ΠΟΓΚΡΟΜ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, της Κατερίνας Παγουλάτου

Πογκρόμ ενάντια σε μετανάστες στην Πάτρα

της Κατερίνας Παγουλάτου

Τελεσίγραφο προς τους 1.000 περίπου μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό της Ηρώων Πολυτεχνείου έδωσε στις 23/1/2008 η αστυνομία, προκειμένου να εγκαταλείψουν σε μία εβδομάδα την Πάτρα. Στο μεταξύ, από τις 20/1/2008, εκατοντάδες είναι οι συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της επιχείρησης-σκούπα που διεξάγει η αστυνομία με εντολή απευθείας από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Η φημολογούμενη επιχείρηση-σκούπα για την απομάκρυνση των μεταναστών από το λιμάνι της Πάτρας ξεκίνησε. Από τις 20/1/2008, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη, συλλαμβάνουν όσους μετανάστες προσεγγίζουν τη λιμενική ζώνη, τους φορτώνουν σε κλούβες και τους στέλνουν στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή στις 23/1/2008 μπουλντόζες μπήκαν στον καταυλισμό της Ηρώων Πολυτεχνείου και άρχισαν να γκρεμίζουν τα παραπήγματα, χωρίς να δοθεί καν ο χρόνος στους μετανάστες να πάρουν τα πράγματά τους.

Αρχικά, η αστυνομία έδωσε τελεσίγραφο για εκκένωση του καταυλισμού, στον οποίο διαμένουν περί τα 1.000 άτομα, μέσα σε μία μέρα. Έπειτα όμως από παρέμβαση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ερυθρού Σταυρού Πάτρας, η διορία παρατάθηκε για μία εβδομάδα.

"Πηγαίνετε όπου θέλετε, εκτός Αχαΐας και Θεσπρωτίας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα συλλαμβάνεστε και θα ακολουθεί διοικητική απέλαση". Αυτό ήταν το μήνυμα του συντονιστή της επιχείρησης, αστυνομικού επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας, Χρήστου Δρακόπουλου, προς τους μετανάστες. Είναι σαφές ότι οι κυβερνητικές εντολές που εφαρμόζει ο κ. Δρακόπουλος θέλουν να ανακόψουν το μεταναστευτικό ρεύμα προς τη Δυτική Ευρώπη, καθώς η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα είναι τα δύο λιμάνια που συνδέουν τη χώρα μας με την Ιταλία.

Στο μεταξύ, παρά την παράταση, συνεχίζονται οι συλλήψεις όσων μεταναστών προσεγγίζουν το λιμάνι, ενώ η παραλιακή ζώνη της Πάτρας αστυνομοκρατείται με κλούβες, περιπολικά και ισχυρές δυνάμεις να περιπολούν καθ’ όλο το μήκος της.

Να σημειώσουμε ότι πολλοί από τους συλληφθέντες είναι ανήλικοι, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού το ένα τέταρτο περίπου των μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό είναι κάτω των 18 ετών.

"Σκούπα" στου Μαξίμου

Την ίδια στιγμή, την αντίθεσή τους στην επιχείρηση-σκούπα εξέφρασαν στις 23/1/2008 ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κίνηση Υποστήριξης Δικαιωμάτων Μεταναστών και Προσφύγων, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων έκθεσης φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του προέδρου της Βουλής Χρ. Σιούφα. Με συνθήματα, όπως "Σκούπα στου Μαξίμου τον οχετό και όχι στων προσφύγων τον καταυλισμό", οι διαδηλωτές καταδίκασαν την κατασταλτική απάντηση της κυβέρνησης αλλά και το κρυφτό των τοπικών φορέων πίσω από τα κράνη και τις ασπίδες της αστυνομίας. Στη συγκέντρωση επικράτησε προς στιγμήν ένταση, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Πάτρας.