Δημόσια Υγεία λίγο πριν την έκρηξη, του Τάσου Γιακουμή

Κλείνει η εφημερία αρχές Νοέμβρη

Τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη θα δούμε νοσοκομεία να κλείνουν την εφημερία τους. Όχι επειδή θα απεργεί το προσωπικό τους αλλά γιατί οι γιατροί θα ’χουν εξαντλήσει το μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο υπερωρίας τους.

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; Γιατί ήδη, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ενώσεις και συνελεύσεις γιατρών που εκπροσωπούν τουλάχιστον 70 νοσοκομεία (από τα 128 της χώρας) έχουν πάρει ομόφωνες αποφάσεις για κατάθεση προγραμμάτων εφημέρευσης με ανώτερο όριο εργασίας τις 48 ώρες για τους ειδικευμένους και 56 για τους ειδικευόμενους. Αυτό σημαίνει πως το Νοέμβριο, πολλά νοσοκομεία θα μείνουν ακάλυπτα από εφημερεύοντες!

Η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα σοβαρό πολιτικό γεγονός στην παραπαίουσα κυβέρνηση της ΝΔ και αποκαλύπτει ένα ακόμα σκάνδαλο.

Γιατί σκάνδαλο είναι η πλήρης εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας, παρά τις σοβαρές προειδοποιήσεις που είχε δεχτεί τουλάχιστον τρία χρόνια τώρα από τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Οι ενσωματωμένες από το 1999 και 2005 στο ελληνικό δίκαιο διατάξεις της ΕΕ περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας (αυτές που καταργούσαν το 40ωρο των υπολοίπων εργαζομένων) ορίζουν ανώτατο όριο εργασίας τις 48 και 56 ώρες για τους γιατρούς, που ως τώρα δούλευαν κατά μέσο όρο 60 με 90 ώρες την εβδομάδα.

Αυτή η καταστροφική οδηγία της ΕΕ για τους υπόλοιπους εργαζόμενους είναι ευεργετική για τους νοσοκομειακούς γιατρούς (πρώτο παράδοξο). Αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα να εφαρμόσει τις επιταγές των αφεντικών της, αδιαφορεί και προσπαθεί να τ’ αποφύγει (δεύτερο παράδοξο). Γιατί τέτοια παραδοξότητα; Διότι το μοναδικό μέτρο που θα μπορούσε να πάρει η κυβέρνηση είναι η πρόσληψη αναγκαίου αριθμού γιατρών για να μπορέσει να εφαρμόσει τα νέα ωράρια και για να λειτουργήσει στοιχειωδώς τις νοσηλευτικές μονάδες. Κάτι που θα ανέβαζε τις δημόσιες δαπάνες για υγεία. Κι αυτό δεν είναι ανεκτό.

Αντιθέτως, ανεκτό είναι να έχουμε παγκοσμίως την πρωτιά σε ιδιωτικές δαπάνες για υγεία και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2009 οι δαπάνες να υπολείπονται κοντά στο 1% των περσινών. Έτσι 150 κρεβάτια ΜΕΘ είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι ειδικοί ανεβάζουν στις 10.000 τις ζωές που χάθηκαν γι’ αυτόν το λόγο. Τμήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο λόγω έλλειψης γιατρών. Νοσοκομεία μένουν χωρίς αναλώσιμα και ανταλλακτικά (Θριάσιο, Αττικό), αλλού μένουν απλήρωτοι γιατροί, υπάρχουν εργαζόμενοι που τους οφείλονται ρεπό 2 και πλέον χρόνων… Στην Πρέβεζα, ο Δήμος εκβιάζεται να δεχτεί ανέγερση νέου νοσοκομείου μόνο αν χτιστεί με ΣΔΙΤ! Και ενώ η κυβέρνηση χάρισε 140 εκατ. ευρώ στους φαρμακοβιομήχανους, η διαφθορά και η ρεμούλα περισσεύουν στα δημόσια νοσοκομεία, οι μαύρες πληρωμές είναι στην ημερήσια διάταξη.

Αυτή τη στιγμή, διάλεξαν οι γιατροί να αντιδράσουν. Αρνούνται να υπογράψουν οικειοθελή εξαίρεση από την εργατική νομοθεσία προκειμένου να πληρωθούν τις παραπάνω εφημερίες, ξέροντας πως τα μικρά εισοδήματα αυτών που ζουν μόνο με το μισθό τους θα μειωθούν ραγδαία. Ζητούν συλλογική σύμβαση ετήσια με καταγεγραμμένα στον προϋπολογισμό κονδύλια για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και αυξήσεις μισθών. Για επίλυση του εφημεριακού με ανθρώπινα ωράρια. Κι έτσι βιάζεται το υπουργείο ν’ απαντήσει κυριολεκτικά στο παραπέντε.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΟΕΝΓΕ, μετά το έκτακτο συνέδριο του Ιουνίου που προκλήθηκε από την ξεπουληματική της στάση στον Αβραμόπουλο, δεν παίζει εύκολα το ρόλο που έπαιζε χρόνια τώρα. Έχει εκλεγεί διαπραγματευτική ομάδα, αποτελούμενη από εκπροσώπους ενώσεων, παρατάξεων και ειδικευόμενους, που "συνομιλεί" με το υπουργείο και ενημερώνει τους γιατρούς. Ήδη ξεδιπλώνονται κινητοποιήσεις με άλλους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που προβάλλονται και από τα ΜΜΕ (απειλείται η ασυλία του Αβραμόπουλου) όπως φάνηκε στον Ευαγγελισμό και στο Αττικόν πρόσφατα.

Η παράταξη του ΚΚΕ αρνείται την κοινή δράση με την Αριστερά των γιατρών, εγκαλώντας τη για… φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση επειδή δεν καταδικάζουν τις οδηγίες!

Το πράγμα στη δημόσια υγεία έχει φτάσει στο απροχώρητο με τις πολιτικές των τελευταίων τουλάχιστον 15 χρόνων. Κι είναι ευκαιρία για το ζωντανό στοιχείο των υγειονομικών ν’ αντιδράσει. Και η έκρηξη που απειλεί να ξεκινήσει απρόβλεπτα από τους νοσοκομειακούς γιατρούς να παρασύρει όχι μόνο τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία αλλά όλη την κοινωνία, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο το κοινωνικό αίτημα για λαϊκή υγεία.

Τάσος Γιακουμής,
μέλος του ΔΣ ΕΙΝΑχαΐας
και ΓΣ ΟΕΝΓΕ