Παύλος Χαραλάμπους: Θα σταματήσουμε τον αργό θάνατο του Αμβρακικού

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου

Πριν από μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση ψαράδων και κατοίκων για τη σωτηρία του Αμβρακικού Κόλπου, που αργοπεθαίνει εξαιτίας της μόλυνσης.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και για τη συνέχιση του αγώνα μίλησε στην "Αριστερά!" ο Παύλος Χαραλάμπους, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και πρόεδρος του συλλόγου Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού.

Πείτε μας για τα προβλήματα του Αμβρακικού Κόλπου και από πού προέρχονται.

Εμείς οι ψαράδες του Αμβρακικού, που κάθε μέρα είμαστε στον κόλπο, έχουμε εντοπίσει τα προβλήματά του εδώ και πέντε χρόνια. Από τότε αρχίσαμε να ζητάμε επανειλημμένα από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις να κάνουν ελέγχους της λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών όλων των μονάδων των οποίων τα λύματα καταλήγουν άμεσα ή έμμεσα στον κόλπο.

Συγχρόνως εντοπίσαμε ότι όπου υπήρχαν ιχθυοκαλλιέργειες, το χρώμα των νερών ήταν πρασινοκίτρινο, υπήρχε μια πράσινη γλίτσα και μια βρώμα μέσα στον κόλπο, φαινόμενα τα οποία επεκτάθηκαν μέσα σε λίγα χρόνια σε όλο τον κόλπο εξαιτίας του προβλήματος της ανακύκλωσης των νερών.

Το πρόβλημα της ανακύκλωσης προέκυψε με το μπάζωμα του διαύλου του Ακτίου – από τη μαρίνα από τη μια πλευρά και από το λιμάνι της Πρέβεζας από την άλλη. Το αποτέλεσμα ήταν να μικρύνει το στόμιο του κόλπου ακόμη περισσότερο. Εκτός αυτού έχουμε και τα φράγματα στους ποταμούς Λούρο και Άραχθο και τη μη τήρηση από την πλευρά της ΔΕΗ των συμφωνιών που έχει υπογράψει για τις ποσότητες νερού που πρέπει να φτάνουν στον Αμβρακικό.

Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν ώστε ο Αμβρακικός αυτή τη στιγμή να αργοπεθαίνει.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Όπως είπε ένας έγκριτος επιστήμονας, εάν σταματήσουν να πέφτουν μέσα στον κόλπο αστικά, βιομηχανικά, χοιροτροφικά λύματα και απομακρυνθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες, τότε ο Αμβρακικός μέσα σε τρία με πέντε χρόνια θα αυτοκαθαριστεί. Γι’ αυτό παλεύουμε αυτή τη στιγμή.

Είσαστε αποφασισμένοι να συνεχίσετε τις κινητοποιήσεις σε περίπτωση που για άλλη μια φορά δεν γίνει κάτι;

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Δεν πάει άλλο. Χρόνο με το χρόνο τα αλιεύματα λιγοστεύουν, ο Αμβρακικός αργοπεθαίνει. Οι περισσότεροι ήρθαν σήμερα για τη φανφάρα. Είναι οι ίδιοι που παίρνουν τις αποφάσεις για τις ιχθυοκαλλιέργειες, για την επέκταση της μαρίνας, για τα φράγματα – είναι σκέτη υποκρισία. Κάποτε πρέπει να γίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και να αποφασίσουμε τι θέλουμε να γίνει ο Αμβρακικός. Θέλουμε να τον κάνουμε πάρκο ιχθυοκλωβών, θέλουμε να τον γεμίσουμε μαρίνες, θέλουμε να κρατάμε το νερό στα φράγματα και να μην πέφτει σταγόνα στον Αμβρακικό; Εάν τα θέλουν όλα αυτά τότε να το ξεκαθαρίσουν και σε μας, ώστε να φύγουμε από το επάγγελμα, να βρούμε κάτι άλλο για να ζήσουμε.