Ελένη Σωτηρίου: “Στο πρόσωπό μου χτύπησαν και χτυπούν το ενωτικό μας εγχείρημα”

Δήλωση της Ελένης Σωτηρίου, υποψήφιας ευρωβουλευτή

Την Πέμπτη 11 Ιούνη πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, συνέντευξη Τύπου της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας με θέμα την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Στη συνέντευξη μίλησαν η Ελένη Σωτηρίου, υποψήφια στη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι Ρούντι Ρινάλντι και Νίκος Γαλάνης, μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της ΚΟΕ. Στη δήλωσή της, με την οποία άνοιξε η συνέντευξη Τύπου της ΚΟΕ, η Ελένη Σωτηρίου τόνισε τα εξής:

Θέλω κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω όλους όσοι υποστήριξαν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και όσους μας ψήφισαν. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους της ΚΟΕ, που με στήριξαν και με στηρίζουν ακόμα.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κρίνεται αρνητικό. Θα ήθελα να σημειώσω ότι σ’ αυτές τις εκλογές δεν συζητήθηκε το κεντρικό πολιτικό ζήτημα της κρίσης, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Και, επίσης, δεν συζητήθηκε το σύγχρονο αδιέξοδο της ΕΕ και του σχεδίου πολιτικής ενοποίησής της. Αυτές οι ευρωεκλογές, στην ουσία, ήταν το πρώτο μέρος μιας αντιπαράθεσης σε εθνικό επίπεδο. Ή, αν θέλετε, η εισαγωγή σε μια προεκλογική περίοδο, που συνεχίζεται και εκτυλίσσεται καθημερινά.

Αυτά τα αναφέρω γιατί ακούγονται πολλά σχετικά με ευρωπαϊκά ή αντιευρωπαϊκά πρόσωπα, ευρωπαϊκούς ή αντιευρωπαϊκούς προσανατολισμούς κ.λπ. Κι επειδή, στις μέρες μας, η εικόνα είναι αυτή που έχει υποκαταστήσει την έννοια –και, δυστυχώς, και την πραγματικότητα–, θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα στοιχεία αυτής της πραγματικότητας:

Το πρώτο σημείο: Η ΚΟΕ, από το 2004, υποστήριξε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας πολύ καλά και τα πολιτικά πρόσωπα και τις αντιφάσεις αυτού του ενωτικού εγχειρήματος, αλλά και του Συνασπισμού, πιο συγκεκριμένα. Κάθε ενωτικό εγχείρημα έχει θετικό πρόσημο, όταν προσδιορίζεται από την ανάγκη και όταν θέτει στόχους με σκοπό να υπηρετήσει τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Εμείς, ως ΚΟΕ, πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι, για να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα και στην κοινωνία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αλλάξουν τα πράγματα στην Αριστερά. Δεν θεωρήσαμε, ούτε θεωρούμε, ότι οι γενικές θέσεις και απόψεις μας είναι αυτές οι οποίες θα προταχθούν σ’ ένα οποιοδήποτε ενωτικό εγχείρημα. Οι θέσεις μας κι οι απόψεις μας ήταν γνωστές από το 2004, και στην τότε ηγεσία του Συνασπισμού και στους βουλευτές του Συνασπισμού, που εκλέχτηκαν το 2004, και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχτηκε το 2007.

Εμείς, όμως, σ’ όλη αυτή τη διάρκεια της κοινής ενωτικής προσπάθειας, αυτού του εγχειρήματος, εκφραστήκαμε και εκφραζόμαστε με βάση τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο κάναμε και σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ως ΚΟΕ αλλά κι εγώ προσωπικά ως υποψήφια. Έχουμε δηλώσει και είναι γνωστό, αλλά να το επαναλάβουμε, ότι σεβόμαστε απολύτως το πλαίσιο, τις διακηρύξεις, τις θέσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Το δεύτερο σημείο: Η υποψηφιότητα της ΚΟΕ στο πρόσωπό μου χτυπήθηκε δημοσίως, χτυπήθηκε πάρα πολύ πριν από την προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και, δυστυχώς, αυτό συνεχίζεται και σήμερα. Στην ουσία, δεν χτυπιέται το πρόσωπό μου, χτυπιέται το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η επίθεση αφορά το εγχείρημα γενικά της ριζοσπαστικής και ενωτικής Αριστεράς. Και, δυστυχώς, θέλω να πω ότι σ’ αυτή την επίθεση είναι, αντικειμενικά, μαζί συγκροτήματα, συντηρητικοί πολιτικοί παράγοντες, η ακροδεξιά, όπως και τμήμα ανθρώπων που αυτοανακηρύσσονται ανανεωτικοί και αριστεροί, ξεχνώντας ότι έκαναν χρόνια να ξεφύγουν από το 1,5% έχοντας φιλοευρωπαϊκές θέσεις, ακόμα και σε ευνοϊκό περιβάλλον, όταν η Ευρώπη και το ευρωπαϊκό ιδεώδες είχαν και μια αίγλη.

Τέλος, θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος που υπάρχει στην Αριστερά, αν θέλει να λέγεται Αριστερά. Γιατί σε περιόδους κρίσης, το άμεσο, το καθοριστικό καθήκον που έχει η Αριστερά είναι να ενώσει τους εργαζόμενους, τους νέους και όλους όσοι χτυπιούνται από την κρίση. Ενώνοντας πρώτη η ίδια τα τμήματά της, παρ’ όλες τις διαφορές τους – οι οποίες είναι δευτερεύουσες μπροστά στην κρίση”.

Για την εισήγηση των άλλων ομιλητών και τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δείτε το ρεπορτάζ από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ΚΟΕ.