Ωμός εκβιασμός του Προβόπουλου, του Σ.Π.

Στο δρόμο του προκατόχου του, του Ν. Γκαργκάνα, βαδίζει με συνέπεια ο νέος διοικητής της "Τράπεζας της Ελλάδος" Γ. Προβόπουλος. Βγαλμένος κι αυτός από τη μήτρα του νεοφιλελευθερισμού, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, εκλεκτός του ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος, μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, δεν έκρυψε τις προθέσεις του με αφορμή την έκθεση της ΤτΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες.

Ο Γ. Προβόπουλος ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η μόνη συνταγή που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από την οικονομική κρίση είναι να τη φορτώσει στις πλάτες των εργαζόμενων. Παρά την παγκόσμια χρεοκοπία της νεοφιλελεύθερης συνταγής, ο κ. καθηγητής δεν έχει τίποτα να προτείνει πέρα από μια πιο βίαιη νεοφιλελεύθερη επίθεση.

Με όχημα τις ακόμα πιο δυσμενείς προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών στοιχείων σε σχέση με όσα προβλέπονται στο κυβερνητικό "Πρόγραμμα Σταθερότητας", υπερθεματίζοντας ακόμα και τις πρώτες αντιδράσεις του κοινοτικού επίτροπου Χ. Αλμούνια, ο Γ. Προβόπουλος ζήτησε το δημόσιο έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% μέσα στο έτος (και όχι σε βάθος διετίας). Εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 0,5% (έναντι της κυβερνητικής πρόβλεψης για 1,2%) και προβλέποντας ότι η χώρα θα συνεχίζει να δανείζεται ακριβά, πρότεινε σαν μοναδική διέξοδο την επιβολή ενός αυστηρού προγράμματος λιτότητας, τη σημαντική περικοπή των κοινωνικών δαπανών και τη λήψη περιοριστικών μέτρων στις δαπάνες που αφορούν τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία κ.λπ.

Οι ιθύνοντες της ΤτΕ δεν έχουν ακούσει τίποτα για το όργιο κερδοσκοπίας σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Γι’ αυτούς μετρούν οι δείκτες του επίσημου πληθωρισμού, που αποδεδειγμένα απεικονίζουν πλαστά την ακρίβεια στην αγορά. Δεν έχουν ακούσει τίποτα για τα καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά. Δεν βρήκαν να πουν τίποτα για τις τιμές των καυσίμων που διεθνώς κατρακυλούν, χωρίς να μειώνονται αντίστοιχα στη χώρα. Δεν έχουν ακούσει τίποτα για τα 28 δισ. ευρώ που χαρίζονται στις τράπεζες, ούτε μελέτησαν τις επιπτώσεις αυτού του σκανδάλου στα δημοσιονομικά στοιχεία. Και ακόμα, δεν έχουν ακούσει τίποτα για το μηχανισμό κερδοσκοπίας που έχουν στήσει οι τράπεζες με αφορμή το δημόσιο δανεισμό.

Προφανώς όλα αυτά είναι απλώς αποτέλεσμα των νόμων της αγοράς, που τόσο θαυμάζει ο Γ. Προβόπουλος… Το μόνο που βρήκε να υποδείξει είναι οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων να περιοριστούν στο… 1,8%, και επανέφερε το σχέδιο για νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα, προτείνοντας "3 πυλώνες": α) κατώτατη προνοιακή σύνταξη για όσους δεν κατοχυρώνουν "κανονική", β) χορήγηση κύριας σύνταξης ανάλογα με το ύψος των εισφορών του κάθε εργαζόμενου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο, γ) χορήγηση συντάξεων από τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Η υιοθέτηση αυτής της πρότασης πρακτικά θα σημάνει η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ να μειωθεί στα 240 περίπου ευρώ!

Η συνταγή Προβόπουλου είναι προέκταση των προηγούμενων επιλογών, που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Μπορεί να ρίχνεται σήμερα "δοκιμαστικά", αλλά αποσκοπεί να ετοιμάσει το κλίμα για μελλοντικές κινήσεις. Και μόνο γι’ αυτό, είναι επικίνδυνη.

Σ.Π.