Λαναράς: “ΣΕΒ και Τραπεζίτες στήσανε χορό, τον Αλογοσκούφη έχουν αρχηγό”, του Αποστόλη Χαραλαμπίδη

Το σύνθημα των εργατριών και εργατών στον Όμιλο Λαναρά, που αποτελεί και τον τίτλο, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το παιχνίδι που έχει στηθεί στις πλάτες τους.

Η "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε." είναι ο πρώην όμιλος Λαναρά. Με τον ισχυρισμό ότι αδυνατεί να χρηματοδοτεί τη λειτουργία των εργοστασίων ο Λαναράς παρέδωσε πριν δύο χρόνια το 66,5% των μετοχών σε τράπεζες στις οποίες χρωστούσε χρήματα και το 33,5% έμεινε στον ίδιο. Ως αντίτιμο για το 33,5% ο Λαναράς είχε την υποχρέωση να καταβάλει, ως τα Χριστούγεννα του 2007, 25 εκατομμύρια ευρώ. Δεν το έκανε και, την 1η Ιούνη, έστειλε επιστολή ότι παραιτείται από την κλωστοϋφαντουργία. Το ποσοστό του το πήραν ενέχυρο οι τράπεζες έναντι αυτού που όφειλε να καταβάλει, τη δε διοίκηση του ομίλου ανέλαβε ένα διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο ορισμένο από τις τράπεζες. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα 90 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η ζημιά του ομίλου, μέσα σε 2 χρόνια μειώθηκαν οι ζημιές στα 60 εκ. ευρώ. Οι τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία των εργοστασίων ζητούν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Εντωμεταξύ, εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και τα εργοστάσια ερημώνουν καθώς δεν έχουν ούτε καν ρεύμα! Η κυβέρνηση, προφασιζόμενη απόφαση της κομισιόν σύμφωνα με την οποία η εγγυοδοσία αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό, απέσυρε σχετική τροπολογία. Η εν λόγω τροπολογία προέβλεπε να συνεχίσει να δίνεται εγγύηση προς τις τράπεζες και έτσι να συνεχίσει η πληρωμή των εργαζομένων, πράγμα που ήδη έχει γίνει χωρίς να υπάρχει κάποιο κώλυμα από τη μεριά της ΕΕ. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι τραπεζίτες χρηματοδοτούνται με 28 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση δε βρίσκει χρήματα για να δώσει λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων. Ούτε βρίσκει κανένα λόγο να απαιτήσει από τον Λαναρά να αναλάβει τις υποχρεώσεις του, τόσο απέναντι στους εργαζόμενους, όσο και απέναντι στους απολυμένους των εργοστασίων στη Νάουσα, καταβάλλοντας τους τελευταίους μισθούς υπερημερίας. Βρίσκει όμως μια χαρά τη δύναμη να καταστείλει βάναυσα εργάτες και εργάτριες έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους στις 23/10. Βρίσκει επίσης τη δύναμη να αποτρέψει με ισχυρότατες δυνάμεις των ΜΑΤ τους εργάτες και τις εργάτριες να διαδηλώσουν μέσα στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη στις 28/10. Για το μόνο που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση είναι η χορήγηση μέσω του ΟΑΕΔ έκτακτου βοηθήματος 1.000 ευρώ τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες! Επειδή δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να γίνονται μπαλάκι μεταξύ κερδοσκοπικών μεθοδεύσεων ιδιοκτητών και εισπρακτικών τραπεζικών πρακτικών, με την κυβέρνηση στο ρόλο του "θεατή", είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για ανάληψη από τη μεριά του κράτους της ευθύνης λειτουργίας του ομίλου, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

Αποστόλης Χαραλαμπίδης


Δηλώσεις εργαζομένων

"Είμαστε αγανακτισμένοι, η κυβέρνηση μας εμπαίζει εδώ και 4 μήνες δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις. Εμείς θέλουμε τα λεφτά μας, ζητάμε επαναλειτουργία του εργοστασίου, τουλάχιστον να μας βρουν μια λύση. Είμαστε απελπισμένοι, πραγματικά".

Κατερίνα Φωτεινοπούλου, εργαζόμενη στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης

"Είμαστε απλήρωτοι τέσσερις μήνες, δεν αντέχουμε άλλο. Βρίσκουν λεφτά και δίνουν στις τράπεζες και δεν έχουν να δώσουν στους εργάτες. Δεν πάει άλλο! Σήμερα, 28η Οκτωβρίου, διαδηλώνουμε και ζητάμε την κατανόηση του κόσμου".

Νούλα Παππουλίδου, εργαζόμενη στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης

"Όταν πήγαμε στο υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσαν ότι ο υπουργός απουσίαζε. Προσπαθήσαμε να μπούμε και τα ΜΑΤ άρχισαν να ρίχνουν. Αφού ηρέμησαν τα πράγματα μας είπαν ότι ο υπουργός θα μας δεχτεί τρεις ώρες αργότερα. Τελικά έγινε αργά το απόγευμα η συνάντηση μιας αντιπροσωπείας μας με τον Αλογοσκούφη ο οποίος απέφυγε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δέσμευση. Είμαστε εξοργισμένοι. Γιατί κύριε Αλογοσκούφη δίνεις 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες, που μας ρουφούν το αίμα, και δεν δίνεις 30 εκατομμύρια ευρώ να στηρίξεις την κλωστοϋφαντουργία;"

Δ.Σ., εργαζόμενος σε εργοστάσιο του Ομίλου στη Νάουσα