maydays ’09: Μεγάλη η επιτυχία του φεστιβάλ

Στις 29 και 30 Μάη πραγματοποιήθηκε φέτος το “Maydays 2009” με κεντρικό σύνθημα “αγώνες μέσα στην κρίση”. Το “Maydays 2009” αποτέλεσε, και φέτος, ένα μεγάλο πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός για την πόλη του Ηρακλείου στην Κρήτη.

Περισσότεροι από 700 φίλοι και σύντροφοι βρέθηκαν συνολικά στο πάρκο Γεωργιάδη, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις, και διασκέδασαν στις συναυλίες με τον Κωστή Αβυσσηνό αλλά και μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα.

Ένα τέτοιο φεστιβάλ, που θεωρείται “πάνω από τα μέτρα” της Αριστεράς για μια πόλη της Κρήτης, αποδεικνύεται ότι είναι απόλυτα εφικτό όταν τολμάμε – αφού η ζωντάνια, η φαντασία και η ευρηματικότητα αντιστάθμισαν την περιορισμένη εμπειρία και σιγουριά για μια τέτοια διοργάνωση, μόλις μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές.

Η μαζική προσέλευση κόσμου, η ποιότητα των εναλλακτικών πολιτιστικών παρεμβάσεων και κυρίως το πολιτικό στίγμα των συζητήσεων, των στρογγυλών τραπεζιών και των κεντρικών εκδηλώσεων μαρτυρούν τη μεγάλη επιτυχία του 2ου Φεστιβάλ Maydays και το κατοχυρώνουν πια σαν ένα σημαντικό θεσμό για τη νεολαία, εργαζόμενη και σπουδάζουσα, στο Ηράκλειο.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από την κεντρική εκδήλωση για το Δεκέμβρη της νεολαίας, που πήρε ένα χαρακτήρα αποτίμησης 5 μήνες μετά, μέχρι τη συζήτηση των αγροτών και κυρίως των νέων εργαζόμενων – που έδωσε την ευκαιρία, για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, να συναντηθούν πρωτοβάθμια σωματεία ώστε να συντονιστούν απέναντι στην απραξία του επίσημου συνδικαλισμού. Στην κοινή συνάντηση μαθητών και καθηγητών αναδείχτηκαν τα αδιέξοδα του σημερινού σχολείου. Χρήσιμη ήταν και η ενημέρωση και συζήτηση για τα εναλλακτικά ΜΜΕ με δημοσιογράφο από το tvxs.gr. Κυρίως όμως ενθουσίασε η εξαιρετικά μαζική εκδήλωση του Σαββάτου, με κεντρικούς ομιλητές τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σωτηρίου και Γιάννη Θεωνά και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μαρματάκη.

Το 2ο Φεστιβάλ Μaydays ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα και τα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν το λαό και τη νεολαία μέσα στην κρίση, σε κόντρα και σε πείσμα της “τηλεοπτικής δημοκρατίας” και της καλλιέργειας της απάθειας – δηλαδή φαινομένων που οξύνονται σε αυτήν την προεκλογική περίοδο.