεν θα μας επιστρέφει στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Με την ανάκτηση από το δημόσιο των επιχειρήσεων στρατηγικής ή κοινωνικής σημασίας, που έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Με τη ριζική αναδιανομή των εισοδημάτων από τα πάνω προς τα κάτω. Με τη στήριξη των δημόσιων επενδύσεων, με ουσιαστική αύξηση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών για χιλιάδες άμεσες προσλήψεις στην υγεία, παιδεία, πρόνοια, προστασία του περιβάλλοντος. Με τη μείωση του ωραρίου χωρίς μείωση αποδοχών και την απαγόρευση των απολύσεων. Με ουσιαστικές αυξήσεις για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας. Με τη διασφάλιση και ενίσχυση των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης και την ουσιαστική βελτίωση των συνάξεων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των δανειοληπτών. Με την επανεθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και την παρέμβασή της για τη μείωση των ληστρικών επιτοκίων χορηγήσεων, ως πρώτο βήμα για τον έλεγχο όλου του τραπεζικού συστήματος από το δημόσιο. Με την κατάργηση του αντεργατικού και αντικοινωνικού ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε αυτή τη δημόσια εικόνα μετά τις ευρωεκλογές, που ήταν σε αντίθεση με τη θετική προεία των προηγούμενων 6 χρόνων;

Στην προσεχή οργανωτική πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της πρόσφατης κρίσης μας και να προχωρήσουμε σε δημοκρατική ανασυγκρότηση του ενωτικού εγχειρήματός μας. Να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή των ανένταχτων σε όλα τα κέντρα αποφάσεων και να ενισχύσουμε τους πραγματικούς δεσμούς του ΣΥΡΙΖΑ με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους της εργασιακής επισφάλειας. Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος –όπως συνέβη πριν τις ευρωεκλογές– να διολισθαίνουμε σε μια μιντιακή δημοσκοπική διαχείριση της πολιτικής μας, η οποία μας είχε αποσπάσει από τις πραγματικές κοινωνικές διεργασίες. Αντίθετα, πρέπει να ενισχύσουμε την παρουσία μας εκεί που υπάρχουν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, εκεί που υπάρχουν προβλήματα και αναπτύσσονται γι’ αυτά κοινωνικοί αγώνες.

Γιατί τελικά κάποιος πρέπει να ψηφίσει το ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την ψήφο των εργαζομένων και της νεολαίας, γιατί αγωνίζεται για τα προβλήματά τους και στηρίζει τους αγώνες τους. Γιατί ένας ενισχυμένος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί όχι μόνο να κάνει μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση σε όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει μετά τις εκλογές, αλλά μπορεί να έχει και νίκες, να ανακόπτει αντικοινωνικές πολιτικές και να διεκδικεί εναλλακτικές λύσεις απέναντι στις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, που ο ίδιος είναι ένα ενωτικό εγχείρημα δώδεκα οργανώσεων και κομμάτων της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, συμβάλλει στην προώθηση του στρατηγικού στόχου της ενότητας όλης της Αριστεράς.