Να κλιμακωθεί ο αγώνας! του Μιχάλη Σιάχου

Ενώ η εφημερίδα μας πηγαίνει στο τυπογραφείο, συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι διαμαρτυρίες καταδίκης της κυβέρνησης Καραμανλή και των φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του 16χρονου μαθητή. Οι προκλητικές δηλώσεις του δολοφόνου αστυνομικού και του συνήγορου του Α. Κούγια δίκαια πυροδοτεί νέα οργή. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονείται για δεύτερη φορά.

Χιλιάδες μαθητές σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και σε δεκάδες ακόμη πόλεις, απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, απέχουν από τα μαθήματά τους και συγκροτούν μαχητικές πορείες. Χιλιάδες μαζεύονται έξω από αστυνομικά τμήματα, φωνάζουν συνθήματα, διαδηλώνουν την οργή τους για την κρατική βία, την κατεδάφιση της παιδείας και την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Παρά τους προπηλακισμούς και τη βροχή δακρυγόνων δεν σταματούν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο ίδιος αναβρασμός επικρατεί και στα πανεπιστήμια. Στο Ηράκλειο της Κρήτης φοιτητικοί σύλλογοι έχουν καταλάβει τη Νομαρχία. Σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές επικρατεί αναβρασμός και ανοίγει ένας γύρος Γενικών Συνελεύσεων. Οργανώνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για σήμερα Παρασκευή.

Τα μέτρα καταστολής και βίας που υλοποιεί η κυβέρνηση Καραμανλή δεν μπορούν να κάμψουν την εξέγερση της νεολαίας μας. Σε δεκάδες πόλεις και γειτονιές πλήθη απλών πολιτών, γονιών και δασκάλων, στέκονται στο πλευρό των νέων, τους χειροκροτούν και εμποδίζουν μια νέα δολοφονική επέμβαση της αστυνομίας. Το συναινετικό κλίμα που επιχειρείται να επιβληθεί από το δικομματισμό, μαζί με τις ντροπιαστικές για την Αριστερά και πολιτικά απαράδεκτες δηλώσεις της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα, δεν μπορούν να εκτονώσουν το κλίμα οργής, που πυροδοτείται από τα χρόνια προβλήματα τα οποία σωρεύονται στις πλάτες της νεολαίας.

Η εξέγερση της νεολαίας είναι δίκαιη!

Τώρα υπάρχει επιτακτική ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας. Να συντονιστούν οι διάσπαρτες κινήσεις. Να ενωθούν σε ένα παλλαϊκό κύμα οργής. Να οργανωθεί ΕΝΑ παλλαϊκό συλλαλητήριο με αιτήματα:

  • Να παραιτηθεί τώρα η κυβέρνηση Καραμανλή
  • Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δολοφόνοι
  • Να αφοπλιστεί η αστυνομία
  • Να διαλυθούν τα ΜΑΤ

Μιχάλης Σιάχος