Ο ξεσηκωμός στα νησιά είναι δίκαιος
Να γίνει υπόθεση όλου του λαού και της χώρας

Ο ξεσηκωμός στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου είναι παλλαϊκός. Όλος ο κόσμος αντιτίθεται στη δημιουργία των κέντρων κράτησης που με επιτάξεις και ΜΑΤ προωθεί η κυβέρνηση. Μόνο ο πολιτικός κόσμος, στο σύνολό του, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει για ποιο πράγμα αγωνίζονται οι κάτοικοι.

Η άθλια πολιτική της Ε.Ε. εδώ και χρόνια επιβάλλει τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα ειδικού σκοπού στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε φράχτη και φυλακή όσων μεταναστεύουν προς τη Δύση για να μην υποστούν οι ισχυρές χώρες της Ε.Ε. -και ένοχες για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων- καμιά συνέπεια.

Η πολιτική αυτή μετατρέπει πρωτίστως τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου σε φυλακές, διαλύει τη ζωή των κατοίκων, την κοινωνία και την οικονομία τους κι έρχεται να προστεθεί με πιο δραματικό τρόπο στη διαρκή υποβάθμιση λόγω των χρόνων κρίσης. Το πρόβλημα δεν ξεκίνησε λοιπόν χτες, η κατάσταση βράζει εδώ και χρόνια, έφτασε τώρα στο απροχώρητο και οι κάτοικοι φωνάζουν «ως εδώ».

Ταυτόχρονα, η πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια οδηγεί σε περαιτέρω γκριζάρισμα των νησιών. Για την Ε.Ε. και τις ντόπιες κυβερνήσεις, τα νησιά και η θάλασσα που τα περιβάλλει δεν είναι ακριβώς ελληνικά, πρέπει να μετατραπούν σε κάτι άλλο. Σε ρευστοποιημένες ζώνες ειδικού σκοπού με αμφισβητούμενη έως μηδενική εθνική κυριαρχία. Με διεθνείς δυνάμεις, με ευρωπαϊκά σώματα, με ανεξέλεγκτες τις ΜΚΟ.

Τη στιγμή μάλιστα που ο τουρκικός επεκτατισμός κλιμακώνεται καθημερινά, που δρομολογούνται ανοιχτά πια σχέδια εκχώρησης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και των νησιών και με τον πολιτικό κόσμο της χώρας να προετοιμάζει το κλίμα για τέτοιες μεγάλες παραχωρήσεις. Δώρα των Αμερικανών και Ευρωπαίων «συμμάχων» για την συγκράτηση του Ερντογάν στο δυτικό στρατόπεδο.

Ο ξεσηκωμός στα νησιά, λοιπόν, έχει χαρακτήρα εθνικό, δημοκρατικό, κοινωνικό. Γιατί είναι αγώνας για να αποτραπεί η εκχώρηση της κυριαρχίας τους. Για τη δημοκρατία ενάντια στη βίαιη επιβολή. Για αξιοπρεπή ζωή και κοινωνική συνοχή.

Σήμερα παρακολουθούμε τη Ν.Δ. σε ρόλο ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο Ν.Δ. Η κυβέρνηση επιτίθεται στους νησιώτες επικαλούμενη τον ανθρωπισμό, ενώ η αντιπολίτευση τώρα δεν θέλει καταστολή και είναι με τους κατοίκους.

Η Ν.Δ. πιεζόμενη να εκτελέσει χωρίς χρονοτριβή τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνει το πιο άγριο κατασταλτικό της πρόσωπο. Ξεχνά τις αβρότητες και στέλνει στρατό ολόκληρο να χτυπήσει τους κατοίκους και να τους επιβάλλει πώς και σε τι τόπο θα ζουν. Προκαλεί ακραία όταν από τη μια λέει ότι η πολιτική της είναι για το καλό των νησιών και την ίδια ώρα ξεφορτώνει καραβιές από εξοπλισμένους αστυνομικούς για να την επιβάλουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού εφάρμοσε κατά γράμμα την πολιτική της Ε.Ε., αφού πανηγύρισε για τη συμφωνία με την Τουρκία λέγοντας ότι λύνει το πρόβλημα, αφού έφερε το αίσχος της Μόριας και δούλεψε για τον εγκλωβισμό των μεταναστών-προσφύγων στα νησιά, αφού συκοφάντησε σαν ακροδεξιό όποιον αντιδρούσε, τώρα κάνει φτηνή αντιπολίτευση. Από κοντά και το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς που χρόνια τώρα, καθοριζόμενο από στερεότυπα, αρνείται να δει το πρόβλημα στην ουσιαστική του πολιτική και γεωπολιτική διάσταση.

Το θέμα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους των νησιών. Είναι κορυφαίο ζήτημα για όλους μας, για όλο τον λαό και τη χώρα. Το σχέδιο μετατροπής της Ελλάδας σε χώρα-φυλακή και στρατόπεδο συγκέντρωσης, σε ειδικό χώρο περιορισμένης κυριαρχίας, πρέπει να αποτραπεί. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με καμιά «διαχείριση» όσο εκχωρείται ολόκληρο στην Ελλάδα, όσο είναι σε ισχύ η πολιτική της Ε.Ε.

  • Να ακουστεί δυνατά η φωνή των νησιών! Τα νησιά δε θ’ αλλάξουν χρώμα.
  • Άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ και απόσυρση της επίταξης.
  • Απεγκλωβισμός εδώ και τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών.
  • Βέτο παντού στην ευρωκρατία και τις αποφάσεις της.
  • Η αξιοπρέπεια και η ελευθερία πιο δυνατές από τον κατάπτυστο πολιτικό κόσμο.