Νασάρ Καφαρνέχ: “Οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να πολεμούν με κάθε μέσο που διαθέτουν”

Συνέντευξη με τον σ. Νασάρ Καφαρνέχ (*)

Η Παλαιστίνη αποτελεί παγίως την “πληγή” της διεθνούς κοινότητας, “πληγώνοντας” καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίας, το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση. Οι Παλαιστίνιοι, ωστόσο, αποτελούν το ζωντανό παράδειγμα ενός λαού που βρίσκεται σε διαρκή αγώνα. Ο σύντροφος Νασάρ Καφαρνέχ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και ο σύντροφος Αμίν από το κίνημα “Γιοι της Γης” που δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μιλούν στην Αριστερά! για την αντίσταση και τους στόχους της.

Ας αρχίσουμε λίγο ανορθόδοξα: Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο Ιράν μετά τις προεδρικές εκλογές;

Κατ’ αρχήν, οι εκλογές σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα είναι του λαού της. Πάντως μια νοθεία τεράστιας έκτασης δεν νομίζω ότι στέκει, καθώς το ποσοστό του Αχμαντινετζάντ ήταν πολύ υψηλότερο από των άλλων υποψηφίων. Η όποια απάτη δεν μπορεί να αφορά εκατομμύρια ψήφων. Κατά τ’ άλλα, δεν βλέπω μεγάλη διαφορά στον τρόπο σκέψης ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της ιρανικής προεδρίας – εκτός ίσως, κι αυτό εν μέρει μόνο, από το θέμα των πυρηνικών και τις σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Αυτό που μας αφορά ως Παλαιστίνιους είναι το γεγονός ότι, για τη σημερινή ιρανική κυβέρνηση, το Ισραήλ είναι βασικός εχθρός επειδή κατέχει την Παλαιστίνη. Είναι πασιφανές πως τα ΜΜΕ και όσοι βρίσκονται πίσω τους χρησιμοποιούν την κατηγορία της νοθείας για να δημιουργήσουν προβλήματα στο καθεστώς.

Πολλοί όμως μιλούν τώρα για αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, που αποτυπώνεται στην ομιλία του Ομπάμα στο Κάιρο. Φαίνεται μάλιστα ότι σ’ αυτή την αλλαγή ανταποκρίθηκε και η Χαμάς. Είμαστε όντως μπροστά σε αλλαγές;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει οτιδήποτε καινούργιο αν μιλάμε για την αμερικανική στρατηγική. Το σύμπλεγμα του Λευκού Οίκου, του Κογκρέσου, των καρτέλ και των πολυεθνικών καθορίζει την αμερικανική στρατηγική στη Μ. Ανατολή και παντού. Δεν νομίζω λοιπόν ότι θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή, παρά μόνο στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα θέματα. Νομίζω ότι ο Ομπάμα βλέπει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ με διαφορετικό τρόπο από τον Μπους. Πάντως το τελικό αποτέλεσμα θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή. Όσον αφορά το Παλαιστινιακό, κανένας τους δεν θα κάνει κάτι που μπορεί να βλάψει το Ισραήλ, ή να του ασκήσει οποιαδήποτε πραγματική πίεση. Προσέξτε το λόγο του Ομπάμα: δύο σημεία θεωρήθηκαν καλά. Το πρώτο, ότι μίλησε για τη λύση των δύο κρατών. Όμως δεν μίλησε για το ελάχιστο κράτος που οι Παλαιστίνοι προσδοκούν, δηλαδή κράτος στα σύνορα του 1967 με τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα. Εμείς βέβαια ως Λαϊκό Μέτωπο θεωρούμε μοναδική δίκαιη και βιώσιμη λύση τη δημιουργία ενός ενιαίου δημοκρατικού κράτους με ίσα δικαιώματα για όλους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή τη θρησκεία τους. Το δεύτερο υποτιθέμενο καλό σημείο αφορούσε τους εποικισμούς. Όμως δεν μίλησε για διάλυσή τους, δεν μίλησε για ελεύθερη από εποίκους Δυτική Όχθη, αλλά μόνο για “πάγωμα της ανάπτυξης των εποικισμών”. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο εδώ. Όσον αφορά τη Χαμάς, ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να έχει επαφές – αλλά όχι με τους όρους της Χαμάς. Θα συζητήσει σε βάθος μόνο όταν η Χαμάς αποδεχτεί τους όρους του Κουαρτέτου, όταν αναγνωρίσει το Ισραήλ.

Ο κόσμος που είναι αλληλέγγυος με την Παλαιστίνη ανησυχεί. Η ενδοπαλαιστινιακή διαμάχη δεν έχει σταματήσει, η Αριστερά δεν προβάλλει ως ισχυρός εναλλακτικός πόλος. Υπάρχουν πρωτοβουλίες που μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση;

Η διαμάχη μεταξύ Φατάχ και Χαμάς έχει πολύ αρνητική επίδραση στην παλαιστινιακή υπόθεση και δυσκολεύει τα πράγματα. Όμως η επίλυσή της δεν είναι εύκολο θέμα, επειδή και τα δύο κόμματα θέλουν το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα – ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καν πίτα… Σε κάθε παράταξη υπάρχουν ομάδες που επωφελούνται από το διχασμό. Εμείς προσπαθούμε να ασκήσουμε πίεση και στις δύο πλευρές, μέχρι να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη διάσπαση. Και ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την ισραηλινή κατοχή με όλα τα μέσα που διαθέτουμε: από τον ένοπλο αγώνα μέχρι τον διπλωματικό και τις μαζικές κινητοποιήσεις. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε: ο αγώνας θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερος αν δεν υπήρχε ο διχασμός. Όμως στην επίθεση στη Γάζα όλες οι παρατάξεις, ακόμα και η Φατάχ, πολέμησαν. Οι Παλαιστίνιοι θα υπερασπιστούν τους εαυτούς τους με όλα τα μέσα που έχουν. Το παράδειγμα της Γάζας ήταν πολύ καθαρό.

Στην παλαιστινιακή Αριστερά γίνονται διεργασίες για ενότητα. Είστε αισιόδοξοι για αυτές τις προσπάθειες;

Ελπίζω να έχουμε έναν αριστερό συνασπισμό στις επόμενες εκλογές. Πολλοί στην Παλαιστίνη θέλουν την ενότητα, δεν θα υποστηρίξουν μεμονωμένα αριστερά ψηφοδέλτια. Επομένως ζητάμε και από τους συντρόφους και φίλους μας από το εξωτερικό να μιλήσουν με όλες τις αριστερές παλαιστινιακές παρατάξεις και να ενθαρρύνουν μια τέτοια προοπτική ενότητας. Τουλάχιστον μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα ζητήματα που μας ενώνουν. Αυτές τις μέρες γίνεται στην Παλαιστίνη ένα Συνέδριο για την εμπειρία της Αριστεράς, στο οποίο συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας ελπίσουμε ότι θα έχει θετική επίδραση στην ενότητα της Αριστεράς στην Παλαιστίνη.

Υπάρχουν στη Φατάχ δυνάμεις που μπορεί να παίξουν ρόλο ώστε να επιτευχθεί η εθνική ενότητα;

Η Φατάχ δεν είναι αριστερό ή κομμουνιστικό κόμμα. Θεωρούν εαυτούς εθνικό κίνημα με διάφορες απόψεις, μαρξιστικές ή ισλαμικές ή εθνικές. Στη Φατάχ πάντα υπήρχαν άνθρωποι που διαφωνούσαν με την ηγεσία, ακόμα και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, π.χ. στο θέμα των συμφωνιών του Όσλο. Πιστεύω πως η Φατάχ θα παραμείνει μέρος του εθνικού απελευθερωτικού κινήματος, άρα το Λαϊκό Μέτωπο, η Χαμάς, όλοι θα πρέπει δουλέψουμε μαζί της για να ανασυγκροτήσουμε την εθνική ενότητα. Θα δουλέψουμε με τα άτομα ή τις ομάδες που είναι ενάντια στις διαπραγματεύσεις, αποτρέποντας για παράδειγμα τον Αμπάς να υπογράψει συμφωνία με το Ισραήλ.

Στη Γάζα, με τον αποκλεισμό, ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στο λαό;

Υπάρχουν αλλαγές στη Γάζα. Και λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης της Χαμάς, και λόγω του αποκλεισμού, και λόγω του διαχωρισμού μεταξύ Γάζας και Δυτικής Όχθης. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επηρεάσει τον πληθυσμό, και πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να κατακρίνουν τη Χαμάς. Μερικοί βλέπουν πλέον τη Χαμάς ακριβώς όπως έβλεπαν τη Φατάχ, και πιστεύω ότι το επίπεδο της υποστήριξης είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι πριν τις εκλογές. Αν σχηματιστεί ένα αριστερό μπλοκ που να αντιπροσωπεύει έναν τρίτο δρόμο, πολλοί που ταλαντεύονται θα εγκαταλείψουν τόσο τη Χαμάς όσο και τη Φατάχ, και θα στραφούν στην Αριστερά.

Η αίσθησή μας, και από τα ταξίδια που έχουμε κάνει στην Παλαιστίνη, είναι ότι το Λαϊκό Μέτωπο αναπτύσσεται, μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια. Ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα, και ποιες οι επιλογές για την επόμενη περίοδο;

Η δύναμη του Λαϊκού Μετώπου σήμερα είναι σίγουρα μεγαλύτερη. Νομίζω ότι αν το Λαϊκό Μέτωπο και γενικότερα η Αριστερά συνεχίσουν να δουλεύουν στην κατεύθυνση ενός τρίτου πόλου, ανεξάρτητου από τη Φατάχ και τη Χαμάς, και να αναπτύσσουν την καθημερινή πολιτική και κοινωνική δράση, θα συνεχίσουν να δυναμώνουν. Για την παλαιστινιακή υπόθεση σήμερα είναι καθοριστικό να συγκροτηθεί ένα αριστερό μπλοκ. Ούτως ή άλλως πάντως οι γραμμές του Λαϊκού Μετώπου πυκνώνουν με νεολαίους αγωνιστές και στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ενώ επίσης πολλοί παλιοί σύντροφοι επιστρέφουν – ιδίως μετά την εισβολή στη Γάζα και με όσα συμβαίνουν στη Δυτική Όχθη.

Το γεγονός ότι το Λαϊκό Μέτωπο βρίσκεται στη λίστα των “τρομοκρατικών οργανώσεων” δημιουργεί προβλήματα στις διεθνείς σας σχέσεις; Πώς αξιολογούνται οι σχέσεις που έχετε με άλλα κινήματα ή κόμματα;

Οι διεθνείς μας σχέσεις με τις επαναστατικές και αριστερές οργανώσεις είναι σήμερα καλύτερες. Δυναμώνει και η διεθνής αλληλεγγύη με τον γενικό μας γραμματέα σ. Αχμάντ Σααντάτ, που είναι αιχμάλωτος των σιωνιστών. Είναι από τους λίγους Παλαιστίνιους ηγέτες που αν ήταν ελεύθερος θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο για να προχωρήσει η ενότητα της Αριστεράς, και βέβαια η εθνική ενότητα. Έχουμε σχέσεις με όλα τα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα, έχουμε σχέσεις με όλη τη γαλλική Αριστερά πλην του Κ.Κ., στην Ιταλία έχουμε σχέσεις ακόμα και με το παραδοσιακό κομμουνιστικό κίνημα. Θα έπρεπε βέβαια να προσπαθούμε κι άλλο, να δουλέψουμε για την ενότητα της Αριστεράς διεθνώς. Θα ήταν καλό, για παράδειγμα, να διοργανωθεί ένα διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των αριστερών δυνάμεων και να συζητήσουμε το μέλλον της Αριστεράς. Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να δουλέψουμε με εσάς και με άλλες οργανώσεις για να επιτύχουμε διαδικασίες ενοποίησης και κοινής δράσης της αριστεράς διεθνώς.

(*) Ο σ. Νασάρ Καφαρνέχ είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του PFLP (Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης). Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Τζαφέρης στη διάρκεια του Resistance Festival 2009.


 

Μπλόγκ για την Παλαιστίνη

Λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό ένα πολύ ενδιαφέρον μπλογκ για την Παλαιστίνη. Μπορείτε να το βρείτε στην διεύθυνση:
http://r-freepalestine.blogspot.com

Εκεί θα βρείτε πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό για το Παλαιστινιακό, για την ιστορία της Παλαιστίνης, για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση. Το μπλογκ ενημερώνεται συχνά και παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις στο ζήτημα ενώ εντύπωση προκαλούν οι πολλές συνεντεύξεις προσωπικοτήτων του Παλαιστινιακού αγώνα.