Κινητοποιήσεις στη Θήβα για το νερό-δηλητήριο, της Μ.Μ.

Το Σάββατο, 22 Μάρτη, ο λαός της Θήβας διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη συνεχιζόμενη "δηλητηρίαση" του πόσιμου νερού της πόλης με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. Το τελευταίο είναι μια ουσία που βρίσκεται στα απόβλητα μεταλλοβιομηχανιών της περιοχής, τα οποία απορρίπτονται από αυτές χωρίς επεξεργασία και μολύνουν τα υπόγεια νερά των γειτονικών πόλεων. "Για μια χούφτα δολάρια", όσο κοστίζει η απορρύπανση των αποβλήτων, κινδυνεύει η υγεία, η ίδια η ζωή χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Η κυβέρνηση αρκείται σε πρόστιμα που επέβαλε το ΥΠΕΧΩΔΕ και σε δικαστικές αποφάσεις. Ο Δήμος οχυρώνεται πίσω από το επιχείρημα ότι τα ποσοστά του χρωμίου είναι κάτω από το όριο κινδύνου, αποσιωπώντας, όμως, ότι το όριο αυτό είναι αυθαίρετο και ότι το νερό δεν πρέπει να περιέχει καθόλου εξασθενές χρώμιο. Η Νομαρχία έχει δώσει άδεια λειτουργίας στις βιομηχανίες αυτές και παραπονείται για την έλλειψη ελεγκτικού προσωπικού, χωρίς, βέβαια, να αγωνίζεται μαζί με το λαό για να το προσλάβει και να το αξιοποιήσει. Και η ρύπανση "καλά κρατεί".

Γι’ αυτό, λοιπόν, στις 22 Μάρτη, δεκάδες δημότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας "Θηβαίοι πολίτες για το περιβάλλον". Πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης και, στη συνέχεια, μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Ο αγώνας για το περιβάλλον συνεχίζεται και κλιμακώνεται ενάντια και στην ανέγερση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα, καθώς και στη μαζική εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με φυσικό αέριο και ανεμογεννητριών. Ο Νομός Βοιωτίας προορίζεται για "ενεργειακό πάρκο" εφοδιασμού της Αττικής, χωρίς φροντίδα για τη φύση και άλλες παραγωγικές, καθώς και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το αχαλίνωτο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, με την "ομπρέλα" της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, "κάνει το θαύμα του". Στο λαό εναπόκειται να τους φράξει το δρόμο.

Μ.Μ.