Η ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ, του Σπύρου Παναγιώτου

Νέα φορολογικά βάρη για τους εργαζόμενους

Η απάτη της εξυγίανσης και η νέα φοροεπιδρομή

του Σπύρου Παναγιώτου

Ο ανερυθρίαστος κυνισμός του οικονομικού επιτελείου και του υπουργού Γ. Αλογοσκούφη και η υποτονική αντιπολίτευση των συνδικάτων και των κομμάτων της Αριστεράς είναι το μοναδικό σωσίβιο της κυβέρνησης Καραμανλή μπροστά στην εκκωφαντική διάψευση προεκλογικών διακηρύξεων και υποσχέσεων.

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη ο υπουργός οικονομίας και οικονομικών υποστήριζε ότι η κυβέρνηση πέτυχε σε ελάχιστο χρόνο μια δημοσιονομική προσαρμογή, τέτοια που της επιτρέπει πια να προχωρήσει σε μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων. Σήμερα το οικονομικό επιτελείο στέκεται σκεφτικό μπροστά στη διεθνή αναταραχή των χρηματιστηρίων και στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αποδίδει σε αυτά τάχα την έξαρση του πληθωρισμού. Φαίνεται ότι τα αλλεπάλληλα κύματα αυξήσεων στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που εξανεμίζουν τα χαμηλά εισοδήματα, παρά τις "συμφωνίες κυρίων", δεν τα είδε. Ανησυχεί, λέει, για την "κατάρρευση" των δημόσιων εσόδων. Αλήθεια, τι έγινε και κινδυνεύουν με κατάρρευση τα δημόσια έσοδα; Μήπως δεν πλήρωσαν φόρους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι; Μήπως δεν απέδωσαν το ΦΠΑ οι εργαζόμενοι; Μήπως δεν πλήρωσαν όλοι αυτοί τους αυξημένους έμμεσους και άμεσους φόρους – και μάλιστα όχι μόνο το δικό τους μερίδιο, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου που φρόντισε να το περάσει στις τιμές των προϊόντων;

Αυτή η ωμή, ξεδιάντροπη απάτη είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Και το νέο κυβερνητικό σχέδιο επαναλαμβάνει την παλιά γνωστή συνταγή, φορτώνει δηλαδή με νέα φορολογικά βάρη τους εργαζομένους και τα χαμηλά εισοδήματα και ελαφρύνει προκλητικά από φόρους τις επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, υπολογίζεται ότι το 2008 τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 6,2 δισ. ευρώ. Ας  δούμε όμως ποιος θα τα πληρώσει.

Η άμεση φορολογία υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 720 εκατ. ευρώ. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Προβλέπεται μείωση του φορολογικού συντελεστή από 29% το 2007 σε 27% για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ φέτος και από 39% σε 37% για εισοδήματα μέχρι 70.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται η τρίτη κατά σειρά μείωση της φορολογίας των κερδών τους, σε 25% (από 29% πέρσι) για τις ΑΕ και σε 20% (από 22%) για τις ΟΕ. Υπολογίζεται ότι οι φόροι των επιχειρήσεων θα αυξηθούν κατά 215 εκατ. ευρώ τη στιγμή που τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν 730 εκατ. ευρώ επιπλέον. Η φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους υπολογίζεται ότι είναι έξι φορές μεγαλύτερη από εκείνη των επιχειρήσεων.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιούσιας (ΦΜΑΠ) και επιβάλλεται νέος φόρος στο σύνολο εκείνων που κατέχουν ακίνητη περιουσία. Ο ΦΜΑΠ αφορούσε κυρίως 39 χιλιάδες μεγαλοϊδιοκτήτες και εταιρείες, η κλίμακα υπολογισμού του πρόβλεπε συντελεστές από 0,35% έως 0,95%, και επέφερε έσοδα περίπου 210 εκατ. ευρώ. Ο φόρος αυτός καταργείται. Στην θέση του θεσπίζεται το ενιαίο τέλος ακίνητης περιούσιας που αφορά περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενους και θα συγκεντρώσει φόρους ύψους 660 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, όπως φαίνεται στον πίνακα, οι μεγάλοι ιδιοκτήτες θα πετύχουν μείωση φόρων ως και 85%. Προκλητικό παραμένει το γεγονός ότι από το ΦΜΠΑ απαλλάσσονται η εκκλησία, εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, ναυτιλιακές και πλοιοκτήτριες εταιρείες, όσες ανήκουν στο Δημόσιο ή σε οργανισμούς του δημοσίου, όσες κατέχουν εγκαταστάσεις ή κτήρια για βιομηχανικές ή εμπορικές ή τουριστικές δραστηριότητες κλπ. Γίνεται έτσι φανερό ποιοι θα φορτωθούν τα 660 εκατ. ευρώ.

Από την 1η Γενάρη ισχύει η τρίτη κατά σειρά αύξηση στον ειδικό φόρο καυσίμων που θα επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση με άλλα 520 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες μέρες θα περάσουν στις τιμές και η αντίστοιχη αύξηση των έμμεσων φόρων στα ποτά και τα τσιγάρα. Αντίθετα αναβλήθηκε για το Φλεβάρη –και ίσως να μην ισχύσει για φέτος, για "τεχνικούς" δήθεν λόγους–, η εξομοίωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που προβλήθηκε σαν μοναδικό μέτρο πάταξης της λαθρεμπορίας καυσίμων. Η ζημιά για το δημόσιο υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 1,3 δισ. ευρώ. Το τεράστιο αυτό ποσό θα καλυφθεί με άλλον τρόπο. Επικρατέστερο σενάριο η αύξηση το ΦΠΑ κατά 2 τουλάχιστον μονάδες με ανυπολόγιστες συνέπειες στα λαϊκά στρώματα.

Υπάρχουν δύο συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι  πάνω από 20 χρόνια "προσπαθειών" εξυγίανσης της οικονομίας δεν έχουν καταφέρει το παραμικρό πέρα από το να φορτώνουν τα βάρη στους εργαζόμενους. Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι η απάτη αυτή πρέπει να τελειώσει. Και αυτό είναι υπόθεση του καθένα μας.

Εξέλιξη φόρων το διάστημα 2004 – 2008 (ποσά σε εκατ. ευρώ)

2004

2005

2006

2007

2008

Μεταβολή

Φυσικά πρόσωπα

7785

8292

9100

10235

10850

39,7%

Νομικά πρόσωπα

4724

4730

4438

4650

4865

2,98%