Πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες της Πάτρας, της Κατερίνας Παγουλάτου

Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες: Ανησυχία για την τύχη εκατοντάδων μεταναστών

Ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση στην “Αριστερά!” μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Πάτρα:

“Το Γραφείο μας εκφράζει την ανησυχία του για την τύχη εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, μετά το κλείσιμο του πρόχειρου καταυλισμού που είχε στηθεί στην Πάτρα. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης την περασμένη Κυριακή, εντοπίστηκαν 45 ασυνόδευτοι ανήλικοι, αφγανικής καταγωγής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ειδικό κέντρο υποδοχής στην Κόνιτσα. Πληροφορίες μας από την Κόνιτσα αναφέρουν ότι είναι καλά. Επιπλέον, οι αρχές εντόπισαν και μετέφεραν σε ξενοδοχείο στην Πάτρα, για προσωρινή στέγαση, 20-25 καταγεγραμμένους αιτούντες άσυλο, των οποίων όμως η εκεί παραμονή δεν είναι εξασφαλισμένη, σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε. Εξάλλου, ένας άγνωστος αριθμός που διέμενε στον καταυλισμό χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Πάτρας.

Η Ύπατη Αρμοστεία υποστήριζε εδώ και καιρό ότι ο πρόχειρος καταυλισμός της Πάτρας δεν παρείχε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Ωστόσο, περιμέναμε ότι η εκκένωση του καταυλισμού δεν θα πραγματοποιούνταν πριν βρεθεί εναλλακτική λύση στέγασης, όπως εξάλλου είχε δεσμευτεί η Πολιτεία. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, και σήμερα πολλοί από τους πρώην ενοίκους του καταυλισμού, μεταξύ τους και αιτούντες άσυλο και ασυνόδευτοι ανήλικοι, υπάρχει φόβος να είναι άστεγοι, δεδομένου ότι είχαν εγκαταλείψει το χώρο προτού ξεκινήσει η επιχείρηση εκκαθάρισης.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει επανειλημμένα καλέσει τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν την ποιότητα των συνθηκών υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο. Η έλλειψη διερμηνείας και υπηρεσιών νομικής βοήθειας στο αστυνομικό τμήμα της Πάτρας περιορίζει τη δυνατότητα των αρχών να παραλαμβάνουν και να διεκπεραιώνουν τα αιτήματα ασύλου, παρά τα θετικά βήματα που έχουν σημειωθεί το τελευταίο δίμηνο. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί πως όλοι οι αιτούντες άσυλο θα τύχουν δίκαιης και αποτελεσματικής εξέτασης των αιτημάτων τους, ενώ παράλληλα θα τους παρασχεθεί στέγαση και κοινωνική φροντίδα, όπως προβλέπει ο νόμος”.