Νόμιμες οι απεργίες στο λιμάνι, της Πόπης Χριστοδουλίδου

Δικαίωση του αγώνα

Απόφαση-χαστούκι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τον ΟΛΠ έλαβε χθες το μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με πρόεδρο τη δικαστή Σοφία Δουλκίδου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι νόμιμες οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά και απέρριψε συλλήβδην όλες τις αιτιάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που είχε καταθέσει αγωγή κατά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών και της Ένωσης Λιμενεργατών.

Η δικαστής μπήκε και στην ουσία της υπόθεσης, τονίζοντας πως με την εκχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων σε ιδιώτες αυτομάτως μειώνονται κατά 60% οι εργασίες του ΟΛΠ και επομένως κινδυνεύουν και οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων του λιμανιού. Δηλαδή, το Πρωτοδικείο Πειραιά έρχεται αρωγός στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια, τονίζοντας ότι δεν διασφαλίζονται τα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους και κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τον ΟΛΠ ότι θυμήθηκε το δημόσιο διάλογο την ώρα που κατέθεσε το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Επίσης, η δικαστής τονίζει ότι δεν υπάρχει ανεπανόρθωτη βλάβη για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, επισημαίνοντας επιπροσθέτως ότι ο σκοπός κάθε απεργίας είναι ακριβώς αυτός, δηλαδή, η οικονομική δυσχέρανση του υφιστάμενου τις συνέπειές της.

Την πρώτη αυτή νίκη των εργαζομένων στα λιμάνια χαιρετίζουν όλοι οι φορείς του Πειραιά –να σημειωθεί ότι στις 5 του μήνα πραγματοποιήθηκε 24ωρη παμπειραϊκή απεργία– ενώ τα σωματεία των υπαλλήλων και των λιμενεργατών συνεχίζουν όλο το Μάρτιο την αποχή από τις υπερωρίες και την εργασία του Σαββατοκύριακου.

Πόπη Χριστοδουλίδου