Στην τελική ευθεία η επιχείρηση “Ελεύθερη Γάζα”, 11/08/2008

Στο λιμάνι των Χανίων συναντήθηκαν για πρώτη φορά την Κυριακή 10 Αυγούστου, τα καΐκια ‘Liberty’ – είχε δέσει από την προηγούμενη – και ‘Free Gaza’ που θα επιχειρήσουν το σπάσιμο του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από τους Ισραηλινούς μέσω θαλάσσης. Πάνω από 40 ακτιβιστές από 17 χώρες συμμετέχουν στην αποστολή που επίσημα ξεκίνησε χτες με τη συνέντευξη τύπου στα Χανιά, τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού τους και μετά τρία σχεδόν χρόνια προετοιμασίας που το τελευταίο της στάδιο έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους ακτιβιστές βρίσκονται Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί πολίτες, ακτιβιστές που βρίσκονται στις μαύρες λίστες του Ισραήλ για τη δράση τους στα κατεχόμενα και τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, δημοσιογράφοι που θα καλύπτουν ζωντανά την επιχείρηση αλλά και τις πιθανές προσπάθειες του Ισραηλινού ναυτικού να σταματήσει τα δύο πλεούμενα να υλοποιήσουν το ταξίδι τους.

Καθώς τα πλοία θα διέλθουν από Ελληνικά, Κυπριακά και διεθνή ύδατα προσεγγίζοντας τη Γάζα, όπως διευκρινίσθηκε από τον Paul Larudee εκ μέρους των διοργανωτών και ιδρυτών του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (ISM), κάθε ενέργεια του Ισραηλινού ναυτικού είναι αυτόματα παράνομη. “Εμείς είμαστε η απάντηση των λαών” διευκρίνισε ο Jeff Halper – Ισραηλινός πολίτης που προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ το 2006 λόγω της δράσης του με την Οργάνωση Ενάντια στην Κατεδάφιση Παλαιστινιακών Κατοικιών και καταζητούμενος από το Ισραήλ – και κάνουμε “αυτό που δε μπορούν η δε θέλουν οι κυβερνήσεις μας”. Τόνισε επίσης ότι “το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι που συμμετέχουμε στην αποστολή είναι δεν είμαστε εχθροί. Ότι παλεύουμε μαζί για μία δίκαιη ειρήνη”. Την ίδια θέση υποστήριξε και η Huwaida Arraf λέγοντας πως “δε ξεχνάει πως αντιπροσωπεύει Παλαιστίνους της διασποράς, που έχουν ζήσει μία εποχή πριν το 1948 που το Ισραήλ προσπάθησε για τόσα χρόνια να μας διαχωρίσει και να μας κάνει να νοιώσουμε χωρίς δύναμη. Αλλά δεν είμαστε χωρίς δύναμη. Γι’ αυτό εύχομαι να αντιπροσωπεύσω αυτή τη νέα γενιά Παλαιστινίων που δεν πρόκειται να ξεχάσουν πως είμαστε ένας λαός”. Ο Οσάμα Γκαζού αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία να έχει φυλακιστεί 27 φορές μέχρι την ηλικία των 22 χρόνων που έφυγε εξόριστος από την Παλαιστίνη τόνισε επίσης τη σημασία του να ακουστεί η φωνή του έξω κόσμου στην αποκλεισμένη Γάζα και στους κατοίκους της που έχουν ανάγκη να νοιώσουν πως δεν είναι μόνοι. Τόνισε επίσης ότι “μοιραζόμαστε τα συναισθήματα, την οργή που δημιουργεί η καταπίεση που δέχονται (οι Παλαιστίνιοι) από τους Αμερικάνους, τους Ισραηλινούς, και τους Ευρωπαίους.”

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που συμμετέχουν στην επιχείρηση Free Gaza βρίσκεται και η Laureen Booth κουνιάδα του Tony Blair που δήλωσε ότι ντρέπεται για τη στάση της κυβέρνησης της Βρετανίας και του γαμπρού της στο Παλαιστινιακό. Κλείνοντας ο Paul Larudee αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος της επιχείρησης, που ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ κάνοντας ειδική μνεία στην ελληνική υποστήριξη και στο απλό ελληνικό λαό που βάζοντας το χέρι βαθιά στη τσέπη του έχει καλύψει το μισό από αυτό το ποσό. Όπως συγκεκριμένα είπε η όλη προσπάθεια “οφείλει ένα ειδικό χρέος στον ελληνικό λαό”.

Στην συνέντευξη συγκίνηση προκάλεσε η ανακοίνωση της είδησης του θανάτου του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταγουίς την προηγούμενη, αλλά και η είδηση πως την ίδια στιγμή της συνέντευξης τύπου χιλιάδες άτομα βρίσκονταν συγκεντρωμένα σε μία αντίστοιχη ανοιχτή συνέντευξη τύπου στην παραλία της Γάζας για να γιορτάσουν την αρχή του ταξιδιού των δύο καϊκιών και την προετοιμασία της υποδοχής τους.

Η ΚΟΕ στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια σπασίματος του αποκλεισμού της Γάζας παίρνοντας μέρος στην προετοιμασία του ταξιδιού και με τη συμμετοχή μελών της και στα δύο καΐκια.

Χανιά 11.08.08