Με την εξέγερση μέχρι “Να Φύγουν”

Η στυγερή δολοφονία του 15χρονου Αλέξη έγινε η θρυαλλίδα για ένα μεγαλειώδες ξέσπασμα της νεολαίας. Ο κόσμος που βγήκε στους δρόμους, και πάνω απ’ όλους οι νέοι, έχουν ήδη κερδίσει μια πρώτη μάχη. Τη μάχη της αξιοπρέπειας, της αυτοπεποίθησης και της διεύρυνσης του ορίζοντα του εφικτού. Κανένας δεν βλέπει με τον ίδιο τρόπο την κοινωνική πραγματικότητα όπως πριν. Αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα – και για τους κυβερνώντες αλλά και για τους κυβερνώμενους. Οι "από κάτω", οι "υπό διαμόρφωση" και "υπό προσαρμογή" στις ανάγκες του συστήματος, γίνονται πρωταγωνιστές της νέας κατάστασης.

Θα κρατηθούν στο προσκήνιο; Κρίσιμο ερώτημα, που θα κριθεί τις επόμενες ώρες και ημέρες – με την Αριστερά, και ειδικά το ΣΥΡΙΖΑ, να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιστορική πρόκληση. Η συνέχιση και η κλιμάκωση του αγώνα, είναι η πρώτη προτεραιότητα. Η νίκη του κινήματος θα αποτελέσει μια μεγάλη ανάσα για την κοινωνία.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση η ΚΟΕ έδωσε και θα δώσει όλες της τις δυνάμεις. Δημοσιεύουμε παρακάτω την άποψη της ΚΟΕ που αναφέρεται στο περιεχόμενο και στο πνεύμα με το οποίο πάλεψε και παλεύει για να γίνει πράξη το σύνθημα: "ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ"

Ανακοίνωση της ΚΟΕ στις 8 Δεκέμβρη

1. Πρόκειται για μια εν ψυχρώ δολοφονία με φυσικό αυτουργό (όχι έναν ειδικό φρουρό αλλά) το Αστυνομικό Κράτος του κ. Καραμανλή και ηθικό αυτουργό την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού και της σιδηρόφρακτης δημοκρατίας, που επί 20 χρόνια υλοποιούν οι κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων. Η ΚΟΕ καταγγέλλει κάθε προσπάθεια να μετατεθεί η τεράστια ευθύνη που βαρύνει την κυβέρνηση Καραμανλή, κεντρικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον υπερυπουργό Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και συνολικά την πολιτική του δικομματισμού. Η ΚΟΕ καταγγέλλει τον επιχειρούμενο αποπροσανατολισμό, ότι δήθεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, για έναν μεμονωμένο αστυνομικό-εκτελεστή, για μια μεμονωμένη "μαύρη σελίδα" της ΕΛΑΣ.

2. Είναι η κυβέρνηση που όπλισε το χέρι του ειδικού φρουρού. Με την κάλυψη που παρέχει συνεχώς σε όλα τα εξώφθαλμα κρούσματα δολοφονικής αστυνομικής αυθαιρεσίας. Τα όσα σήμερα δηλώνει η κυβέρνηση, ότι δήθεν θα τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι, καθώς και οι εικονικές παραιτήσεις Παυλόπουλου και Χηνοφώτη, δείχνουν απλά τον πανικό της. Θυμίζουν αυτό που λέει για τα σκάνδαλα, που τα στέλνει στη Δικαιοσύνη – για να καταλήξουν μετά στο "αρχείο". Το καθεστώς ατιμωρησίας της δολοφονικής αστυνομικής αυθαιρεσίας αλλά και γενικότερα το κλίμα υπόθαλψης της προκλητικότητας των μηχανισμών καταστολής είναι πια γνωστό σε όλο το λαό. Το είδαμε στην περίπτωση της ζαρντινιέρας, στην υπόθεση με τα "πράσινα παπούτσια", στην εν ψυχρώ δολοφονία Μαραγκάκη, στη δολοφονία του μετανάστη Μοχάμεντ Αλ Ασράφ, στην υπόθεση εξευτελισμού των μεταναστών στο κολαστήριο της Ομόνοιας.

3. Αλλά δεν είναι μόνον ότι η κυβέρνηση όπλισε τα χέρι του ειδικού φρουρού. Η κυβέρνηση η ίδια είναι ένας ειδικός φρουρός απέναντι στη νεολαία. Όπως και όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, που περιφρουρούν και υλοποιούν μια πολιτική κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης της νεολαίας. Αντιμετώπισαν τη νεολαία σαν καύσιμη ύλη για την προώθηση μιας αντικοινωνικής και αντινεολαιίστικης αναδιάρθρωσης, όρθωσαν με αλληλοδιάδοχες μεταρρυθμίσεις μηχανισμούς απόρριψης της νεολαίας από την εκπαίδευση και την εργασία, δημιούργησαν τη γενιά των 600 ευρώ, τη γενιά της πρόσκαιρης απασχόλησης και του εργασιακού μεσαίωνα. Προσπαθούν να φτιάξουν –μάταια– μια νεολαία πειθαρχημένη, εξατομικευμένη, καταναλωτική ή ναρκωμένη.

4. Αυτό το κοινωνικό μοντέλο αποκλεισμού, απόρριψης και περιθωριοποίησης της νεολαίας χρειάζεται και την "αστυνομία" του. Τη σιδηρόφρακτη δημοκρατία του, πιο σωστά. Και την έχτισαν σε αγαστή συνεργασία οι δύο πτέρυγες του δικομματισμού. Με απτές συνέπειες: από τη δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά από τον Μελίστα το 1985 (που επίσης αθωώθηκε) και τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα το 1991, μέχρι τα πρόσφατα περιστατικά. Φυσικά κάθε τόσο "εκσυγχρόνιζαν" τους μηχανισμούς καταστολής. Από τα ΜΑΤ και ΜΕΑ της δεκαετίας του ’80, φθάσαμε στους Ειδικούς Φρουρούς του "γκόλντεν μπόυ" του ΠΑΣΟΚ Χρυσοχοϊδη και στα δολοφονικά τοξικά των ΕΚΑΜ του Πολύδωρα και του Χηνοφώτη.

5. Ολόκληρη η Ελλάδα κατακλύζεται από ένα μεγάλο και αυθόρμητο κύμα οργής. Η ελληνική κοινωνία ξεσπά ενάντια σε μια ανάλγητη και δολοφονική κυβέρνηση. Είναι η στιγμή που ο λαός τιμωρεί την κυβέρνηση Καραμανλή, την κυβέρνηση των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μπίζνεσμαν, του παπαδαριού και της αστυνομίας, την κυβέρνηση των σκανδάλων και της σκανδάλης. Είναι η στιγμή που η νεολαία τιμωρεί την κυβέρνηση Καραμανλή για τη διάλυση της εκπαίδευσης, για την ιδιωτικοποίηση, για τα ΚΕΣ και τα κολέγια. Είναι η συνέχεια της μάχης ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Είναι η στιγμή που οι εργαζόμενοι τιμωρούν την κυβέρνηση Καραμανλή για την καθήλωση των μισθών και την εκτόξευση των τιμών, με την προκλητική στήριξη των καρτέλ και των τραπεζών. Αυθόρμητα βγαίνουν οι μαθητές σήμερα στους δρόμους. Σε όλες τις πόλεις γίνονται διαδηλώσεις. Ο λαός γιουχάρει την αστυνομία. Ο λαός αναπνέει μέσα σ’ αυτήν τη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση, παρά τα τοξικά που τρώει κατά δεκάδες. Η Αριστερά δεν πρέπει απλά να συμμετέχει – οφείλει να παίξει τον πιο πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στον κόσμο, ώστε αυτή η μεγάλη διάθεση για κινητοποίηση να γίνει παλλαϊκός ξεσηκωμός. Είναι η ώρα να ακουστούν δυνατά τα συνθήματα: "Δολοφόνοι – δολοφόνοι – δολοφόνοι", "Κλέβει, πουλάει, δολοφονεί – Κάτω η κυβέρνηση του Καραμανλή – Εδώ και τώρα να παραιτηθεί".

6. Η Αριστερά δεν πρέπει να μείνει κλεισμένη στο εαυτό της, περιχαρακωμένη, γκρινιάζοντας για τα "σπασίματα". Κι αυτά συμβαίνουν όσο η Αριστερά υστερεί στην πρωτοβουλία για ξεσηκωμό μέσα στους μαζικούς χώρους, στα σχολεία, στις σχολές, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς

Γι’ αυτό η ΚΟΕ, κάθε μέλος της κυριολεκτικά, ξεχύνεται στη δράση για να υπάρξει μια μεγάλη, μαζική και αγωνιστική απάντηση στην πρόκληση της κυβέρνησης.

Να βγει ο λαός μαζικά στο δρόμο και να τιμωρήσει την κυβέρνηση Καραμανλή.

Να πρωτοστατήσουμε στην κινητοποίηση με όλους τους τρόπους:

  • Να ειδοποιήσουμε όσους γνωρίζουμε
  • Να απεργήσουμε, να κάνουμε αποχή από τα μαθήματα και τις σχολές
  • Να είμαστε παρόντες σε όλες τις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις
  • Να ενώσουμε τις φωνές μας και την πράξη μας για να πέσει η κυβέρνηση των πλουσίων, των δολοφόνων, της διαφθοράς
  • Να πάρει η απεργία και οι διαδηλώσεις έναν άμεσο χαρακτήρα καταδίκης της κυβέρνησης της ΝΔ για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου

Όλοι στον αγώνα!

Θα νικήσουμε!