Ελένη Παπαδοπούλου: “Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο”

Συνέντευξη με την Ελένη Παπαδοπούλου,
πρόεδρο ΔΣ Ένωσης Συλλόγων Γονέων Νίκαιας

Ποια είναι τα προβλήματα των σχολείων της περιοχής και τι κινήσεις έχει κάνει η Ένωση Γονέων;

Η βασική μας δραστηριότητα είναι η στήριξη του δημόσιου σχολείου. Αυτό απαιτεί τη συλλογική δράση όλων μας. Με τη βοήθεια των γονιών καταφέραμε σημαντικές νίκες σε όλους τους τομείς, με υπομνήματα στα υπουργεία, με παραστάσεις στα γραφεία εκπαίδευσης, με παραστάσεις στον ΟΣΚ, με κλείσιμο και συμβολικές καταλήψεις σχολείων. Συμμετείχαμε στον αγώνα για να μην περάσει η αλλαγή του άρθρου 16, στηρίξαμε την πολυήμερη απεργία των δασκάλων. Μαζί με τους εργαζόμενους αγωνιστήκαμε για να μην περάσει το ασφαλιστικό. Σταθήκαμε πλάι στα παιδιά στις αποφάσεις τους για καταλήψεις, ήμασταν πλάι τους στην εξέγερση του Δεκέμβρη. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ενώσαμε και βγάλαμε στο δρόμο τους γονείς για να υπερασπίσουν το αυτονόητο: ένα δημόσιο σχολείο, σύγχρονο και ασφαλές για τα παιδιά.

Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ιδρυθεί στη Νίκαια ειδικό σχολείο για παιδιά που δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλα σχολεία. Από πέρυσι που ξεκινήσαμε, με πρωτοβουλία του προηγούμενου ΔΣ και του τότε προέδρου, του Κ. Παπαδόπουλου, μαζέψαμε 4.000 υπογραφές. Υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση απ’ όλη την Ελλάδα: δεχτήκαμε εκατοντάδες μηνύματα από κόσμο που υποστήριζε την κατασκευή του σχολείου. Οι γονείς, οι σύλλογοι γονέων, οι κάτοικοι της πόλης βοήθησαν πάρα πολύ, δεν είχαμε όμως βοήθεια από τους διοικούντες, τους προϊστάμενους, ούτε από τη δημοτική αρχή. Βέβαια εμείς συνεχίζουμε και μάλιστα δυναμικά.

Επιπλέον, η Ένωση Γονέων κάθε χρόνο διοργανώνει φεστιβάλ μαθητικής δημιουργίας, όπου τα παιδιά της πόλης χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις. Είμαστε συνδιοργανωτές στο τουρνουά μπάσκετ και στηρίζουμε κάθε αθλητική δραστηριότητα στα σχολεία.

Δημιουργήσαμε, ακόμα, ένα κίνημα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Έγιναν κινητοποιήσεις σε σχολεία που υπάρχουν κεραίες κοντά τους. Καταφέραμε σε πολλά σχολεία να κατέβουν οι κεραίες, σε συνεργασία και με τη δημοτική αρχή και με το Παναττικό Δίκτυο Κατά της Ακτινοβολίας.

Πρόσφατα έγιναν εκλογές στην Ένωση Νίκαιας και στην Ομοσπονδία Πειραιά και οι αριστερές δυνάμεις που σας υποστήριξαν κατέγραψαν σημαντική επιτυχία.

Είναι μία επιβράβευση της προσπάθειας χρόνων. Τα τελευταία χρόνια κατεβαίναμε πάντοτε με κοινό ψηφοδέλτιο έχοντας σαν αφετηρία ότι διεκδικούμε το δημόσιο σχολείο. Ασφαλή κτίρια για τα παιδιά μας. Καλύτερη παιδεία. Κατεβαίναμε ενωμένοι και έτσι κερδίσαμε τον κόσμο να μας εμπιστευτεί. Ο προσανατολισμός μας ήταν πάντα αγωνιστικός και δείξαμε ότι μπορούμε να πράττουμε και να κερδίζουμε.

Οι εκλογές έγιναν σε βαρύ κλίμα διότι οι σύλλογοι δεχτήκαμε φοβερές πιέσεις από τη δημοτική αρχή, από το μηχανισμό του δήμου, με εκβιασμούς του τύπου “με ποιον θα πάτε, μ’ αυτούς ή μ’ εμάς;”. Οι εκβιασμοί δεν πέρασαν στους γονείς, λόγω της δράσης μας και της ενότητας και μας εμπιστεύτηκαν για άλλη μία φορά. Η Ενωτική Κίνηση Γονέων έβγαλε 5 αντιπροσώπους. Πριν από 15 μέρες έγινε το συνέδριο της Ομοσπονδίας, εκεί εκλέξαμε 3 μέλη στο ΔΣ, εκ των οποίων ένας είναι γραμματέας στην Ομοσπονδία, ενώ για το συνέδριο της ΑΣΓΜΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης) έχουμε βγάλει 3 αντιπρόσωπους.

Πώς σκέφτεστε να δράσετε το επόμενο διάστημα; Πού θα στοχεύει ο αγώνας σας;

Οσο οι κυβερνήσεις θα συνεχίζουν να υλοποιούν τις αποφάσεις που έχουν πάρει στην ΕΕ, τόσο τα πράγματα για το δημόσιο σχολείο θα γίνονται και δυσκολότερα. Θα συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση με τελικό στόχο να έρθουν οι σωτήρες χορηγοί, να υπάρχουν όλο και περισσότεροι μισθωτοί και ωρομίσθιοι αντί για μόνιμο προσωπικό στα σχολεία. Το επόμενο διάστημα θα συσπειρώσουμε όλο και περισσότερους γονείς για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου.