“Νυχτερινή βάρδια” στη Ναυπηγοεπισκευαστική, του Γιάννη Σκαλιδάκη

Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Σαλταφέρου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην αίθουσα τέχνης Αέναον. Ο τίτλος της είναι "Νυχτερινή Βάρδια" και πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Σαλταφέρου στην Αθήνα. Έμπνευσή της στάθηκε η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, οι τεράστιοι όγκοι των πλοίων μέσα στο αστικό τοπίο και συνάμα οι χρωματικές αντιθέσεις ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα.

"Αποσπασματικές χρωματικές αντιθέσεις, κατοπτρισμοί, υποφωτισμένες προσόψεις, ένα φωτισμένο φινιστρίνι, γιρλάντες, σωσίβια, κάβοι, κιγκλιδώματα, καλώδια, ιστοί, ανεμόσκαλες. Ένας κόσμος χωρίς ανθρώπους; Τα κατεργασμένα τοιχώματα, η φωτιά-πυροτέχνημα στις τεράστιες σκουριασμένες επιφάνειες, οι σπινθήρες μυρωδιάς ιδρωμένου κάματου ανακαλούν τον ενεργητικό ανθρώπινο ρόλο" (από το πρόγραμμα).

Ο Γιώργος Σαλταφέρος επικεντρώνει τη δουλειά του στις αντιθέσεις των όγκων με το φως, με σημείο αναφοράς το αστικό τοπίο: η πτυχιακή δουλειά του είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο "Σκιόφως". Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στο εξωτερικό, σε Γαλλία και Ελβετία, όπου και σπούδασε, αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Άνδρο, όπου συμμετείχε και σε ομαδικές εκθέσεις. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Η έκθεση "Νυχτερινή Βάρδια" πραγματοποιείται μετά από τριετή συμμετοχή του Γιώργου Σαλταφέρου στην ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας στην ίδια τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, έκθεση που διοργανώνεται από τα σωματεία της Ζώνης. Η ετήσια αυτή έκθεση αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια καλλιτέχνες και εργαζόμενοι να συναντηθούν, να έρθουν σε επαφή, πολύ περισσότερο που πραγματοποιείται σε έναν φορτισμένο αλλά και εμβληματικό εργατικό χώρο όπως η Ζώνη. "Ο Γιώργος Σαλταφέρος δεσμεύει τις διαβαθμίσεις ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα, χωρίς να οδηγεί στη φύση, ούτε στο ηλιοβασίλεμα και στο φεγγάρι, αλλά στον σκληρό κόσμο της μεγαλούπολης κι από εκεί στο Πέραμα, στα ναυπηγεία. Εδώ η δουλειά είναι εξοντωτική. Οι βάρδιες εναλλάσσονται μέρα νύχτα, το λιμάνι δε σταματά ποτέ. Όλα δείχνουν τεράστια και συμπαγή: τα πλοία, τα κοντέινερ, οι παράγκες. Όλα βρίσκονται σε σταθερή, αργή κίνηση. Το φως καθώς μεταβάλλεται μαγεύει σχήματα και χρώματα" (από το πρόγραμμα).

* Ο Γιώργος Σαλταφέρος σπούδασε Παιδαγωγικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα, Διδακτική της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, έρευνα στο Σχέδιο και Χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βέρνης. Στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης έκανε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές (Διδακτική της Τέχνης και Μουσειοπαιδαγωγική). Στη "Νυχτερινή Βάρδια" παρουσιάζει ακουαρέλες σε χαρτί και ακρυλικά σε μουσαμά.

Γιάννης Σκαλιδάκης